Sophie’s treats | Jambalaya

Σοφία Λαμπριανίδου

Τζάμπα-τι; Σα να σε ακούω… Repeat after me: Τζαμπαλάια. Ούτε τώρα; Καλά, δεν έχει σημασία πώς το λένε, σημασία έχει ότι είναι πεντανόστιμο και θα σε βοηθήσει να ρίξεις το πρόσωπο που έχεις βάλει στο μάτι και δέχτηκε επιτέλους να έρθει σπίτι σου για φαγητό – κλείσιμο ματιού. Άκου με που σου λέω…

Σοφία Λαμπριανίδου

Υλικά:
200 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
100 γρ. μπέικον – πλάκα σε κύβους
250 γρ. ζαμπόν – κομμάτι σε κύβους
150 γρ. chorizo σε φέτες
250 γρ. γαρίδες βρασμένες
1 πράσινη πιπεριά σε κύβους
1 κόκκινη πιπεριά σε κύβους
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 κλαράκι σέλερυ ψιλοκομμένο
3 ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
750 ml ζωμός κοτόπουλου
2 κ.σ. ελαιόλαδο
20 γρ. βούτυρο
1 κ.γ. πάπρικα
1 κ.γ. κορίανδρος σε σκόνη
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση:
Κατ’ αρχήν κόψε όλα τα υλικά να τα έχεις έτοιμα. Η jambalaya δε θέλει πολύ χρόνο για να γίνει, αλλά το κόψιμο όλων αυτών των υλικών παίρνει πολλή ώρα. Άσε που μπορεί να συμβούν διάφορα κατά τη διάρκεια της κοπής – να κόψεις κάνα δάχτυλο, να σε πιάσουν τα κλάματα από το κρεμμύδι, να βρωμάνε τα χέρια σου σκορδίλα, δεν είναι και πολύ σέξυ όλα αυτά, ε; Γι’ αυτό σου λέω: κόψε τα πάντα από πριν, βάλ’τα σε μπολάκια και ξαναβάλ’τα στο ψυγείο. Τα πάντα εκτός από το μαϊντανό. Θα καταλάβεις γιατί. Μην ξεχάσεις να βράσεις και τις γαρίδες! Έτσι, θα μπορείς να επιδείξεις όχι μόνο την προνοητικότητά σου, αλλά και να χορεύεις με άνεση γύρω – γύρω στην κουζίνα σου, ως άλλος Jamie Oliver!

Ντριν ντριν! Άνοιξε την πόρτα και υποδέξου το πρόσωπο. Πες του να περάσει στην κουζίνα μαζί σου, όπου ήδη έχεις βάλει να τραγουδάνε ο Louis Armstrong, ο Louis Prima, o Fats Domino κι άλλοι καλλιτέχνες από τη Νέα Ορλεάνη. ΝεοΟρλανέζικο είναι και το φαγητό που θα ετοιμάσεις. Φτιάξε τη σχετική ατμόσφαιρα, φόρα την καλή σου ποδιά και πάμε!

1. Σε μια ρηχή κατσαρόλα με βαρύ πάτο τσιγαρίζουμε το ζαμπόν, το μπέικον και το chorizo στο ελαιόλαδο. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε σε ένα μπολ. Μην τσιμπάς. Κάνει κακή εντύπωση.

2. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο (μην το σκέφτεσαι, θα φάτε και οι δυο σας), το σέλερυ και τις πιπεριές. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για να τσιγαριστεί κι αυτό.

3. Όσο ανακατεύουμε, πετάμε στην κουβέντα ότι η λέξη jambalaya βγαίνει από τις λέξεις τζαμ (ζαμπόν), α λα (το γνωστό γαλλικό, όπως λέμε ‘α λα κρεμ’) και για (ρύζι σε πολλές αφρικανικές γλώσσες της Δυτικής Αφρικής) και ότι είναι τυπική κρεολική συνταγή. Μπορώ να σου πω κι άλλα για τις διαφορετικές εκδοχές της συνταγής. Αλλά δεν στα λέω. Το πρόσωπο δεν ήρθε για μάθημα μαγειρικής ιστορίας. Μη φλυαρείς.

4. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον ντοματοπελτέ, το σκόρδο λιωμένο, την πάπρικα, τον κορίανδρο, το κύμινο και τον ζωμό κοτόπουλου. Αλατοπιπερώνουμε. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας, αλλά όχι πολύ συχνά, ίσα-ίσα για να μην κολλήσει.

5. Ανοίγουμε ένα μπουκάλι καλό λευκό κρασί – δε θέλω τσιγκουνιές, να εντυπωσιάσουμε θέλουμε! Προσφέρουμε ένα ποτήρι στο πρόσωπο και του αφιερώνουμε χρόνο, ρωτάμε για τη μέρα του, για τον εαυτό του, για διάφορα πράγματα, όσο καθαρίζουμε τον πάγκο από τα άδεια μπολάκια. Έτσι, δείχνουμε εκτός από ενδιαφέρον και τη νοικοκυροσύνη μας.

6. Μην ξεχαστείς και μου κάψεις το ρύζι! Προσθέτουμε τις γαρίδες και τα τσιγαρισμένα αλλαντικά και σιγοβράζουμε για άλλα 20 λεπτά.

7. Πίνουμε άλλο ένα ποτήρι κρασί, όσο βγάζουμε τα σερβίτσια και στρώνουμε τραπέζι. Και τώρα ήρθε η ώρα να κάνουμε το κομμάτι μας με το μαχαίρι και το ξύλο κοπής! Έτοιμοι; Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό εκείνη την ώρα, βάζουμε στα πιάτα αρκετή jambalaya, και τη γαρνίρουμε με τον μαϊντανό. Σερβίρουμε αμέσως.

Κόστος:
Λοιπόν, εγώ το κόβω να σου βγαίνει γύρω στα 15-16 ευρώ, με κατεψυγμένες γαρίδες. Αν θέλεις φρέσκες – που είναι και πολύ νοστιμότερες – θα σου κοστίσει λίγο παραπάνω. Δεν είναι καθόλου ακριβά, μη μου στραβομουτσουνιάζεις! Η παραπάνω συνταγή βγάζει 4 μερίδες. Δύο για το ραντεβού και δύο για την άλλη μέρα το μεσημέρι. Ποιος κάθεται να ξαναμαγειρεύει μετά από τέτοιο ξενύχτι…

Marianna says: «Η Sophie’s treats Σοφία Λαμπριανίδου μαγειρεύει τόσο καλά όσο γράφει! Θα το διαπιστώσεις διαβάζοντας τις υπόλοιπες πρωτότυπες συνταγές της εδώ» !