Δουλευταράς | Η…εκδίκηση του freelancer!

Μαρία-Άννα Τανάγια

Με λογότυπο το άοκνο μυρμήγκι, μια παρέα «δουλευταράδων» (Ανδρέας Γραμμάτης, Ιωάννης Πουλουπάτης, Νίκος Δούνης, Μυρτώ Χλιόβα, Αριάδνη Γραμμάτη, Αλέξανδρος Φατλές, Άρις Χελάς. Γιώργος Παπαδρόσου) παρουσιάζει την πρώτη ελληνική πλατφόρμα που αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα του freelancing και βάζει ως στόχο τη δημιουργία ενός ευέλικτου μοντέλου εργασίας στο πλαίσιο του οποίου ο υποψήφιος υπάλληλος «επιλέγει» τον εργοδότη του, ενώ αντίστροφα ο εργοδότης επιλέγει συνεργάτες για το project του με αντικειμενικότητα και διαφάνεια.  Ο  Ανδρέας Γραμμάτης λύνει όλες τις απορίες μας!

Μαρία-Άννα Τανάγια

Θα ήθελα να «συστηθείτε». Από ποια άτομα υλοποιήθηκε το douleutaras.gr, πώς προέκυψε η ιδέα και πώς φτάσατε στο τελικό αποτέλεσμα;

Η ιδέα προέκυψε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο όταν εγώ και άλλοι  τέσσερις φίλοι μου, αναλύοντας την κατάσταση στην Ελλάδα και το πώς τα ιδιαίτερα τραγικά επίπεδα ανεργίας θα μπορούσαν να μειωθούν, καταλήξαμε πως ο κλάδος του freelancing δεν έχει την απήχηση που θα μπορούσε να έχει στην Ελλάδα. Το freelancing είναι  ιδιαίτερα διαδεδομένο στο εξωτερικό και μάλιστα είναι ένας τομέας από τον οποίο προέρχεται και το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός μας. Αυτό μας έδωσε την ώθηση, ώστε να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα, η οποία προωθεί τον κλάδο αυτό και δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους που έχουν τις ικανότητες να προσφέρουν -και είναι πάρα πολλοί- να φτιάξουν το προφίλ τους και ν’ αξιοποιήσουν αυτές τις ικανότητες δουλεύοντας στην ουσία για τους εαυτούς τους.

Από εκεί και πέρα, η εκτέλεση της ιδέας πήρε διάφορες μορφές κατά τη διαδικασία σχεδιασμού, ενώ συνεχίζει να εξελίσσεται σύμφωνα με τις ανάγκες των χρηστών μας και των σχολίων που μας στέλνουν.

Η πλατφόρμα υλοποιήθηκε μέσα σ’ αυτό το διάστημα (ενάμισι έτος) και αφού αναγκαστήκαμε ν’  αλλάξουμε δύο προγραμματιστικές  ομάδες.

Σήμερα η ομάδα έχει εξελιχθεί και αριθμεί οκτώ μέλη, καθένα απ’  τα οποία έχει συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δουλεύουμε  αυτόνομα: ο μεγαλύτερος αριθμός εργασιών που προκύπτει απαιτεί  συνεργασία τριών έως τεσσάρων ατόμων. Απλά με το να έχει ο καθένας  έναν τομέα ευθύνης διασφαλίζεται ότι ο φόρτος της εργασίας μοιράζεται ισομερώς και η ομάδα είναι παραγωγική.

Είστε το…αντίπαλο δέος του freelancer.com. Ποια τα πλεονεκτήματά σας απέναντι στον…ανταγωνισμό;

Καταρχάς δε θεωρούμε το freelancer.com ανταγωνιστή, αλλά συναγωνιστή μας. Η αγορά του freelancing ή της αυτοαπασχόλησης βρίσκεται ακόμα σε εμβρυϊκό επίπεδο στην Ελλάδα, συνεπώς πρωτοβουλίες όπως και η δική μας είναι ευπρόσδεκτες.

Από εκεί και πέρα οι διαφορές του douleutaras.gr με το freelancer.com είναι σημαντικές. Πρώτον, το freelancer.com είναι μία παγκόσμια πλατφόρμα, η οποία μεταφράστηκε πρόσφατα και στα ελληνικά. Στόχος του είναι να συγκεντρώνει δουλειές απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και να τις προσφέρει σε freelancers απ’ όλο τον κόσμο.

Το συνηθέστερο φαινόμενο που συναντάται στο freelancer.com, είναι η ανάρτηση projects από χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής και η ανάθεση τους είτε σε freelancers από τις ίδιες χώρες (σε περίπτωση που η ποιότητα είναι το πρώτο ζητούμενο), είτε σε freelancers από τις ασιατικές χώρες (λόγω του χαμηλού μισθολογικού τους κόστους). Δυστυχώς ο Έλληνας freelancer, παγιδευμένος ανάμεσα σ’ αυτό το δίπολο αδυνατεί να εξασφαλίσει δουλειές που ανταποκρίνονται στην ποιότητα και το κόστος της εργασίας του.

Αντίστοιχα, ένας Έλληνας εργοδότης ο οποίος ψάχνει για κάποιον Έλληνα freelancer, θα βρει το freelancer.com αρκετά δύσχρηστο ως προς τις ανάγκες του, καθώς, όπως προανέφερα, οι εργασίες απευθύνονται στην παγκόσμια κοινότητα της ιστοσελίδας.

Από την άλλη, ο Δουλευταράς είναι μία πλατφόρμα προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της ελληνικής αγοράς. Πρωταρχικός μας στόχος μας είναι η ανακατεύθυνση των projects που ήδη εκτελούνται σε τοπικό επίπεδο στο Δουλευταρά. Προς αυτήν την κατεύθυνση, προωθούμε τους έλληνες ελεύθερους επαγγελματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στο χώρο, αλλά και όλους όσους είναι σε θέση να αναλάβουν εργασίες ορισμένου χρόνου ή σκοπού. Επίσης, απευθυνόμαστε και σ’ όλους τους εργοδότες, που είτε επιθυμούν την εύρεση ενός έλληνα ελεύθερου επαγγελματία, είτε η εργασία τους απαιτεί συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον ελεύθερο επαγγελματία που θα την αναλάβει.

Άλλες διαφορές μας με το freelancer.com είναι η ισοβαρής προβολή των ελευθέρων επαγγελματιών με τις εργασίες αλλά και η προσφορά των υπηρεσιών μας δωρεάν. Όσον αφορά στο πρώτο, προβάλλουμε όχι μόνο τα βιογραφικά των χρηστών-μελών μας, αλλά δίνουμε και έμφαση στις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν. Μ’ αυτό τον τρόπο κάνουμε τα προφίλ τους πιο ελκυστικά και άρα αυξάνουμε τις προοπτικές τους για συνεργασία με κάποιον εργοδότη.

Συνολικά, το douleutaras.gr είναι στραμμένο προς την τοπική ελληνική οικονομία-κοινωνία, ενώ το freelancer.com έχει ως στόχο του την παγκόσμια αγορά, κομμάτι της οποίας είναι και η Ελλάδα.

Ποια είναι η διαφοροποίηση της πλατφόρμας από μια ιστοσελίδα με αντικείμενο την εύρεση εργασίας;

Ιστοσελίδες οι οποίες έχουν ως αντικείμενο την εύρεση εργασίας, όπως τα kariera.gr, skywalker.gr απευθύνονται κυρίως σε επιχειρήσεις σημαντικού μεγέθους αλλά και σε όσους επιθυμούν την εύρεση πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Αντίθετα, ο Δουλευταράς έχει ως στόχο του την προσέλκυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, νοικοκυριών και ιδιωτών, οι οποίοι επιθυμούν να προσφέρουν μία εργασία/project προς εκτέλεση, αλλά και όσων θέλουν να ξεκινήσουν μία νέα συνεργασία και ψάχνουν για τον κατάλληλο επαγγελματία. Επίσης, η διαδικασία εύρεσης του πλέον κατάλληλου επαγγελματία γίνεται με απόλυτα διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο, καθώς ο εργοδότης μπορεί να λάβει υπόψη του στοιχεία όπως το κόστος της κάθε προσφοράς, το πλήρες βιογραφικό του επαγγελματία, αλλά και την αξιολόγηση που έλαβε για παρεμφερείς εργασίες που εκτέλεσε κατά το παρελθόν.

Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στον κάθε επαγγελματία, να δημιουργήσει το προφίλ του και να προβάλλει τις ικανότητες και τις υπηρεσίες του, κάτι το οποίο δεν προσφέρουν οι προαναφερθείσες ιστοσελίδες.

Ποια είναι  η έως τώρα ανταπόκριση από πλευράς εργοδοτών, αλλά και…δουλευταράδων; 

Η ανταπόκριση μέχρι στιγμής έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία μας. Η πλατφόρμα μας αριθμεί περί τους 1.000 χρήστες, έχει αναρτηθεί ένας πολύ σημαντικός αριθμός εργασιών ενώ αρκετοί είναι και αυτοί που έχουν ήδη βρει δουλειά μέσα από το douleutaras.gr. Όλα αυτά συνυπολογίζοντας ότι βρισκόμαστε στον «αέρα» μόλις δύο εβδομάδες. Φυσικά τα παραπάνω δε σημαίνουν τίποτα περισσότερο για εμάς, από το ότι έχουμε κάνει μία καλή αρχή. Τα δύσκολα έπονται.

Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για την προσφορά και τη ζήτηση της αγοράς αυτή τη στιγμή; Ποια επαγγέλματα/υπηρεσίες είναι τα πλέον δημοφιλή;

Στην Ελλάδα όπως και στην παγκόσμια αγορά υπάρχει μία συνεχώς αυξανόμενη τάση για επαγγέλματα/υπηρεσίες συναφή με τον κλάδο της τεχνολογίας. Οτιδήποτε έχει να κάνει με προγραμματισμό, social media marketing, digital design κτλ. συγκεντρώνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι τα υπόλοιπα επαγγέλματα θα εκλείψουν ή θα πάψουν να είναι σημαντικά. Γι’ αυτό και στο Δουλευταρά έχουμε ανοιχτές τις πόρτες μας σ’ όλα τα επαγγέλματα και σ’ όλους τους δουλευταράδες που επιθυμούν να εργαστούν.

Από τους έως τώρα «δουλευταράδες» που έχουν δηλώσει συμμετοχή στην πλατφόρμα καταρρίπτεται ο μύθος του «τεμπέλη Έλληνα»;

Χωρίς καμία διάθεση να κάνουμε πολιτική, νομίζουμε πως ο «τεμπέλης Έλληνας» ήταν και είναι ακριβώς αυτό: ένας μύθος. Ένας μύθος τον οποίο καταρρίπτουν καθημερινά όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες που εργάζονται σκληρά στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αλλά και όλοι αυτοί που αγωνίζονται συνεχώς για να βρουν μία θέση εργασίας όπου θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους. Αυτούς κυρίως θέλουμε να βοηθήσουμε μέσω του douleutaras.gr και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η προσπάθειά μας βρίσκει ανταπόκριση μέχρι στιγμής.

Το όραμά σας αρκετά μεγαλεπήβολο:  Ένα ευέλικτο μοντέλο εργασίας βασισμένο στις αρχές της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας. Πιστεύετε πως μπορεί όντως να λειτουργήσει σε μια χώρα με πολλά παραδείγματα διαφθοράς;

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα παραδείγματα διαφθοράς αφορούν στη μειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Η χώρα μας έχει ανάγκη από πρότυπα που προωθούν τη διαφάνεια, την εργατικότητα και την αξιοκρατία μέσω των οποίων θα μπορούν να εκφράζονται οι υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Ελλάδα. Μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο θα εξαλειφθούν τελείως και τα περιστατικά διαφθοράς και αναξιοκρατίας και θα μπορέσουμε σαν χώρα να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες που μας παρέχει ένα ανενεργό μεν, πολύ υψηλής ποιότητας δε εργατικό δυναμικό.

Υπάρχει κάποιο project (είτε από εργοδότη είτε από δουλευταρά) που σας έκανε περισσότερο εντύπωση χάρη στην πρωτοτυπία του;

Δε θα θέλαμε να αναφερθούμε σε κάποιο συγκεκριμένο project,  αυτό όμως που μας έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση είναι η γκάμα των projects που έχουν αναρτηθεί. Συγκεκριμένα, έχουν αναρτηθεί projects που αφορούν την κατασκευή κάποιας ιστοσελίδας, έχουν όμως αναρτηθεί και projects σχετικά με την ανάπτυξη συνεργασιών ή για κάποιο πωλητή που θα ενταχθεί σε εταιρία σχετική με τη διανομή ξύλων.

Ως «δουλευταράδες» πόσες ώρες εργάζεστε καθημερινά και ποιο είναι το κίνητρό σας για να μην τα παρατάτε;

Πέραν της κύριας ενασχόλησης που έχουμε όλοι, αφιερώνουμε πολλές ώρες καθημερινά για τις ανάγκες του Δουλευταρά. Αυτό έχει φυσικά επίπτωση στην ανυπαρξία χρόνου για προσωπικές δραστηριότητες. Εντούτοις, αυτό που μας δίνει κίνητρο και δύναμη, είναι το κοινό όραμα που έχουμε όλοι για το douleutaras.gr αλλά και οι ευχάριστες στιγμές που περνάμε ως ομάδα.

Ως ένα πετυχημένο παράδειγμα start up, τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να κυνηγήσει το όνειρό του; Ποιο στοιχείο είναι εκείνο που θα τον διαχωρίσει από τον ανταγωνισμό και θα τον οδηγήσει στην επιτυχία;

Κατ’ αρχάς δε θεωρούμε το douleutaras.gr ένα πετυχημένο παράδειγμα startup ακόμα, διότι μόλις ξεκινήσαμε και έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Από εκεί και πέρα, η δική μας συμβουλή προς όλους είναι να έρθουν σ’ επαφή με όσους περισσότερους τομείς αφορούν στο επάγγελμα τους και -μέσω της έκθεσης τους σ’  αυτούς- να επιλέξουν τι είναι αυτό  με το οποίο θα ήθελαν ιδανικά ν’ ασχοληθούν. Αφού το βρουν,  θα τους συμβουλεύαμε να παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις, που αφορούν στον τομέα τους, να συνεχίσουν να επιμορφώνονται και ποτέ μα ποτέ να μη σταματήσουν να προσπαθούν. Η επιτυχία δεν είναι κάτι που εξαρτάται από την τύχη, αλλά από την προσήλωση σ’ ένα στόχο και τη συνεχή προσπάθεια για την επίτευξή του.

Ποιο είναι το πιο τρελό σας όνειρο σχετικά με την πορεία του douleutaras.gr;

Το όνειρο μας είναι το douleutaras.gr ν’ αποτελέσει το εφαλτήριο για τη δημιουργία ενός νέου εργασιακού μοντέλου, όπου η αυτοαπασχόληση θα είναι εξίσου, αν όχι ακόμα και πιο ελκυστική,  προοπτική σε σχέση με τις επιλογές της μόνιμης ή μερικής απασχόλησης.

Και τέλος, γιατί θα μου προτείνατε να βρω συντάκτες-δουλευταράδες μέσω της ιστοσελίδας ή εναλλακτικά να γίνω εγώ δουλευταράς για να βρω εργοδότες;

Πρώτον: διότι η πλατφόρμα ήδη έχει ένα σημαντικό αριθμό ικανών συντακτών με τους οποίους μπορείς να έρθεις απευθείας σε επαφή για κάποια πιθανή συνεργασία.  Δεύτερον: γιατί με τη δημιουργία του προφίλ σου ως Δουλευταρού προβάλλεσαι σ’ ένα σημαντικό αριθμό υποψήφιων εργοδοτών και τέλος γιατί με τη συμμετοχή σου συμβάλλεις κι εσύ στην ενίσχυση των αξιών και του οράματος που προωθούμε μέσω του Δουλευταρά.

Marianna says: «Μπες στην ιστοσελίδα του Δουλευταρά για να βρεις project ή συνεργάτες! Κάνε Like στο Facebook ».