Sophie’s Treats | Κοτόπουλο πανέ στο φούρνο με σως γουάου

Σοφία Λαμπριανίδου

Το μαγείρεμα για έναν ήταν ανέκαθεν πρόβλημα. Ειδικά όταν δεν έχεις χρόνο να μαγειρέψεις. Νο προμπλέμο μι αμίγκο, θα μοιραστώ μαζί σου ένα γκραν μυστικό που από τότε που το έβαλα στη ζωή μου νιώθω ανασφάλεια χωρίς αυτό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, είναι και υγιεινό! Το συνοδεύω με μια σως που την ονόμασα γουάου γιατί αφενός έχει υπερβολικά πολλά συστατικά για να περιληφθούν στο όνομά της, αφετέρου όταν την τρως κάνεις «γουάου».

Σοφία Λαμπριανίδου

Υλικά
1 κιλό κοτόπουλο φιλέτο
(Ή και παραπάνω. Απλά αύξησε κατ’ αναλογία τα υπόλοιπα συστατικά).
1 φλιτζάνι δημητριακά σε νιφάδες, τύπου κορν φλέικς
50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1/3 φλιτζανιού παρμεζάνα τριμμένη
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1 ασπράδι αυγού

Για τη σως γουάου:
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. φέτα
Μισή κόκκινη πιπεριά – από αυτές τις χοντρές – ή μία πιπεριά Φλωρίνης
1 μικρή σκελίδα σκόρδο
2 κ.σ. φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
Λίγο ελαιόλαδο

1. Πάρε το κοτοπουλάκι, πλύν’ το καλά και κόψ’ το σε λωρίδες φάρδους 2 δαχτύλων.

2. Πάρε το μούλτι και πέτα μέσα: τα κορν φλέικς, τη φρυγανιά, την παρμεζάνα και την πάπρικα. Κάνε βζζζζζζζζζζζζζ, αλλά μην το ξεφτιλίσεις, δε χρειάζεται να γίνει τελείως σκόνη.

3. Πιάσε ένα μπολάκι, ρίξε μέσα το ασπράδι και χτύπα το με 1-2 κουταλιές της σούπας νερό.

4. Στα δεξιά του, βάλε ένα μεγάλο πιάτο στο οποίο θα ρίξεις το μείγμα που έκανες βζζζζζζζζζζζζζ στο μούλτι. Και στα δεξιά του πιάτου βάλε ένα σκεύος/ πιάτο/ ταψί στο οποίο έχεις απλώσει αλουμινόχαρτο.

5. Πιάσε ένα κομμάτι κοτόπουλο και ξεκίνα από αριστερά. Βούτα το στο χτυπημένο ασπράδι, να καλυφθεί καλά-καλά. Μετά ρίξ’ το στο μείγμα βζζζζζζζζζζζ φροντίζοντας να πάει παντού γύρω-γύρω. Και άφησέ το στο σκεύος με το αλουμινόχαρτο. Αν στο τέλος μείνει από το μείγμα του παναρίσματος, μπορείς να το βάλεις σε ένα ταπεράκι και να το κρατήσεις στο ψυγείο για την επόμενη φορά. Μόνο πρόσεξε να μην μείνει καθόλου αυγό μέσα.

6. Όταν τελειώσεις μπορείς είτε να τα ψήσεις κατευθείαν, είτε να τα βάλεις στο ψυγείο για μισή ώρα και στη συνέχεια στον καταψύκτη. Όταν παγώσουν μπορείς να τα βάλεις σε σακουλάκια και να τα κρατήσεις στον καταψύκτη. Έτσι μπορείς να βγάζεις όποτε χρειάζεσαι, όσα κομμάτια χρειάζεσαι και να τα ψήνεις.

Ιντερλούδιο: Είναι εξαιρετικό μαζί με πράσινη σαλάτα, καμιά δεκαριά τοματίνια, λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, μια βινεγκρέτ και λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα. Ούτε να αγχώνεσαι τι θα μαγειρέψεις, ούτε τίποτα! Μη σου πω ότι έχεις και κάτι να φτιάξεις στα γρήγορα όταν σου έρθουν απρόσκλητοι επισκέπτες! Σου λέω παιδί μου, εγώ όταν ξεμένω από κοτοπουλάκι πανέ στον καταψύκτη αισθάνομαι ανασφάλεια!

7. Όταν θελήσεις να ψήσεις τα κοτοπουλάκια, τα βάζεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 15-20 λεπτά – ή 20-25 αν είναι κατεψυγμένα. Ναι, έτσι σκέτα, χωρίς λάδι. Μη μου γουρλώνεις τα μάτια, τέλεια γίνονται!

Tip: Κατεψυγμένα ή έστω έχοντας μείνει στο ψυγείο για καμιά ώρα, ψήνονται καλύτερα απ’ ότι κατευθείαν μετά τα πανάρισμα. Όχι ότι είναι άσχημα αμέσως μετά το πανάρισμα, αλλά σου λέω ποια είναι η καλύτερη βερσιόν. Βάλ’ τα σε σχάρα, στην από κάτω θέση του φούρνου, καλού κακού, σ’ ένα ταψί με αλουμινόχαρτο για να μη λερώσεις το φούρνο.

8. Όσο ψήνονται θα κάνουμε τη σως γουάου. Πιάσε πάλι το μούλτι. Ρίξε μέσα όλα τα υλικά μαζί. Κάνε πάλι βζζζζζζζζζζζζζζζ. Αυτή τη φορά για πολλή ώρα, να γίνει εντελώς αλοιφή.

9. Δεν πέρασαν 20 λεπτά ακόμη ε; Ακόμη ψήνονται τα κοτόπουλα; Μάλιστα… Ρίξε τη σως γουάου σ’ ένα μπολ. Προσπάθησε να μην την φας σκέτη. Καλή σου τύχη.

10. Α ξέρω! Βάλε να πιείς μια μπύρα για να ξεγελαστείς μέχρι να ψηθούν τα κοτόπουλα!

11. Μόλις ψηθούν βάλ’ τα σ’ ένα πιάτο, τσίμπα με ένα πιρούνι και βούτα τα μέσα στη σως γουάου πριν τα χλαπακιάσεις.

12. Δεν είναι ευγενικό να μιλάς με γεμάτο στόμα, αλλά κανείς δε θα σε παρεξηγήσει όταν σε δει να κάνεις «γουάου»!

publiSHIT says: «Η Sophie’s treats Σοφία Λαμπριανίδου μαγειρεύει τόσο καλά όσο γράφει! Θα το διαπιστώσεις διαβάζοντας τις υπόλοιπες πρωτότυπες συνταγές της εδώ«!