Sophie’s Treats | Μπάρες με μπανάνα και βρώμη

Σοφία Λαμπριανίδου

 Κακό πράγμα οι γενικεύσεις και οι απόλυτοι διαχωρισμοί. Αρέσκεται ο κόσμος να χωρίζει τους πάντες σε “εκείνους” κι “εμάς”. Διχάζεται η κοινωνία σε “αυτούς που είναι ΠΑΟΚ κι αυτούς που δεν είναι”, σε “αυτούς που είναι χίψτερς κι αυτούς που δεν είναι”, σε “αυτούς που ακούνε Άννα Βίσση κι αυτούς που δεν ακούνε” κι άλλα τέτοια διασπαστικά.

Σοφία Λαμπριανίδου

 

Μία όμως είναι η κατηγοριοποίηση με την οποία όλοι συμφωνούμε και η οποία -ενώ κάνει διάκριση- τελικά μας ενώνει, καθώς όλοι έχουμε αποδεχτεί θέλοντας και μη την κατηγορία στην οποία ανήκουμε: ο κόσμος χωρίζεται σε αυτούς που τρώνε ένα ολόκληρο ζαχαροπλαστείο και τρεις πίτσες – γιατί λιγώθηκαν – και τους πέφτει το νούμερο 26 τζιν τους κι αυτούς που περνάνε έξω από το ίδιο ζαχαροπλαστείο και μέχρι να διασχίσουν όλη τη βιτρίνα έχουν πάρει δυομισι κιλά. Στο κάθε μπούτι.

Εγώ, που λέτε, ανήκω στη δεύτερη κατηγορία. Και τo ’φερε η μοίρα η άκαρδη να δουλεύω δίπλα-δίπλα με μία που ανήκει στην πρώτη. Όπως είναι λογικό, κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα μας πιάνει μια κάποια λιγούρα. Η καλή συνάδελφος που λες, την ώρα της λιγούρας πάει και παίρνει σοκολάτες. Και το κακό δεν είναι ότι παίρνει σοκολάτες. Το κακό είναι ότι ταΐζει κι εμένα. Και μπορεί εγώ να μην αγοράζω ποτέ σοκολάτα, αλλά αν μου τη βάλεις μπροστά μου θα την καταβροχθίσω σε χρόνο dt. Κι επειδή από λόγια δεν παίρνει η συνάδελφος, αποφάσισα να της φέρω κάτι υγιεινό να μπουκωνόμαστε όταν έχουμε λιγούρες, μπας και γλιτώσω καμιά θερμίδα. Αν νιώθεις τον πόνο μου, πήγαινε στην κουζίνα και βγάλε:

500 γρ. βρώμη
4 μπανάνες ώριμες
200 γρ. μαργαρίνη
100 γρ. ζάχαρη μαύρη
80 γρ. μέλι
1 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. κανέλλα
Kαρύδια ψιλοκομμένα προαιρετικά και κατά βούληση
Σταφίδες επίσης προαιρετικά και κατά βούληση

Πιάσε και το μεγάλο σου το μπολ και πάμε:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.

2. Ρίχνουμε τις μπανάνες στο μπολ και μ’ ένα πιρούνι τις λιώνουμε καλά.

3. Λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κατσαρολάκι τη μαργαρίνη. Μπορείς να βάλεις και βούτυρο αν θέλεις, αλλά είπαμε να το κάνουμε υγιεινό, αν είναι να αρχίσουμε τα βούτυρα, καλύτερα να επιστρέψουμε στις σοκολάτες…

4. Ρίχνουμε οοοοοοοοοοοοοοοόλα τα υπόλοιπα υλικά μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να κάψουμε τουλάχιστον 200 θερμίδες.

5. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί ή πυρέξ και απλώνουμε το μείγμα σε στρώση ύψους 2 εκατοστών.

6. Την τελευταία φορά, αυτό που μου περίσσεψε και δεν χωρούσε στο ταψί, το έβαλα στις θηκούλες του mini muffin tray που έχω, αφού βουτύρωσα πολύ καλά τις εσοχές. Βγήκαν πολλά μικρά κομματάκια που μοιάζουν με μπισκοτάκια. Γλιτώνεις και το κόψιμο σε κομμάτια…

7. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

8. Μέχρι να ψηθούν, κι αφού δεν έχεις και πολλά-πολλά να πλύνεις, βάλε ένα τζιν τόνικ να πιείς. Το συνιστούν οι διαιτολόγοι γιατί δεν έχει πολλές θερμίδες – ε ρε μούφα που καταπίνετε μερικοί-μερικοί…

9. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει καλά για να μη μας θρυμματιστούν οι μπάρες όταν τις κόψουμε.

10. Διατηρούνται σε τάπερ για τουλάχιστον 10 μέρες. Για παραπάνω δεν ξέρω, ποτέ δεν έχουν αντέξει τόσο καιρό…

Μπορούμε να τυλίξουμε την κάθε μπάρα ξεχωριστά σε μεμβράνη. Έτσι, και διατηρούνται περισσότερο, και είναι εύκολες στη μεταφορά – πετάς μία στην τσάντα και δεν έχεις πια δικαιολογία για να αγοράσεις μπισκότα, σοκολάτες κι άλλες τέτοιες ανθυγιεινές και ακριβές βλακείες! Επίσης, δεν έχεις άλλη δικαιολογία για να μη φας πρωινό… Είπαμε: το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας! Μ’ αυτή τη δικαιολογία χτυπάει 2 μπάρες κάθε πρωί η συνάδελφος από δίπλα…

Marianna says: «Η Sophie’s treats Σοφία Λαμπριανίδου μαγειρεύει τόσο καλά όσο γράφει! Θα το διαπιστώσεις διαβάζοντας τις υπόλοιπες πρωτότυπες συνταγές της εδώ» !