5 tips ανακύκλωσης για όλους!

Camille Delcour

Η ανακύκλωση είναι τα τελευταία χρόνια η trendy λέξη, όχι μόνο για οικολογικούς λόγους αλλά και για λόγους επιβίωσης. Aπό την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης (δηλαδή μετά το ’30) παράγουμε τόσα απορρίμματα που δεν ξέρουμε πια τι να τα κάνουμε (κάποια στέλνονται στο διάστημα, άλλα για ταφή κι άλλα καίγονται). Ωστόσο, έως σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε μια πραγματικά βιώσιμη λύση. Και ίσως είναι μπροστά στα μάτια μας και εφικτή στην καθημερινότητά μας!

Camille Delcour

Μου έκανε εντύπωση ότι στην Ισπανία χρησιμοποιούνται σκουπίδια για την κατασκευή ακόμα και δρόμων. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι η επεξεργασία των σκουπιδιών κοστίζει σαφώς φθηνότερα, ενώ υπάρχουν άπειρα σκουπίδια. Η δημιουργική τους εκμετάλλευση από την άλλη μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να οδηγήσει σ’ έναν ανεξάρτητο παραγωγικό τομέα. Απορώ πώς και δεν το εφαρμόζουν ακόμα οι πολιτικοί…Προτείνω ωστόσο να μην τους περιμένουμε και ν’ ακολουθήσουμε μερικά έξυπνα tips ανακύκλωσης που μπορούμε να εφαρμόσουμε καθημερινά!

Όχι μανούλα μου δεν πετάω ποτέ φαγητό
Πετάμε ακόμα αρκετά φαγητό, για διάφορους λόγους: έληξε η ημερομηνία κατανάλωσης, πρόκειται για χθεσινό «μενού» ή για απομεινάρια από γεύματα κλπ. Η σπατάλη είναι «έγκλημα». Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ανακύκλωσης του φαγητού, ο ευκολότερος είναι να γίνουν γεύμα για τα ζωάκια της γειτονιάς σας. Μία δεύτερη λύση είναι η κομποστοποίηση, η ανακύκλωση των οργανικών απορριμμάτων και η μετατροπή σε 100% φυσικό και υγιεινό χώμα για τις γλάστρες ή τον κήπο σας. Υπάρχουν ειδικοί κάδοι κομποστοποίησης και κάποιοι δήμοι έχουν ήδη ξεκινήσει προγράμματα συλλογής οργανικών απορριμμάτων (Κηφισιά).

Τι κάνουμε με τις συσκευασίες;
Συσκευασίες μεταλλικές, από χαρτόνι, από πλαστικό και δε συμμαζεύεται! Έχουμε βουλιάξει από συσκευασίες, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια ολόκληρη από αυτές και πλέον δεν μπορούμε να το διορθώσουμε. Αλλά είναι επείγουσα ανάγκη να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση! Πρώτα από όλα κοιτάμε να χρησιμοποιήσουμε σωστά τους μπλε κάδους. Τους ξέρουμε όλοι, αλλά δυστυχώς ούτε εμείς, ούτε οι Δήμοι τους χρησιμοποιούν σωστά.
Ωστόσο, υπάρχουν και πιο δημιουργικοί τρόποι ανακύκλωσης όπως η επαναχρησιμοποίηση: ένα πλαστικό μπουκάλι νερού ή ένα κουτάκι κονσέρβας μπορεί να γίνει κατάλληλη γλάστρα.

Δημιουργικότητα πάρε θέση, ώρα για «papier mache»!
Σταματήστε την άσκοπη κατανάλωση χαρτιού, σκεφτείτε τα δέντρα! Η λύση επιτυγχάνεται συνδυάζοντας τη μείωση χρήσης και την επαναχρησιμοποίηση. Μία δημιουργική (και πολύ ευχάριστη) λύση στο σπίτι, είναι να δημιουργήστε αντικείμενα με τα άχρηστα χαρτιά: λίγο αλεύρι, λίγο νερό, χαρτιά και έμπνευση. Το «papier mache» μεταφράζεται (από τα γαλλικά) ως «μασημένο χαρτί» και θυμίζει γλυπτική: Πρόκειται για μία μάζα από μουσκεμένο και κομματιασμένο χαρτί που όταν στεγνώνει μετατρέπεται σε σκληρή και συμπαγή μάζα, η οποία χρωματίζεται με βερνίκι ή μπογιά.

Πάρε, δώσε, κόψε, όλα χρησιμεύουν
Πώς μπορούμε να γίνουμε πιο οικολόγοι μέσω της γκαρνταρόμπας μας; Η επαναχρησιμοποίηση έχει κι εδώ εφαρμογή. Τα ρούχα που βρίσκονται σε καλή κατάσταση μπορούν να δοθούν σε κάποια οργάνωση ή ν’ αποτελέσουν αφορμή για ανταλλαγή με τους φίλους σας. Ένα παλιό κομμάτι μπορεί να μετατραπεί σε πανί, ένα φόρεμα να γίνει μια ωραία μπλούζα και ούτω καθεξής! Ο ράφτης της γειτονιάς σας θα έχει να σας προτείνει πολλές λύσεις. Σκεφτείτε το σαν σύγχρονη τέχνη: ένα αντικείμενο βγαίνει από το καθιερωμένο του «πλαίσιο» και αποκτά νέα μορφή και χρήση!

Με λίγη φαντασία παλιά έπιπλα και πράγματα έχουν άλλη αξία
Τι θα λέγατε αν με λίγη φαντασία μετατρέπατε τα έπιπλά σας δίνοντάς τους μια δεύτερη ζωή (όπως κάνουν οι 2object repair στη Θεσσαλονίκη). Αν δεν πιάνει το χέρι σας, μην ανησυχείτε. Το μόνο που δεν πρέπει να κάνετε είναι να τα πετάξετε στο δρόμο. Υπάρχουν οργανισμοί που έρχονται χωρίς χρέωση να πάρουν τα έπιπλα όπως η «Ομάδα ΡΕΤΟ» (τηλ. 2106625096).

Extra hint (δικό μου): Μια παλιά κατσαρόλα μπορεί να γίνει κάλλιστα ένα καταπληκτικό, πρακτικό σπιτικό φορητό μπάρμπεκιου! Το έχω κάνει και το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Στην ανακύκλωση επαναχρησιμοποιείται «εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δε χρησιμοποιείται πια». Ας την ορίσουμε, λοιπόν, και στην καθημερινότητά μας ανάλογα και ας τη συνδέσουμε με έννοιες όπως η δημιουργικότητα!

Hint 1
Μην ξεχνάτε την ημέρα της Ανακύκλωσης κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου.

Hint 2 Σελίδες με καλές ιδέες επαναχρησιμοποίησης: Εδώ, εδώ, εδώ και εδώ!

Photo
2 Φωτογραφία ψησταριά κατσαρόλας, Ελλάδα 2014 Photo Credit : Camille Delcour
3 Συνταγή του μασημένου χαρτιού, μία από τις πιο μικρές μου αναμνήσεις.

Marianna Says: «Έχεις κάποια καλή ιδέα επαναχρησιμοποίησης ενός παλιού αντικειμένου για να μη βρεθεί στα…σκουπίδια; Μοιράσου την μαζί μας στη φόρμα σχολίων και…publish it»!