Sophie’s treats | Cookies με κομματάκια σοκολάτας

Σοφία Λαμπριανίδου

Έρχεται ο Άγιος Βασίλης! Θα κατέβει από την καμινάδα – ή μέσα από το σωλήνα του καλοριφέρ – για να σου αφήσει το δώρο κάτω από το δέντρο. Και ξέρεις ότι περιμένει ένα μαλακό, αφράτο cookie και ένα ποτήρι γάλα! Στο έλεγε και η γιαγιά σου στο χωριό από τότε που ήσουν παιδάκι “Θα σι κόψ’ τα χέρια ζωντόβουλο! Μην τα χλαπακιάζ’ς όλα! Ασ’του ένα κούκι του Άη Βασίλ’!”

Σοφία Λαμπριανίδου

Θα χρειαστείς:

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γλ. σόδα
1/2 κ.γλ. αλάτι
100 γρ. άσπρη ζάχαρη
60 γρ. καφέ, μαλακή ζάχαρη με μελάσα
1 μεγάλο αυγό
1 βανίλια
110 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλ. κομματάκια σοκολάτας – γάλακτος, υγείας, λευκή, ό,τι θέλεις!

Φόρα ποδιά και πάμε!

1. Βάλε να παίζει το χριστουγεννιάτικο playlist. Τα cookies πρέπει να ακούνε χριστουγεννιάτικη μουσική, αλλιώς τα σνομπάρει ο Άγιος Βασίλης.

2. Άναψε το φούρνο στους 190 βαθμούς να ζεσταίνεται.

3. Ανακάτεψε σε ένα μπολ και κοσκίνισε το αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα.

4. Ήρθε η ώρα του μίξερ. Ανέβασε την ένταση στη μουσική για να ακούγεται.

5. Χτύπα το βούτυρο και τις ζάχαρες για 1-2 λεπτά μέχρι να ενωθούν καλά. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσεις καφέ μαλακή ζάχαρη με μελάσα κι όχι την κρυσταλλική καφέ ζάχαρη που συνήθως βλέπεις στα καφέ που πίνεις τον εσπρέσο σου, αν θέλεις να είναι τα μπισκότα σου μαλακά!

6. Όταν ενωθούν οι ζάχαρες με το βούτυρο, πρόσθεσε το αυγό και τη βανίλια.

7. Άλλαξε εξάρτημα στο μίξερ, βάλε αυτό για τις ζύμες, και ρίξε μέσα τα κομματάκια σοκολάτας. Όταν τα βάζεις πριν το αλεύρι κατανέμονται πιο ομοιόμορφα.

8. Ρίξε το κοσκινισμένο αλατοσοδάλευρο. Ανακάτεψε μόνο μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Μην το ξεφτιλίσεις στο ανακάτεμα, θα το μετανιώσεις, στο λέω…

9. Τσίμπα λίγη ζύμη από το μίξερ. Κολλάει; Αν κολλάει πολύ, ρίξε λίγο αλευράκι ακόμη. Πρέπει να κολλάει, αλλά όχι να μένει στο χέρι σου. Αν πάλι δεν κολλάει, αλλά θρυμματίζεται, την πάτησες. Έβαλες πολύ αλεύρι. Φτου κι απ’την αρχή, δηλαδή.

10. Κάνε μπαλάκια βάρους 45 γραμμαρίων περίπου. Ναι, θα τα ζυγίσεις.
11. Βάλε τα μπαλάκια μέσα σε ένα τάπερ ή σε ένα ταψί, κάλυψέ τα και βάλ’τα στο ψυγείο. Άφησέ τα εκεί για μισή ώρα ή μέχρι να σκληρύνουν. Μπορείς να τα κρατήσεις στο ψυγείο έως 2 μέρες ή να τα βάλεις στον καταψύκτη και να τα κρατήσεις εκεί μέχρι και 6 μήνες.

12. Όταν έχουν παγώσει, μοίρασέ τα πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα σε απόσταση 8 εκατοστών μεταξύ τους. Ναι, 8 εκατοστά. Ναι, ξέρω, κάθε ταψί θα πάρει λίγα κομμάτια. Αλλά όταν τα δεις να απλώνουν και να πλησιάζουν επικίνδυνα το ένα το άλλο, θα με θυμηθείς!

13. Ψήσ’τα για 8-10 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σου. Είναι έτοιμα όταν είναι αφράτα και ελαφρώς φουσκωτά, το γύρω-γύρω τους φαίνεται ροδοψημένο και το κέντρο τους φαίνεται άψητο. Αν παραείναι φουσκωτά και φαίνονται πολύ μαλακά, μάλλον ο φούρνος σου είναι πιο κρύος από τους βαθμούς που λέει ο δείκτης. Ψήσ’τα λίγα λεπτά ακόμη, παρακολουθώντας τα.

14. Βγάλε τα ταψιά από το φούρνο και άφησε τα cookies πάνω στα ταψιά για άλλα 2 λεπτά. Θα συνεχίσουν να ψήνονται από τη θερμότητα των ταψιών.

15. Μετάφερέ τα σε μια σχάρα και άφησέ τα να κρυώσουν εκεί ομοιόμορφα. Κρατήσου για λιγουλάκι και δοκίμασέ τα αφού περάσουν 10 λεπτά.

16. Δεν ξέρω αν ο Άγιος Βασίλης έρχεται στο δικό σου σπίτι τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά, πάντως πρέπει να κρατηθείς και να μην τα φας όλα μέχρι την παραμονή της ημέρας που τον περιμένεις. Πριν πας για ύπνο, βάλε σε ένα πιάτο 2 cookies (ή ένα στο πιάτο, κι ένα σε σακουλάκι για το δρόμο, τόσα γλυκά σε ένα βράδυ, θα πάθει τίποτα ο Άγιος…) και ένα ποτήρι γάλα. Μωρέ όχι γάλα… Βάλ’του ένα Bailey’s του Αγίου να στανιάρει λίγο. Όλο γάλα, γάλα, γάλα… Μεγάλος άνθρωπος είναι, δεν είναι κανένα νιάνιαρο! Και ξέρεις τι ωραία που είναι τα cookies βουτηγμένα στο Bailey’s;

 

Marianna says: «Η Sophie’s treats Σοφία Λαμπριανίδου μαγειρεύει τόσο καλά όσο γράφει! Θα το διαπιστώσεις διαβάζοντας τις υπόλοιπες πρωτότυπες συνταγές της εδώ» !