Δύο (ξεχωριστοί) άνθρωποι, μία… ξεχωριστή μέρα

Ιωάννα Δανδέλια

«Να λες εγώ, μονάχος μου, θα σώσω τον κόσμο… και αν χαθεί, μη λυπηθείς, τίποτε δε χάθηκε ποτέ. Πώς αλλιώς, αφού αγαπιούνται οι άνθρωποι;…» 

Η Αντονιέτα χόρεψε με τον Γκαμπριέλε για μια νύχτα. Γνωρίστηκαν μια ξεχωριστή μέρα στη ζωή τους και για τους δύο. Θα έχουν για πάντα αυτό το χορό να τους ενώνει, τα βήματα της ρούμπα και την ανάγκη και των δύο να πετάξουν μακριά από ό,τι τους δεσμεύει και τους αλλοτριώνει. Η γνωριμία τους, μια πρόφαση για να δώσουν σάρκα και οστά στα κρυφά τους θέλω, στην ανάγκη τους να εκφραστούν ελεύθερα. Η απολυταρχικότητα ενός καθεστώτος και ενός συζύγου είναι τα δεσμά τους.

Ιωάννα Δανδέλια Δημοσιογράφος, Διευθύντρια Εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Μια παράσταση μας αφήνει πάντα στο τέλος μια γλυκόπικρη γεύση γιατί έχει τελειώσει, και την ανάγκη να την ξαναδούμε για να βιώσουμε ξανά αυτό που τόσο εκφραστικά και λυρικά έχουν καταφέρει να αποδόσουν στο μυαλό και στην καρδιά μας οι πρωταγωνιστές.

Ο Σταύρος Ζαλμάς και η Δήμητρα Ματσούκα καταφέρνουν με δύο ερμηνείες που αλληλοσυμπληρώνουν η μία την άλλη, σε μια χορογραφία που με δεξιοτεχνία έχει ενορχηστρώσει ο Αλέξανδρος Ρήγας να μεταφέρουν στη σκηνή δύο αγαπημένους ήρωες, δύο ανθρώπους πληγωμένους, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, που θα λυτρωθούν μια ξεχωριστή μέρα και για τους δύο με μια γνωριμία που θα κρατήσει μόλις μια μέρα…

Η αγάπη δεν είναι ψεύτικη όταν αγγίζει μια ζωή, όταν γίνεται η αφορμή για να απελευθερωθείς από τα δεσμά, για να χορέψεις μεθυσμένος από τη μελωδία που ορίζεις εσύ και όχι κάποιοι άλλοι.

Ένας άνδρας, που δεν θέλει πια να κρύβει την ταυτότητα του και τα θέλω του, γίνεται η αφορμή για να ξεπεράσει τα όρια μια γυναίκα ως τότε απλή, υποταγμένη στα κοινωνικά πρέπει και μια μοίρα που διαμορφώνει το μέλλον (;)…

Η πολυβραβευμένη ταινία «Μία Ξεχωριστή Μέρα» (Una Giornata Particolare) του Έττορε Σκόλα, σε θεατρική διασκευή του Αλέξανδρου Ρήγα και σκηνοθεσία της Άσπας Καλλιάνη παρουσιάζεται μέχρι και τις 16 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αυλαία. Πρωταγωνιστές της ταινίας το 1977 ήταν ο Μαρτσέλλο Μαστρογιάννη και η Σοφία Λόρεν.

Ο Γκαμπριέλε (Σταύρος Ζαλμάς) διώκεται από το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας του 1938. Έχει μέχρι την δύση του ηλίου για να τον μεταφέρουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η Αντονιέτα (Δήμητρα Ματσούκα) πιστή μέχρι σήμερα στο καθεστώς, παντρεμένη με έξι παιδιά, τον συναντάει χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τις «ανατρεπτικές» του αντιλήψεις. Οι ώρες που θα περάσουν μαζί θα ανατρέψουν τα πιστεύω της σε σχέση με το καθεστώς αλλά και με τη μέχρι τώρα ζωή της. Η σχέση της με τον άντρα της, η ομοφυλοφιλία, ο ίδιος της ο εαυτός, τίποτα δε θα είναι το ίδιο μετά από αυτή τη μέρα.

Τους πρωταγωνιστές πλαισιώνει μια ομάδα ηθοποιών που δικαιώνει το αποτέλεσμα και χαρίζει στους θεατές ξεχωριστές ερμηνείες.

Η Ταυτότητα της Παράστασης

Μετάφραση/ Διασκευή: Αλέξανδρος Ρήγας

Σκηνοθεσία:   Άσπα Καλλιάνη

Σκηνικά:  Γιώργος Γεωργίου

Φωτισμός:   Γιώργος Φρέντζος

Πρωτότυπη μουσική:  Γιώργος Μελισσινός

Ηχητικός Σχεδιασμός:  Κωστής Κόντος

Παίζουν: Σταύρος Ζαλμάς, Δήμητρα Ματσούκα

Αρτέμης Γαβριλούκ, Γιώτα Ζερδεβά, Νίκος Νικολαίδης.

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΗΓΑΣ

Η παράσταση θα ανέβει στις Σέρρες την Παρασκευή 19, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιανουαρίου.