Η παράσταση Lemon που καθηλώνει θεατές και κριτικούς για 5 μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Αυλαία

Η ολοκληρωμένη καλλιτεχνική πρόταση των Experimento για την ιστορία του θρυλικού πιανίστα 1900, που έρχεται σε συνέχεια των πρωτότυπων παραστάσεών τους εν πλω, σε καρνάγιο, λιμενοβραχίονες κ.α. και προσφάτως στο εγκαταλελειμμένο ιστορικό ξενοδοχείο Μπάγκειον, μας επιστρέφει στα βασικά συστατικά του θεάτρου φωτίζοντας το θεματικό πυρήνα του έργου του Ιταλού συγγραφέα:

“Κανείς δεν είναι ξεγραμμένος

 άμα έχει έτοιμη μια καλή ιστορία

 και κάποιον για να του τη διηγηθεί”

Η παράσταση που ενθουσιάζει θεατές και κριτικούς όπου κι αν παρουσιάζεται, ταξιδεύει σε θεατρικές σκηνές και πρωτότυπους προορισμούς πότε στη στεριά, πότε στη θάλασσα και πότε κάπου ανάμεσα.

Δύο ταλαντούχοι καλλιτέχνες με εξαιρετική χημεία επί σκηνής, ο ηθοποιός και πιανίστας Μελαχρινός Βελέντζας (1900) και ο ηθοποιός Γιώργος Δρίβας (Τιμ Τούνυ – τρομπετίστας) υποδύονται τους ρόλους των ανθρώπων που συνάντησε ο 1900 όσα χρόνια έζησε αποκλειστικά μέσα στο ατμόπλοιο Βιρτζίνιαν. Το πλοίο που τον γέννησε, τον μεγάλωσε, τον σκότωσε.

Η αφήγηση ξετυλίγεται μέσα από αντιθέσεις σε μία διαρκή μετάβαση απ’ τη θάλασσα στη στεριά κι απ’ τη στεριά στη θάλασσα συνδυάζοντας το γέλιο με τη συγκίνηση, τη χαρά με τη νοσταλγία, το ανθρώπινο με το μεταφυσικό, το πραγματικό με το φανταστικό.

“Όπως ακριβώς συμβαίνει στην ίδια τη ζωή…”

Το Lemon είναι για μια site-specific παράσταση που ταξιδεύει ανά την Ελλάδα με στόχο να δημιουργηθούν συνθήκες αλληλεπίδρασης τόσο με τους θεατές όσο και με το εκάστοτε διαφορετικό περιβάλλον. Πραγματοποιείται ένας ερευνητικός διάλογος ανάμεσα στον τόπο και το έργο.

Η παράσταση παίζεται τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, σε θεατρικές σκηνές και πρωτότυπους προορισμούς. Επί της ουσίας, πραγματοποιείται μια σκηνική και σκηνοθετική προσαρμογή στο κάθε φορά διαφορετικό τοπίο, το οποίο συνιστά και ερευνητικό ενδιαφέρον των Experimento.

                                        “Γιατί θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές…”

Ο 1900 είναι ένα αγόρι που δε μεγάλωσε ποτέ. Που έμαθε να εκφράζεται μέσα από τις νότες αποφεύγοντας όλες τις συγκρούσεις στη ζωή του. Μεταμορφωμένος σε μουσική. Ένας φίλος του μουσικός γράφτηκε στο υποσυνείδητό του κι έγινε μέρος της ιστορίας του. Tον πλησίασε με τόλμη, μπήκε μέσα στο μονόλογό του και τον μετέτρεψε σε διάλογο.

Στo Lemon, ο 1900 συνομιλεί με τα φαντάσματά του και τη μουσική του. Το πιάνο αποτελεί το ζωτικό του χώρο. Η λιτή σκηνοθετική προσέγγιση μάς επιστρέφει στην ουσία της αφήγησης και την ανάγκη να ειπωθεί η ιστορία. Μάς ταξιδεύει σε άλλες εποχές και τόπους, που ακουμπάνε όμως στην υπαρξιακή αγωνία του καθένα.

                         Εσύ φοβάσαι να κατέβεις από το πλοίο που γεννήθηκες ;

                                                 Θέατρο Αυλαία

Πρεμιέρα: Τρίτη 18 Φεβρουαρίου

Τρίτη 18.02 (21:00)

Παρασκευή 21.02 (21:00)

Σάββατο 22.02 (19:00 & 21:00)

 Κυριακή 23.02 (20:00)

Συντελεστές παράστασης:

Διασκευή – Σκηνοθεσία – Κίνηση: Γεωργία Τσαγκαράκη

Μετάφραση: Σταύρος Παπασταύρου

Σκηνογραφία: Νατάσα Τσιντικίδη

Κατασκευή πιάνου: Θωμάς Μαριάς

Κοστούμια: Κέλλυ Σταματοπούλου

Technical manager: Λευτέρης Δούρος

Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Θεοφυλάκτου

Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης & Δημήτρης Μανής

Video: ΠαναγιώτηςΑγκαβανάκης

Graphic design: Ελένη Σαραντοπούλου

Επικοινωνία: Κατερίνα Καρσιώτη

Stunt rigger: Ηλίας Φωτεινός

Καλλιτεχνική διεύθυνση – Παραγωγή: Μελαχρινός Βελέντζας

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μελαχρινός Βελέντζας, Γιώργος Δρίβας