Sophie’s treats | Πάστα φλώρα

Σοφία Λαμπριανίδου

Η μαμά μου κάνει πολλές μαρμελάδες. Δεν είναι ότι τις τρώει τόσο πολύ, αλλά της αρέσει όλη η διαδικασία, το βράσιμο, το ανακάτεμα, τα βάζα σε όλη την κουζίνα…Έχει κι ένα ξάδερφο που έχει στο σπίτι του στη Χαλκιδική πολλά δέντρα με φρούτα. Φέτος της πήγε ΠΟΛΛΑ κιλά ροδάκινα και σύκα. Για τα ροδάκινα δεν τρελαίνομαι, οπότε δεν με ένοιαξε. Από τα σύκα μου έστειλε κανά μισόκιλο και όοοοοοοολα τα υπόλοιπα τα έκανε μαρμελάδα. Λατρεύω τα σύκα. Δεν τρώω μαρμελάδα. Ούτε εσύ, ε;

Σοφία Λαμπριανίδου

Υλικά
1 φλ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1/3 φλ. ζάχαρη
1/4 φλ. κονιάκ ή λικέρ
1 κρόκος αυγού
1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. μπέκιν πάουντερ
500 γρ. μαρμελάδα – κατά προτίμηση της μαμάς

Εκτέλεση
1. Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε τον κρόκο και το ξύσμα λεμονιού.

2. Βάζουμε σε ένα φλιτζανάκι λίγο από το λικέρ ή το κονιάκ. Δοκιμάζουμε. Αν μας αρέσει πάμε στο επόμενο μπουκάλι. Δε θα βάλουμε από το καλό στο γλυκό! Το καλό το πίνουμε. Στην πάστα φλώρα θα βάλουμε π.χ. από το λικέρ της θείας Τασίας που της είπαμε ότι μας άρεσε, αλλά ποτέ δεν αδειάζει το μπουκάλι του. Μόλις, λοιπόν, εντοπίσουμε το λικέρ ή κονιάκ που ποτέ δεν θα πιούμε, το ρίχνουμε λίγο-λίγο στο μείγμα στο μίξερ και σταματάμε το χτύπημα.

3. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ. Προσθέτουμε το αλεύρι στο μείγμα λίγο-λίγο και ανακατεύουμε ελαφρά με το χέρι (λέει η μαμά μου) ή με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα (λέω εγώ).

4. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών. Στρώνουμε τα 3/4 της ζύμης στο ταψί και τα τοιχώματα. Απλώνουμε τη μαρμελάδα της μαμάς πάνω στη ζύμη. Πλάθουμε την υπόλοιπη ζύμη σε κορδόνια και τα βάζουμε πάνω από τη μαρμελάδα, δημιουργώντας ρόμβους ή τετράγωνα. Αλλά αν σε πιάσει το καλλιτεχνικό σου μπορείς να κάνεις και την Guernica βρε αδερφέ, μην αφήνεις να σε περιορίζουν τα στερεότυπα.

5. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς, για 30-35 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η πάστα φλώρα.

6. Βάλε να γίνεται ο καφές και φώναξε τον/την κολλητό/ή σου – έλα τώρα μη γίνεσαι μοναχοφάης! Την άλλη βδομάδα θα κάνει ο/η κολλητός/ή σου πάστα φλώρα με τη μαρμελάδα της μαμάς του/της!

Κόστος: Με μαρμελάδα της μαμάς και λικεράκι της θείας Τασίας θα σου κοστίσει από 2.30 έως 5.00 ευρώ, αναλόγως του αν ο ουρανίσκος σου θέλει βούτυρο τύπου Κερκύρας ή αρκείται στην ταπεινή μαργαρίνη. Αν η μαμά σου δεν έφαγε όλη τη μαρμελάδα με την θεία Τασία, συνοδεία λικέρ, πρόσθεσε άλλα 4 ευρώ στο λογαριασμό.

Marianna says: «Η Sophie’s treats Σοφία Λαμπριανίδου μαγειρεύει τόσο καλά όσο γράφει! Θα το διαπιστώσεις διαβάζοντας τις υπόλοιπες πρωτότυπες συνταγές της εδώ» !