Sophie’s treats | Πατάτες και λουκάνικα τηγανιτά με γκρεμολάτα

Σοφία Λαμπριανίδου

Κρύο. Καιρός για δύο. Δύο μερίδες από αυτό το εξαιρετικά χειμωνιάτικο και ζεστό πιάτο. Ταιριάζει πολύ ωραία με μυρωδιά τζακιού και κόκκινο κρασί. Αν δεν έχεις τζάκι μην απελπίζεσαι! Είναι νοστιμότατο και χωρίς αυτό, οπότε συνέχισε να διαβάζεις. Άσε που έχω καιρό να σου μάθω καινούρια λέξη. Σήμερα λοιπόν θα μάθουμε τη γκρεμολάτα! Βγάλε το τετράδιο και κράτα σημειώσεις.

Σοφία Λαμπριανίδου

Θα χρειαστείς:
750 γρ. πατάτες, ξεφλουδισμένες
2 μεγάλα χοιρινά χωριάτικα λουκάνικα, ψιλοκομμένα και χωρίς το περίβλημά τους
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
μπούκοβο κατά βούληση, όσο σηκώνουν η γλώσσα και το στομάχι σου
ελαιόλαδο
για τη γκρεμολάτα:
ξύσμα ενός μεγάλου, βιολογικού, ακέρωτου λεμονιού
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1. Ας αρχίσουμε από το λεξιλόγιο. Η γκρεμολάτα είναι ιταλική λέξη. Τέλος μαθήματος, τώρα θα την φτιάξεις. Ρίξε μέσα σε ένα μπολ το ξύσμα, το σκόρδο και τον μαϊντανό και ανακάτεψε. Ακόμη καλύτερα, ρίξ’τα μέσα σε ένα γουδί και κοπάνα καλά με το γουδοχέρι για να βγούνε όλα τα αρώματά τους! Άφησε την γκρεμολάτα στην άκρη για να δέσουν τα αρώματα μεταξύ τους.

2. Βάλε αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα και όταν βράσει βάλε μέσα τις ξεφλουδισμένες πατάτες. Άφησέ τες να βράσουν για 5 λεπτά μόνο, να τις τηγανίσουμε θέλουμε, όχι να τις κάνουμε πουρέ. Βγάλε τις πατάτες από την κατσαρόλα και άφησέ τες να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν αρκετά ώστε να μπορείς να τις πιάσεις χωρίς να καίγονται τα τρυφερά σου δαχτυλάκια, κόψε τις πατατούλες σου σε ροδέλες πάχους 5 χιλιοστών.

3. Ήρθε η ώρα των τηγανιών. Δύο τηγάνια! Πιάσε το ένα, ρίξε μέσα ελαιόλαδο για να ζεσταθεί και ξεκίνα το τηγάνισμα! Να μου τις προσέξεις, να μου τις ροδίσεις καλά καλά και από τις δύο πλευρές, μετά να τις βάλεις πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσουν το περιττό λάδι και τέλος να μου τις αλατίσεις.

4. Όσο τηγανίζονται οι πατάτες στο ένα τηγάνι, άνοιξε ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί και βάλε ένα ποτηράκι. Πιες το μισό. Τουλάχιστον.

5. Λογικά έχει αρχίσει να σου ανοίγει η όρεξη. Ας μην χάνουμε ώρα. Όση ώρα τηγανίζονται οι πατάτες, πιάσε το δεύτερο τηγάνι! Ρίξε μέσα λίγο λάδι και όταν κάψει τσιγάρισε τα κομματάκια του λουκάνικου για 4-5 λεπτά, λιώνοντας το κρέας με το πιρούνι, ώστε να γίνει σαν κιμάς. Όταν τηγανιστεί το κρέας ρίξε μέσα τα κρεμμυδάκια και το μπούκοβο και ανακάτεψε μέχρι να ψηθούν. Κατέβασε το τηγάνι από τη φωτιά και το σκέπασέ το για να διατηρηθεί ζεστό, μέχρι να το καταβροχθίσεις.

6. Πιάσε το μπουκάλι και γέμισε το μισοάδειο ποτήρι σου με κρασί. Μην πιείς! Βάλ’το στο τραπέζι.

7. Πιάσε ένα πιάτο και βάλε πρώτα πατάτες, από πάνω το μείγμα λουκάνικου και κρεμμυδιού και πασπάλισέ το με λίγη γκρεμολάτα.

8. Είπαμε, έχει κρύο. Αν σου βρίσκεται κανένας δεύτερος εκεί γύρω, βάλ’του μωρέ κι αυτού λίγο από το φαγητό που έκανες! Και λίγο κρασάκι; Να δεις τι ωραία που θα ζεσταθείτε και οι δυο σας…

Marianna says: «Η Sophie’s treats Σοφία Λαμπριανίδου μαγειρεύει τόσο καλά όσο γράφει! Θα το διαπιστώσεις διαβάζοντας τις υπόλοιπες πρωτότυπες συνταγές της εδώ» !