Live in Athens | Σαν το σπίτι σου!

Μαρία-Άννα Τανάγια

Ο Ανδρέας, ο Αντώνης, ο Βασίλης και ο Βαρνάβας είναι οι πιο ανατρεπτικοί οικοδεσπότες που μπορεί να συναντήσει ένας τουρίστας στην Αθήνα! Και αυτό γιατί διαθέτουν δύο υπέροχα διαμερίσματα με θέα στην Ακρόπολη και αναλαμβάνουν χρέη ξεναγού προτείνοντας στους φιλοξενούμενούς τους, ό,τι μη τουριστικό. Απώτερος στόχος; Να παρουσιάσουν το πιο λαμπερό πρόσωπο της πόλης και να τους κάνουν να νιώσουν σαν το σπίτι τους. Επετεύχθη!

Μαρία-Άννα Τανάγια

Θα ήθελα να συστηθείτε και να μου πείτε δύο λόγια για την πορεία σας και με το τι ασχολείται ο καθένας.

Αν λέγαμε τι τίτλο σπουδών έχουμε θα λέγαμε ότι ο Αντρέας είναι διακοσμητής, ο Βασίλης τεχνολόγος τροφίμων, ο Αντώνης οικονομικός σύμβουλος και ο Βαρνάβας γραφίστας. Παρόλα αυτά, καταλάβαμε από νωρίς ότι δεν έχουν σημασία οι ταμπέλες και οι τίτλοι,  αλλά το όραμα που έχουμε για τη  ζωή που ζούμε. Προερχόμαστε από διαφορετικούς κόσμους, περιοχές, ενδιαφέροντα, αλλά είμαστε συντονισμένοι σε μια κοινή πορεία. Η συνάντησή μας ήταν αναπόφευκτη. Από τότε, είμαστε φίλοι που ονειρευόμαστε μαζί.

Δύο διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, διακοσμημένα με άποψη και design πινελιές και θέα την Ακρόπολη. Πώς προέκυψε το live in Athens;

Με τον απλούστερο τρόπο! Με μια ατάκα που γλίστρησε από το στόμα του Αντρέα σε ένα ταξίδι μας στο Βερολίνο. Εκεί, μέναμε σε διαμερίσματα αντίστοιχης λογικής ως προς τον σχεδιασμό τους. Στην επιστροφή μας στην Αθήνα και για ένα ολόκληρο χρόνο μεγαλώσαμε με αυτή την ιδέα, ώσπου δεν μπορούσαμε να την κρατήσουμε άλλο μέσα μας. Το Live in Athens δεν χωράει σε 2, ούτε 222 σπίτια. Είναι μια φιλοσοφία ζωής για εμάς. Τα σπίτια είναι μια εμπειρία για τον «φιλοξενούμενο», αλλά και για εμάς τους ίδιους που συναναστρεφόμαστε μαζί τους.

Ποιος είχε την ιδέα; Ποιος ασχολήθηκε με τις κατασκευές (εάν κατάλαβα καλά, πολλά έπιπλα έχουν ανακατασκευαστεί από εσάς), ποιος υποδέχεται τους «φιλοξενούμενους», ποιος ασχολείται με τα διαδικαστικά;

Όπως προείπα, ξεκίνησε από τον Αντρέα και αναπτύχθηκε από τους τέσσερις μας αλλά και από άλλους φίλους που συνεισφέρανε στο κτίσιμό της. Όσο για όλα τα πρακτικά θέματα, για τη λειτουργία του Live in Athens, «Ένας για όλους και όλοι για Έναν»! είναι το πρώτο που μου έρχεται για να το περιγράψω. Όλοι κάνουμε όλα, παρακινούμενοι από την θέλησή μας και την παιδική μας ανυπομονησία.

Μια «love to hate» πρωτεύουσα με πορείες, επεισόδια, απεργίες, εγκληματικότητα. Πόσο εύκολο είναι να πειστεί ένας τουρίστας να έρθει πλέον στην Αθήνα;

Ο τουρίστας έρχεται εύκολα στην Αθήνα. Δεν χρειάζεται κάποιον να τον πείσει. Εμείς τον διώχνουμε μερικές φορές με την παραπληροφόρηση και γιγάντωση των γεγονότων από τα ΜΜΕ. Από τη μικρή μας εμπειρία, αυτό που βλέπουμε είναι ανθρώπους που λατρεύουν την Αθήνα. Που χαζεύουν με τη θέα στην Ακρόπολη, τον ήλιο και γενικά το φως. Οι επισκέπτες είναι «πεινασμένοι» για να μάθουν, να ζήσουν την Αθήνα. Κάποιοι από τους επισκέπτες μας εξομολογήθηκαν ότι θα ήθελαν να αγοράσουν σπίτι και να ζήσουν εδώ.

Ποιο είναι το πιο όμορφο σχόλιο που έχετε ακούσει από κάποιον φιλοξενούμενο σας;

Χμμ. Ένα από τα σχόλια που μου άρεσε ήταν όταν μια Τζαμαϊκανό-Λονδρέζα, μαγείρεψε για τους φίλους της  στην Αθήνα και μας είπε ότι θα μας αφήσει φαγητό στο ψυγείο. Και άλλο ένα που δεν είναι σχόλιο ακριβώς, ήταν ότι ένα ζευγάρι από τον Καναδά που έμενε σε ένα από τα διαμερίσματα,  μας προσκάλεσε για να πιούμε ένα ποτό στην βεράντα τους. Καθίσαμε μέχρι τα ξημερώματα, χαζεύαμε την θέα της Ακρόπολης και ονειρευόμασταν μαζί.

Πώς είναι μια τυπική σας μέρα, όταν έχετε καλεσμένους;

Δεν είναι και πολύ τυπικές οι μέρες αυτές, γενικώς δεν υπάρχουν τυπικές μέρες, ιδίως όταν έχεις να κάνεις με διαφορετικούς ανθρώπους κάθε φορά.  Ό,τι προκύπτει ανάλογα με το τι άνθρωποι έρχονται και τι σχέση δημιουργείται μεταξύ μας. Εμείς δεν αλλάζουμε κάτι, οπότε προτείνουμε σύμφωνα με το τι θα κάνουμε εμείς. «Πάμε θερινό σινεμά, στις 10 θέλετε να έρθετε μαζί μας?» «Πάμε σε ένα ταβερνείο θέλετε να φάμε μαζί…» «πάμε για ποτό», απλές προσκλήσεις, τίποτα στημένο. Δεν υπάρχει πρόγραμμα.

Για ποιους λόγους δεν αγαπάτε εσείς την Αθήνα, και αντίστοιχα τι σας ενθουσιάζει στην πόλη;

Δεν μας αρέσει όταν πάει ο ένας να βγάλει το μάτι του άλλου. Όταν δεν υπάρχει σεβασμός και ευγένεια. Όταν δυσκολεύουμε την ζωή μας με αμέτρητες ώρες χαμένες στην γραφειοκρατία που εμείς δημιουργήσαμε. «Η πόλη είναι αυτό που είναι, γιατί οι πολίτες είναι αυτό που είναι» Πλάτωνας.

Μπορείτε να μας προτείνετε πέντε μέρη (bar, restaurant, gallery, φεστιβάλ, διαδρομή, κτλ) που προτείνετε ανεπιφύλακτα να επισκεφθούν οι «φιλοξενούμενοί» σας;

Μπαρ/ TAF, 6DOGS, MICRAACIA, RESTAU/ «Μάνα μου μαντζουράνα μου», Το στέκι του Ηλία, Gallery/ Bernier-Eliades, Rebecca Camhi Gallery, Festival/ νύχτες πρεμιέρας και open air cinemas, Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής. Διαδρομή: ο πεζόδρομος της Ερμού από Θησείο-Γκάζι, βόλτα στο πάρκο της Πνύκας για πικ-νικ και φυσικά Αναφιώτικα.

Έχει κάποιος μόνο μια μέρα στη διάθεσή του. Τι πρέπει να δει οπωσδήποτε στην Αθήνα;

Ό,τι θα ήθελε σύμφωνα με τη διάθεσή του. Συνήθως όλοι «ανεβαίνουν» στον Παρθενώνα. «Είναι πολύ διαφορετική η ενέργεια που παίρνουμε», μας λένε οι πιο πολλοί που βλέπουν το ναό από κοντά.

Live in…σε ποια άλλη πόλη του κόσμου θα θέλατε να ζείτε;

Σε πολλές πόλεις. Στο κέντρο Ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Σε πόλεις που δε σε κάνουν να βαρεθείς, που σε εκπλήσσουν, που σε κάνουν να ονειρεύεσαι ή απλά που τις ερωτεύεσαι!

Marianna says: «Μάθε περισσότερα για το Live in Athens περνώντας μια βόλτα απ’ την ιστοσελίδα τους και τη Fan Page τους».