Lomography, το αναλογικό Instagram

Εύη Βουλγαρίδου

Σήμερα, στην εποχή που όλα γίνονται με ένα κλικ και η αναμονή σε οποιαδήποτε έκφανση της θεωρείται πλέον από πολλούς εξωγήινη έννοια, οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της φωτογραφίας δεν θα μπορούσαν να μην ακολουθήσουν το ίδιο σκεπτικό. Αυτόματες ρυθμίσεις, υψηλή ανάλυση, μετέπειτα επεξεργασία είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των σημερινών φωτογραφικών μηχανών.

Εύη Βουλγαρίδου

 

Υπάρχουν πολλοί που τους αρέσει αυτή η άνεση. Θέλουν μία γρήγορη, όμορφη και χωρίς ταλαιπωρίες φωτογραφία. Υπάρχουν και άλλοι που πιστεύουν ότι συνδυασμός χρήσης συγχρόνων μέσων αλλά και προσωπικού στοιχείου είναι που απογειώνει το εκάστοτε αποτέλεσμα. Ο καθένας έχει και το δίκιο του.

Η Lomography, πάλι, είναι για αυτούς που δε φοβούνται το αποτέλεσμα του απρόβλεπτου. Για αυτούς που απολαμβάνουν με σιγουριά και αυτοπεποίθηση τη στιγμή του κλικ και δεν κουράζονται να περιμένουν την εκτύπωση του φιλμ. Που βλέπουν ομορφιά και μέσα στο μικρό ψεγάδι και πιστεύουν ότι η φωτογραφία δεν είναι μια στείρα, τεχνική άσκηση, αλλά ένα σοβαρό παιχνίδι. Την αναλογική φωτογραφία την αντιλαμβάνονται σαν πρόκληση, κι όχι σαν τζάμπα ταλαιπωρία.

Η Lomography είναι ένα αρκετά πρόσφατο είδος φωτογραφίας, ένας παγκόσμιος ενεργός οργανισμός αφιερωμένος στην πειραματική και δημιουργική εικαστική έκφραση.

Η ιστορία της ξεκινάει το 1991, όταν μια ομάδα από Αυστριακούς φοιτητές βρίσκει και αγοράζει στη Πράγα μια μικρή, ρωσική φωτογραφική μηχανή, την Lomo LC-A.

Όταν εμφάνισαν τις φωτογραφίες διαπίστωσαν ότι ήταν τελείως διαφορετικές απ’ ό, τι είχαν ξαναδεί.
Χρώματα πλούσια και κορεσμένα, απαλή εστίαση και πολύ μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Με σκούρες γωνίες σε κάθε κάδρο που έδιναν ένα βινιεταρισμένο αποτέλεσμα, σαν να τραβήχτηκε η φωτογραφία μέσα σε τούνελ.

Οι Αυστριακοί ξετρελάθηκαν από αυτόν το νέο κόσμο που τους αποκαλύφθηκε μέσα από το φωτογραφικό χαρτί. Έτσι, το 1992 ιδρύουν τη διεθνή κοινότητα Lomography και αμέσως πείθουν τους κατασκευαστές της μηχανής να ξαναρχίσουν την παραγωγή που είχε σταματήσει.

Από τότε ξεκινάει και ένα νέο στυλ πειραματικής καλλιτεχνικής φωτογραφίας, που σήμερα γνωρίζουμε ως Lomography. Στη συνέχεια, ακολούθησαν εκθέσεις, συνέδρια ανά τον κόσμο, πάρτυ, εγκαταστάσεις, συνεργασίες και γεγονότα. Νέες μηχανές, φιλμ και αξεσουάρ δημιουργήθηκαν. Και φυσικά το Lomography.com που εξυπηρετεί ως παγκόσμιος κόμβος επικοινωνίας για όσους θέλουν να ενημερωθούν, να αγοράσουν προϊόντα, να μοιραστούν τις φωτογραφίες και τις τεχνικές τους κτλ.

Η κεντρική ιδέα της Lomography συνοψίζεται σε μεγάλο ποσοστό στους 10 χρυσούς κανόνες της που τονίζουν τον αυθορμητισμό και πειραματισμό, αλλά απορρίπτουν και βασικούς νόμους της φωτογραφίας, όπως η σύνθεση και η εστίαση.

1. Έχετε τη φωτογραφική μηχανή σας όπου κι αν πάτε
2. Χρησιμοποιήστε την οποιαδήποτε στιγμή – μέρα και νύχτα
3. Η Lomography δεν είναι μια παρέμβαση στη ζωή σας, αλλά μέρος της
4. Δοκιμάστε να τραβήξετε φωτογραφίες από το ύψος της μέσης σας
5. Προσεγγίστε τα αντικείμενα σας όσο το δυνατόν περισσότερο
6. Μη σκέφτεστε
7. Κινηθείτε γρήγορα
8. Δε χρειάζεται να γνωρίζετε από πριν τι θα αποτυπωθεί στο φιλμ
9. …αλλά ούτε χρειάζεται να ξέρετε και τι θα αποτυπωθεί αμέσως μετά!
10. Κυρίως μην ανησυχείτε για τυχόν κανόνες

Επιλογή της κατάλληλης lomo

Κάθε lomo μηχανή έχει και διαφορετική χρήση, χαρακτηριστικά και αποτελέσματα. Κατά συνέπεια, η επιλογή του μοντέλου της μηχανής γίνεται με βάση τον τύπο των φωτογραφιών που θέλετε να επιτύχετε. Για παράδειγμα, η Fisheye παίρνει λήψη 170 μοιρών του γύρω χώρου δημιουργώντας μια σχεδόν κυκλική εικόνα. Η Supersampler τραβάει τέσσερις φωτογραφίες μέσα σε 2 ή σε 0,2 δευτερόλεπτα, η Colorsplash διαθέτει πολύχρωμα φλας κλπ.

Επιλογή του φιλμ
Οι φωτογραφικές μηχανές lomo χρησιμοποιούν διαφορετικά είδη φιλμ. Η Holga και η Diana F + για παράδειγμα χρησιμοποιούν φιλμ πλάτους 120 mm, το οποίο εμφανίζεται σε ειδικά καταστήματα πλέον. Αν δε θέλετε τα επιπλέον έξοδα και ταλαιπωρία, καλύτερη είναι η επιλογή μηχανής φιλμ 35mm (Fisheye, Diana Mini, Superheadz, κλπ), όπου μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε κατάστημα φωτογραφίας. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που πρώην γίγαντες του φιλμ όπως η Agfa και η Kodak έχουν μειώσει σημαντικά την γκάμα των προϊόντων τους, η Lomography έχει καταφέρει όχι μόνο να περισώσει, αλλά και να δημιουργήσει νέα φιλμ. Σε αντίθεση με άλλες φωτογραφικές μηχανές που έπεσαν σε δυσμένεια και έπειτα ξανάγιναν της μόδας ως «ρετρό», η Lomo δεν σταμάτησε ποτέ να ανθεί.

Σσσς έκπληξη!
Το ενδιαφέρον είναι ότι τα μειονεκτήματά της, πράγματα που οι συμβατικοί φωτογράφοι θα μπορούσαν να θεωρήσουν ως ανωμαλίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πλεονεκτήματα κι αντιστρόφως. Επίσης, αυτό είναι που την κάνει διασκεδαστική, αλλά και απογοητευτική καμιά φορά, είναι ότι οι μηχανές της είναι σαν να έχουν μια δική τους ζωή. Γι ‘αυτό και οι περισσότερες όμορφες φωτογραφίες lomo θεωρούνται «ευτυχή ατυχήματα». Ένας επαγγελματίας και ένας ερασιτέχνης με μια lomo μηχανή στα χέρια για πρώτη φορά, έχουν ίσες πιθανότητες να βγάλουν ένα καλό αποτέλεσμα.

Ένα από τα ιδιαίτερα και διασκεδαστικά χαρακτηριστικά των lomo, που δεν είναι διαθέσιμα σε άλλες φωτογραφικές μηχανές, είναι οι παρατεταμένες, διπλές ή πολλαπλές λήψεις.

Επίσης, ο φακός είναι από πλαστικό και όχι γυαλί, και κατά συνέπεια είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για την ποιότητα των εικόνων: Ελάττωση της φωτεινότητας τους στα άκρα, κορεσμένα χρώματα, διαφορετικές αποχρώσεις κλπ. Επίσης οι διαρροές φωτός είναι πολύ συχνές οι οποίες δίνουν σε κοινότυπες λήψεις μια εξωπραγματική νότα.

Αυτό το χρόνο, η Lomography γιορτάζει την 20ή επέτειό της και από τις 23 Νοεμβρίου και για αρκετές βδομάδες, ξεκινάει μια σειρά από πάρτυ και εκδηλώσεις σε πολλά από τα 36 καταστήματα της σε όλο τον κόσμο. C u there!

Όσοι θέλετε να ενημερώνεστε και μέσω facebook, μπορείτε να το κάνετε μέσω της σελίδας Lomography Greece
και για τους φίλους στο Λονδίνο
Lomography Gallery store-London και
Lomography Gallery store-East London

Celebrating 20 Years of Lomography from Lomography on Vimeo.