Δυο θεοί. Λίγο πριν το τέλος… Η βραβευμένη κωμωδία στο θέατρο Αριστοτέλειον!

Ιωάννα Δανδέλια

Τι θα λέγατε ή τι θα κάνατε αν «ερχόταν» το τέλος του κόσμου; Και τι θα αφήνατε πίσω σας για όσα και όσους ακολουθήσουν; Το ερώτημα δεν είναι εύκολο και πολλές φορές διακωμωδούμε την απάντηση για να αντιμετωπίσουμε τον φόβο του τέλους. Ίσως γιατί είμαστε άνθρωποι και η ανθρώπινη φύση μας, μας κάνει ανασφαλείς, αδύνατους να αποδεχτούμε και να αντιμετωπίσουμε το αδύνατο. Μια παράσταση, δύο πρωταγωνιστές, ένα ευρηματικό κείμενο επιχειρεί να δώσει την απάντηση. Μόνο που αυτή τη φορά οι δύο άνθρωποι μοιάζουν δύο μικροί θεοί κρατώντας στα χέρια τους το μέλλον μιας γνώσης που έπεται του δυσάρεστου τέλους αυτού το κόσμου. Πώς αλλιώς άλλωστε θα μπορούσε να γίνει;

Ιωάννα Δανδέλια Δημοσιογράφος, Διευθύντρια Εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Η παράσταση «Δυο Θεοί» μετά από μια επιτυχημένη πορεία στην Αθήνα θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για τέσσερις παραστάσεις στο θέατρο Αριστοτέλειον. Η παράσταση χαρακτηρίζεται κωμωδία και η αλήθεια είναι πως το κοινό θα διασκεδάσει αρκετά με το κείμενο, τις ατάκες αλλά και την απόδοση τους από τους Ορέστη Τζιόβα και Σταύρο Σβήγκο. Παράλληλα όμως θα προβληματιστεί, θα σκεφτεί τις δικές του αντιδράσεις, φόβους, ανησυχίες, το βήμα, την παρακαταθήκη πριν το τέλος…

Παρακολουθήσαμε την παράσταση στην Αθήνα στο θέατρο Ροές. Ποια θα ήταν η τελευταία επιθυμία; Ποιο θα ήταν το τελευταίο όνειρο; Η τελευταία ικανοποίηση για ένα ακόμη επίτευγμα; Οι δύο ήρωες είναι χρόνια έγκλειστοι σε ένα κέντρο αποτοξίνωσης από τους υπολογιστές και το διαδίκτυο. Ένας πυρηνικός πόλεμος και το ενδεχόμενο μιας ολικής καταστροφής του πλανήτη θα τους χαρίσει ξανά τη δυνατότητα να «επανασυνδεθούν», να χρησιμοποιήσουν έναν κρυμμένο υπολογιστή και να επιλέξουν όσα θα καταγράψουν από έναν κόσμο που καταστρέφεται για έναν μελλοντικό που μπορεί να δημιουργηθεί τις επόμενες χιλιετίες. Οι ίδιοι γίνονται πλέον οι δύο νέοι δημιουργοί, δύο μικροί (ή μεγάλοι) θεοί. Άλλωστε όσα θα καταγράψουν θα διατηρηθούν στην αιωνιότητα.

Η παράσταση είναι γρήγορη, εύστροφη και διαδραστική με το κοινό της. Το κείμενο έχει άλλες φορές στοιχεία κωμωδίας και άλλες φορές αυτοσαρκασμού. Η παράσταση παρουσιάζει το βραβευμένο έργο του του Λένου Χρηστίδη (βραβείο Κάρολος Κουν 1999).

Αν το τέλος του κόσμου μπορούσε να έχει μια εύθυμη διάθεση, αν οι τελευταίες επιθυμίες είχαν χρώμα, άρωμα και γεύση από τα ανθρώπινα πάθη που με τόση προσπάθεια απαρνιόμαστε, ο Ορέστης Τζιόβας και ο Σταύρος Σβήγκος θα έγραφαν αυτό το τέλος με το χιούμορ ενός κειμένου που διασκεδάζει και προβληματίζει τους θεατές. Οι πρωταγωνιστές έχουν στο πλευρό τους έναν έμπειρο θίασο ηθοποιών και συνεργατών.

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη και μαζί με τους δύο πρωταγωνιστές στη σκηνή εμφανίζονται οι Σωκράτης Πατσίκας, Νικολέτα Παπαδοπούλου και Παύλος Παυλίδης. Το θεατρικό κείμενο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Μarianna says: «Η παράσταση θα ανέβει  21 και 22, αλλά και 28 και 29 Ιανουαρίου στο Θέατρο Αριστοτέλειον».