Sophie’s treats | Κοτοπουλο Tikka Masala

Σοφία Λαμπριανίδου

Αυτή τη συνταγή μου την έδωσε η φίλη μου η Άννα Μαρία, που της την έδωσε ένας Ινδός συμφοιτητής της στην Αγγλία. Δηλαδή θα φας βεριτάμπλ ινδικό φαγητό, όχι ό,τι κι ό,τι.

Σοφία Λαμπριανίδου

 

Θα χρειαστείς για τη μαρινάδα:
½ μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας – λέγε με και πασσάτα
1 κ.γ. κύμινο – μερακλήδες οι ινδοί
1 κ.γ. κορίανδρο σε σκόνη – κι αν δεν βάλουν κορίανδρο παντού είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα πέσει το Taj Mahal
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη – τι είναι μωρέ μια σκελιδούλα;
1.κ.γ. πιπέρι καγιέν – οκ, δεν είναι και το πιο ελαφρύ φαγητό του κόσμου
αλάτι
πιπέρι
750 γρ φιλέτο κοτόπουλου κομμένο σε μπουκιές

Για την σάλτσα Masala θα χρειαστείς:
Ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες – έλα, τώρα, πώς κάνεις έτσι, τάισε και το έτερον ήμισυ από το θεϊκό σου φαγητό και δε θα υπάρχει πρόβλημα
2 φρέσκες πιπερίτσες τσίλι ψιλοκομμένες – να ανάψουν τα αίματα
½ κυπελάκι γιαούρτι – την κλασσική αγελαδίτσα που όλοι αγαπήσαμε
200 γρ ψιλοκομμένη ντομάτα – σε βλέπω, βαριέσαι, άντε καλά, βάλε κονκασέ
½ φλυτζάνι κρέμα καρύδας – μη μου γουρλώνεις τα μάτια, κάθε σούπερ μάρκετ που σέβεται τον εαυτό του έχει διάδρομο με exotic συστατικά
2 κ.σ. λεμόνι
1κ.γ. garam masala – ψυχραιμία, θα σου εξηγήσω
1κ.σ. φρέσκο κοριάνδρο ψιλοκομμένο – σώστε το Taj Mahal, που λέγαμε και πιο πάνω.

Κατ’αρχήν, για να μου ηρεμήσεις – επειδή όταν μαγειρεύεις με άγχος το μεταφέρεις στο φαγητό και αυτό δεν είναι και πολύ καλό – να σε ενημερώσω ότι το garam masala τρώγεται. Είναι ένα μείγμα μπαχαρικών που αποτελείται από κορίανδρο, κύμινο, μαύρο πιπέρι, κάρδαμο, κανέλα, τζίντζερ, δάφνη και γαρύφαλλο. Μπορείς να το βρεις στα καταστήματα μπαχαρικών και στα delicatessen που πουλάνε συστατικά για ανατολίτικη μαγειρική. Ταιριάζει πάρα πολύ με διαφόρων ειδών κόκκινες σάλτσες και κρέας. Και τώρα που γνωρίστηκες με το garam masala, ας περάσουμε στην…


Εκτέλεση:

1. Πέτα μέσα στο multi σου όλα τα υλικά της μαρινάδας και βάλτο να τα ανακατέψει. Άνοιξε το καπάκι και μύρισε άρωμα. Καλό ε;

2. Βάλε το κοτόπουλο σε ένα μπολ και ρίξε από πάνω την μαρινάδα. Κάλυψε το μπολ και άφησέ το στο ψυγείο για 8-10 ώρες. Χα! Σου την έφερα! Δεν θα φας σήμερα! Το μενού λέει Κοτόπουλο Tikka Masala για αύριο! Άντε καλά, ξέρω, εγώ φταίω που σου άνοιξα την όρεξη. Άφησέ το να μαριναριστεί στο ψυγείο όσο κάνεις τα υπόλοιπα, δεν θα σου χαλάσει η συνταγή, αλλά την άλλη φορά να θυμηθείς να το κάνεις από βραδύς, εντάξει;

3. Ζέστανε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο. Ρίξε μέσα το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπερίτσες τσίλι. Όταν τσιγαριστούν πρόσθεσε την ντομάτα, το γιαούρτι και το γάλα καρύδας και άσε το μείγμα να βράσει για 20 λεπτά.

4. Άνοιξε ένα μπουκάλι λευκό κρασί και πιες λιγουλάκι μέχρι να βράσει. Αν πεινάς πολύ φάε το μισό γιαούρτι που έβαλες στο φαγητό. Δεν πάει πολύ με το κρασί, αλλά είναι πολύ θλιβερό το θέαμα του μισοφαγωμένου γιαουρτιού στο ψυγείο.

5. Αφού δέσει η σάλτσα σου πρόσθεσε το κοτοπουλάκι σου και άστο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει. Το πόσο θα χρειαστεί να περιμένεις εξαρτάται από το κοτόπουλο. Τα ελευθέρας βοσκής χρειάζονται παραπάνω από τα πιο βιομηχανικού τύπου.

6. Κάπου τώρα θα ήταν ίσως χρήσιμο να βράσεις λίγο ριζάκι γιατί σκέτο δεν τρώγεται το κοτόπουλο. Και μια και φτιάχνουμε ινδικό, το basmati θα του πήγαινε τέλεια. Προτείνω να βράσεις 400 γρ basmati σε 600 ml νερό, μαζί με αλάτι, 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά, που του δίνει ωραίο κίτρινο χρώμα, και 3-4 καρφάκια γαρύφαλλου, 1 στικ κανέλας και 2-3 φύλλα δάφνης. Κράτα το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό, για να μην σου εξατμιστεί πολύ νερό. Αν δεις ότι χρειάζεται κι άλλο νερό, πρόσθεσε λίγο – λίγο. Όταν βράσει το ρύζι πρόσθεσε λίγο βουτυράκι και ανακάτεψε καλά.

*Tip: για να μην ψαρεύεις τα γαρυφαλάκια και τα άλλα μυρωδικά μέσα από το ρύζι, μπορείς να τα τυλίξεις σε ένα κομμάτι τούλι που θα δέσεις με μια κλωστή και να τα βγάλεις όλα μαζί.

7. Με τούτα και με τ’άλλα, το κοτοπουλάκι σου πρέπει να είναι έτοιμο και η κουζίνα σου να έχει μοσχομυρίσει. Δοκίμασε μήπως χρειάζεται να προσθέσεις αλάτι – θα εξαρτηθεί από το πόσο έβαλες στη μαρινάδα. Αν χρειαστεί να προσθέσεις αλάτι, άστο να πάρει μια βράση για 1-2 λεπτά.

8. Κατέβασε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πρόσθεσε το χυμό λεμονιού, το garam masala και τον φρέσκο κορίανδρο. Είναι σημαντικό να μπει το garam masala στο τέλος, αλλιώς πικρίζει.

9. Σε ένα μεγάλο πιάτο βάλε πρώτα αρκετό από το ρύζι που έκανες και ρίξε από πάνω το κοτόπουλο με μπόλικη από τη σάλτσα του. Τάισε και το έτερον ήμισυ, που λέγαμε παραπάνω, για να μην παραπονιέστε ο ένας στον άλλον για dragon breath… Πότισέ το και με το κρασί που άνοιξες καθώς μαγείρευες – μη μου πεις ότι το ήπιες όλο!

10. Αν μείνει φαγητό στην κατσαρόλα μέχρι την επομένη, κάτι έκανες λάθος. Ξανακάν’το.

Marianna says: «Η Σοφία Λαμπριανίδου όταν δε φτιάχνει Tikka Masala, κερνάει σοκολατάκια sophie’s treats«!