Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη | «Tο Body Music έχοντας ως επίκεντρο το σώμα είναι ό,τι πιο προσιτό, είναι μία γλώσσα γνώριμη από τη φύση της, επομένως μπορεί να εμπνεύσει και να γοητεύσει τον οποιονδήποτε»!

Μαρία-Άννα Τανάγια

Η Μπρικένα, αφού απάντησε τις ερωτήσεις της δικής της  συνέντευξης, μου πρότεινε το επόμενο άτομο που πρέπει να ψάξω να βρω: «Η Τζωρτζίνα ασχολείται με το Body Music! Τον Οκτώβριο συμμετέχει στη διοργάνωση του πρώτου International Body Music Mini fest. Θα έχει πολλά κι ενδιαφέροντα να σου πει»! Η αλήθεια είναι ότι μαζεύτηκαν πολλές άγνωστες αλλά ιντριγκαδόρικες λέξεις, οπότε ακολουθεί η συνέντευξη που θα μου (μας) λύσει όλες τις απορίες!

Μαρία-Άννα Τανάγια

Θα ήθελα να μάθω κάποια πράγματα για εσένα!

Είμαι η Τζωρτζίνα και είμαι κλακετίστα και μουσικός του σώματος! Μεγάλωσα στα Χανιά, όπου και έκανα τα πρώτα μου βήματα στο χορό και τη μουσική. Πιο συγκεκριμένα, ασχολήθηκα με το μπαλέτο, το μοντέρνο χορό και το κλασικό πιάνο. Οι κλακέτες (Tap) μπήκαν στη ζωή μου στην εφηβεία. Στην Αθήνα ήρθα ως φοιτήτρια Νομικής αλλά συνέχισα όλες μου τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Γνωρίζοντας το Θάνο Δασκαλόπουλο, αναγνωρισμένο κλακετίστα και μουσικό του σώματος, ανακάλυψα τη χρυσή τομή μεταξύ χορού και μουσικής, σε μία πιο μουσική προσέγγιση των κλακετών (JazzTap) και στο εντελώς καινούριο για εμένα τότε Body Music. Πλέον δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά κυρίως ως κλακετίστα και μουσικός του σώματος.

Ποια είναι η έως τώρα ενασχόλησή σου με το είδος “Body Music”;

Με το Body Music ξεκίνησα να ασχολούμαι το 2012. Μέσα από μία πολύτιμη σχέση mentoring με το Θάνο Δασκαλόπουλο, ασχολήθηκα απευθείας σε βάθος με το αντικείμενο, ενώ ταυτόχρονα άρχισα να παρακολουθώ σχετικά σεμινάρια διεθνών καλλιτεχνών του είδους, στην Ελλάδα αλλά και σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Κάπως έτσι γνώρισα τον Pedro Consorte, επίσης μουσικό του σώματος -πρώην μέλος των STOMP-, ο οποίος και με εκπαίδευσε. Σήμερα, δραστηριοποιούμαι ως διδάσκουσα αλλά και ως performer σε διάφορα σχήματα/projects, με βασικό το «Bodyterranean Show» του Simone Mongelli, ενώ ταυτόχρονα εξερευνώ τις δυνατότητες του Body Music στο θέατρο.

Μπορείς να μας περιγράψεις με απλά λόγια τι ακριβώς περιλαμβάνει το “Body Music”;

Χέρια, πόδια, φωνή και όλα μαζί! Body Music σημαίνει ότι καθένας από εμάς έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώνει το σώμα του σε κρουστικό-μουσικό όργανο με ατέλειωτες επιλογές ύφους: Funk, Jazz, Brazilian ακόμα και Παραδοσιακό Ελληνικό.

Πώς προέκυψε η ιδέα για το πρώτο International Body Music Mini fest;

Το IBMF (International Body Music Festival) ιδρύθηκε το 2008 απότ ον Keith Terry και είναι project της διεθνούς μη κερδοσκοπικής εταιρίας Crosspulse. Με βάση το Σαν Φρανσίσκο, η Crosspulse έχει ως σκοπό την παρουσίαση, ηχογράφηση και εκπαίδευση ρυθμικών τεχνών από όλο τον κόσμο, διοργανώνοντας φεστιβάλ μεγάλης αλλά και μικρότερης διάρκειας (MiniFests) που περιλαμβάνουν συναυλίες, σεμινάρια, διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και παιδιά.

Πέρυσι το χειμώνα έγινε από τον Keith Terry η πρόταση στο Θάνο Δασκαλόπουλο (με τον οποίο και συνεργάζεται) να οργανώσει ένα MiniFest στην Ελλάδα κι έτσι τώρα το International Body Music Festival έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα!

Μίλησε μου για το πρόγραμμα και τους καλεσμένους!

Το φεστιβάλ ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή. Περιλαμβάνει παραστάσεις, ομιλίες, προβολές, open mic και ένα πλούσιο πρόγραμμα σεμιναρίων για ενήλικες και παιδιά! Φιλοξενείται στο PLAYGROUND forthearts όπου θα γίνονται όλα τα μαθήματα, στο θέατρο Πόρτα, όπου θα λάβουν χώρα όλες οι παραστάσεις του φεστιβάλ, στο bar-restaurant «Θα σε κάνω βασίλισσα» και στο Μικρό Χώρο Τέχνης (mxt.gr). Πέντε ημέρες γεμάτες body percussion, πολυφωνικό τραγούδι, παραδοσιακούς χορούς, ρυθμολογία, αυτοσχεδιασμό, beatbox, circlesinging, gumboot, κ.α.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι:

Για ποιο λόγο θα προσκαλούσες κάποιον να το παρακολουθήσει;

Το International Body Music Festival είναι ένας θεσμός που ταξιδεύει και συγκεντρώνει καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, έτοιμους να μοιραστούν  τις γνώσεις τους και τον ενθουσιασμό τους για το Body Music. Τώρα που αυτή η συνάντηση γίνεται στην Αθήνα, είναι πολύ σημαντική ευκαιρία για κάποιον να γνωρίσει άλλες κουλτούρες μέσα από τη μουσική – χορευτική τους παράδοση μεταφρασμένη σε Body Music, να έρθει σε επαφή με αξιόλογους καλλιτέχνες και τη δουλειά τους, είτε ασχολείται με το είδος είτε όχι. Πιστεύω ότι το Body Music έχοντας ως επίκεντρο το σώμα είναι ό,τι πιο προσιτό, είναι μία γλώσσα γνώριμη από τη φύση της, επομένως μπορεί να εμπνεύσει και να γοητεύσει τον οποιονδήποτε!

Ποιος είναι ο στόχος σου μέσω αυτού του φεστιβάλ και τι ετοιμάζεις στη συνέχεια;

Πέραν αυτής της παγκόσμιας συνάντησης και ανταλλαγής πληροφορίας, αυτό το φεστιβάλ έχει ως βασικό στόχο να διαδώσει το Body Music στην Ελλάδα και να δημιουργήσει αντίστοιχη σκηνή. Είναι καιρός να αποκτήσει ακόμα πιο έντονη παρουσία η ελληνική κουλτούρα και παράδοση στην παγκόσμια Body Music σκηνή!

Μετά το φεστιβάλ θα συνεχίσω στην παράσταση του Simone Mongelli «Bodyterranean”, η οποία έχει την πρεμιέρα της την Παρασκευή ως η μία από τις τρεις παραστάσεις του φεστιβάλ. Ταυτόχρονα, θα δουλεύω σεμιναριακά με μία ομάδα θεάτρου και Body Music που δημιουργήσαμε με τον Κώστα Γάκη, σκηνοθέτη- ηθοποιό- μουσικό, και η οποία θ’ αρχίσει σταδιακά να έχει εξωστρέφεια και να παρουσιάζει ιδέες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από ένα τέτοιο φεστιβάλ θα έχω εφοδιαστεί με μπόλικη έμπνευση, πληροφορία, όρεξη να δημιουργήσω καινούρια πράγματα!

Marianna says: «Περισσότερα για το φεστιβάλ μπορείς να βρεις εδώ, ενώ για να προμηθευτείς το εισιτήριό σου μπορείς να κλικάρεις εδώ. Στο μεταξύ, αν έχεις κάποιο πρόσωπο που αξίζει να μοιραστεί την ιστορία του είμαι πρόθυμη να του πάρω συνέντευξη. Δώσε ιδέες στην Αίθουσα Σύνταξης».