Όταν γνώρισα το κρασί στο Εδεσματόριο του Μπακάλικου

Ξημέρωσε Κυριακή λοιπόν και αποφάσισα ότι ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό. Τι καλύτερο από το να κατευθυνθώ προς τον Λαγκαδά και τον ζεστό χώρο του Αστέριου Δανιηλίδη, ή διαφορετικά “Το Εδεσματόριο του Μπακάλικου”. Ειδικά αφού γνώριζα ότι τη συγκεκριμένη Κυριακή που μας πέρασε, είχε ετοιμάσει κάτι ξεχωριστό για όλους εμάς που αγαπάμε το κρασί.

Κείμενο: Φωτεινή Βαβίτσα

Λίγα λόγια για τον Αστέριο Δανιηλίδη

Ο Αστέριος είναι Σύμβουλος Οίνου και Υπεύθυνος Πωλήσεων στο κτήμα Βούλγαρη και ακόμη πιο απλά, αυτός ο άνθρωπος αγαπάει το κρασί και τις ποιοτικές γεύσεις. Είχα βρεθεί για πρώτη φορά στον χώρο του κάπου προς τα τέλη Αυγούστου. Μου είχαν μιλήσει ήδη με τα καλύτερα τα άτομα που με πήγαν εκεί και έτσι αποφάσισα να κάνω το αγαπημένο μου παιχνίδι. Εμπιστεύθηκα και του ζήτησα να μου προτείνει ο ίδιος τι κρασί να πιω.

Έχω παρατηρήσει ότι τα άτομα που ξέρουν τι τους γίνεται στον χώρο των γεύσεων ξέρουν πάντα τι ερωτήσεις να σου κάνουν και ξεφεύγουν από τις τετριμμένες. Αυτό λοιπόν έγινε και με τον Αστέριο και φυσικά η επιλογή που μου πρότεινε ήταν σαν αυτό που λέμε “κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μου”.

Γνωρίζοντας το Κρασί, στο Εδεσματόριο του Μπακάλικου.

Το Εδεσματόριο του Μπακάλικου αποτελεί έναν χώρο όπου μπορείς να βρεις τοπικά προϊόντα από την περιοχή του Λαγκαδά, όπως για παράδειγμα ζυμαρικά. Αν θέλεις κάτι πιο ξεχωριστό μπορείς να επιλέξεις τη μαρμελάδα από τομάτα για τις γεύσεις που θα επιλέξεις να συνοδεύσουν την επόμενη φορά το κρασί σου.

Εκτός αυτού όμως είναι και ένας χώρος όπου θα βρεις ποιοτικό κρασί από ποικιλίες και ετικέτες που επιλέγει ο ίδιος ο Αστέριος μέσα από τη δική του εμπειρία και δοκιμή.

Αυτή τη σεζόν αποφάσισε να εξελίξει ακόμη περισσότερο όσα διαδραματίζονται στο Εδεσματόριό του και να διοργανώσει εκπαιδευτικά απογεύματα, για όλους εμάς που θέλουμε να ξέρουμε τι πίνουμε και να έχουμε μία εμπεριστατωμένη άποψη.

Μέσα σε λίγη ώρα λοιπόν είχα απαντήσει σε πολλά βασικά ερωτήματα, ενώ απολάμβανα διαφορετικές και εξαιρετικές ετικέτες κρασιού:

  • Ποιες είναι οι κύριες ποικιλίες κρασιού που συναντάει κάποιος στην ελληνική αγορά και ποια η ονομασία τους;
  • Ποια είναι τα γευστικά χαρακτηριστικά και τα αρώματα που έχει η κάθε ποικιλία. Τελικά, τι είναι αυτή η επίγευση;
  • Πως είναι σωστό να συμπεριφέρομαι στο κρασί που αγοράζω για το σπίτι μου, ώστε να συντηρείται σωστά και να μου προσφέρει τη μέγιστη δυνατή γευστική εμπειρία;
  • Τι σημαίνει παλαιώνω ένα κρασί;
  • Πως καταλαβαίνω την οξύτητα του κρασιού;

Όλα αυτά μέσα από μία πρωτότυπη τυφλή γευσιγνωσία που συνέβαινε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, τελείως διαφορετική από ό,τι είχα κατά νου! Φυσικά δε θα σας αποκαλύψω τη διαδικασία, θα σας προτείνω όμως να το βιώσετε από μόνοι σας σε μία από τις επόμενες μαζώξεις!

Όπως καταλαβαίνετε ενθουσιάστηκα πάρα πολύ που γνώρισα το Κρασί στο Εδεσματόριο του Μπακάλικου. Το καλύτερο ήταν όταν έμαθα ότι θα ακολουθήσει μία σειρά από διαφορετικές θεματολογίες τους επόμενους μήνες. Ανυπομονώ, γιατί είμαι σίγουρη ότι θα είναι πεντανόστιμες!

Ακολουθήστε λοιπόν το Εδεσματόριο του Μπακάλικου στο Facebook και θα χαρώ να σας δω στην επόμενη συνάντηση!

Marianna says: «Η Φωτεινή Βαβίτσα είναι ένα φωτεινό και ταλαντούχο πλάσμα που μοιράζεται τις σκέψεις της στο blog της (το διαβάζεις εδώ). Ο Αστέριος μοιράστηκε την ιστορία του για την αγάπη του για το κρασί εδώ».