Sophie’s treats | Χαλβάς σιμιγδαλένιος με ινδοκάρυδο και πορτοκάλι

Σοφία Λαμπριανίδου

Η γιαγιά μου η Σοφία είχε μια φιλενάδα, τη Νίτσα. Η Νίτσα ήταν γνωστή για δύο πράγματα: τη μονίμως τελειωμένη μπαταρία του ακουστικού της και το σιμιγδαλένιο χαλβά της. Δεν υπήρχε φορά που να επισκεφθήκαμε τη Νίτσα είτε με τη γιαγιά μου, είτε με τους γονείς μου και να μη μας μπούκωνε με το ζόρι με το χαλβά της. Ό,τι περίσσευε έμπαινε σε τάπερ και έφευγε μαζί μας από το σπίτι της.

Σοφία Λαμπριανίδου

Είχε κάνει το σφάλμα να της τον παινέψει μια φορά ο μπαμπάς μου. Η Νίτσα μας καταχώρησε οικογενειακώς ως λάτρεις του χαλβά της και ως γνωστόν, αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα. Ο σκέτος ολόσκετος, χωρίς μια σταφιδούλα, ένα καρυδάκι, έστω λίγο μέλι, και φοβερά λιπαρός χαλβάς της, τον οποίο έφτιαχνε με τη μέθοδο 1-2-3-4 (1 λάδι, 2 σιμιγδάλι, 3 ζάχαρη, 4 νερό) στοίχειωσε την παιδική μου ηλικία. Αναρωτιέμαι τι θα έλεγε η Νίτσα αν έβλεπε αυτή την εναλλακτική συνταγή χαλβά…

330 ml νερό
1.5 φλ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι ολόκληρο
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
70 γρ. ινδοκάρυδο

1. Πιάσε μια κατσαρόλα, ζέστανε το νερό και ρίξε τη ζάχαρη μέσα για να λιώσει.

2. Πιάσε το πορτοκαλάκι. Προτιμάμε ένα ζουμερό και γλυκό πορτοκάλι, που να ξέρουμε ότι δεν έχει κουκούτσια. Για να είσαι σίγουρος γι’ αυτό πρέπει να κάνεις το εξής πείραμα: πάρε από τη σακούλα ένα πορτοκάλι, κόψ’το και στίψ’το. Κοίτα αν έχουν μείνει κουκούτσια στο στίφτη. Αν δεν έχει, είμαστε σε καλό δρόμο. Τώρα ρίξε το χυμό σε ένα ποτήρι. Πιες μια γουλιά. Είναι γλυκός; Τέλεια! Μην πάει χαμένος ο χυμός που έστυψες, κρίμα είναι. Βάλε λίγη βότκα και πιες τη βότκα πορτοκάλι σου στην υγειά της Νίτσας.

3. Βγάλε το multi, πλύνε καλά το πορτοκάλι, κόψε το σε κομμάτια – ολόκληρο, μαζί με τη φλούδα, γι’αυτό κάναμε το πείραμα πριν, κατάλαβες; – ρίξ’ το στο multi και πολτοποίησέ το.

4. Ρίξε μέσα στην κατσαρόλα με το νερό και τη ζάχαρη το πολτοποιημένο πορτοκάλι, μετά το σιμιγδάλι και το ινδοκάρυδο. Ανακάτεψε το μείγμα μέχρι να πήξει.

Ιντερμέτζο: θα μου επιτρέψεις να σου μιλήσω λίγο για το ινδοκάρυδο, ναι; Εσύ ξέρεις φαντάζομαι ότι το ινδοκάρυδο είναι αυτό το άσπρο πράγμα σε νιφάδες που βλέπεις στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου σε σακουλάκια. Κι εγώ έτσι νόμιζα. Μέχρι που ανακάλυψα το χύμα ινδοκάρυδο από κατάστημα προμήθειας ζαχαροπλαστείων. Ανοίγεις τη σακούλα και μοσχοβολάει όλη η κουζίνα. Το τρως και έχει γεύση. Το μασάς και είναι ζουμερό, δεν είναι σαν να μασάς άχυρο. Και δεν είναι άσπρο, έχει μια κρεμ απόχρωση. Προσπάθησε να το βρεις. Θα καταλάβεις την τεράστια διαφορά από αυτό το μπαγιάτικο, ασπρισμένο χαρτί που σου πασάρουν στο σούπερ μάρκετ.

5. Βγάλε τη φόρμα ή το μπολ το κρυστάλλινο από τον μπουφέ, όπως θα έκανε η Νίτσα, και ρίξε μέσα το μείγμα για να κρυώσει.

Εξτραδάκι:
Αν είσαι σοκολατάς πάρε 100 γραμμάρια κουβερτούρα υγείας και 4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος. Ζέστανέ τα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν μια κρέμα. Αυτήν την κρέμα που λες, τη λέμε ganache (γκανάς). Μην τη φας από την κατσαρόλα, ρίξ’την πάνω από το χαλβά. Αν θέλεις πάντως την γνώμη μου, η ganache τον παρακάνει γλυκό. Και δεν θέλεις να ξέρεις καν για τη γνώμη της Νίτσας…

Marianna says: «Η Sophie’s treats Σοφία Λαμπριανίδου μαγειρεύει τόσο καλά όσο γράφει! Θα το διαπιστώσεις διαβάζοντας τις υπόλοιπες πρωτότυπες συνταγές της εδώ» !