Sophie’s Treats | Πατάτες με πέστο και αυγά στο φούρνο

Σοφία Λαμπριανίδου

Είναι μερικές μέρες ρε παιδί μου που σε πιάνει μια τρελή επιθυμία να λερώσεις τουλάχιστον 4-5 σκεύη, καμιά δεκαπενταριά εργαλεία/ μαχαίρια/ λαβίδες/ κουτάλες, να κάνεις την κουζίνα σου άνω κάτω και να φας τουλάχιστον 2 ώρες για να φτιάξεις κάτι που θα φαγωθεί σε 15 λεπτά. Τι, όχι; Ποτέ δεν σε πιάνει; Κρίμα… Δεν θα φας αυτό το αριστούργημα…

Σοφία Λαμπριανίδου

 

Υλικά για 4 άτομα:
4 μεγάλες λεπτόφλουδες πατάτες ή 6-7 baby πατατούλες
4 μεγάλα αυγά
1 σκελίδα σκόρδο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
6 κ.σ. πέστο

Για το πέστο:
45 γρ. βασιλικός, τα φύλλα
150 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
1 μικρή σκελίδα σκόρδο
45 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

Αυτή είναι μια από τις συνταγές που δεν ξέρεις από πού να πρωτοξεκινήσεις. Ας ξεκινήσουμε από το πέστο, που μπορεί να γίνει και από προηγούμενη μέρα και να φυλαχθεί σε βάζο στο ψυγείο. Όχι, δεν θα πάρεις ετοιματζίδικο. Στο απαγορεύω.

1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ ή το μούλτι και αλέθουμε, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί εντελώς. Όχι πες μου: αξίζει τον κόπο να πάρεις ετοιματζίδικο όταν είναι τόσο εύκολο να κάνεις το δικό σου, χωρίς συντηρητικά και αηδίες;

2. Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες μαζί με τη φλούδα τους.

3. Εδώ έχεις 2 επιλογές: τη λιγότερο μπελαλίδικη και υγιεινή, και την πιο νόστιμη.

3α. Η λιγότερο μπελαλίδικη και υγιεινή: Στρώνεις τις πατάτες σε ταψί, αλατοπιπερώνεις καλά και τις αλείφεις με ελαιόλαδο, μέσα στο οποίο έχεις ρίξει λιωμένο το σκόρδο. Ψήνεις στο φούρνο στους 220 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά, ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σου. Στα μισά γύρισέ τες.

3β. Η πιο νόστιμη: Πιάσε το τηγάνι, ζέστανε το ελαιόλαδο με το λιωμένο σκόρδο και ξεκίνα να τηγανίζεις. Δεν τις θέλεις να γίνουν σαν τηγανιτές, γι’αυτό ρίχνε λίγο ελαιόλαδο όταν τελειώνει. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις αντικολλητικό τηγάνι για να χρησιμοποιήσεις όσο λιγότερο λάδι γίνεται. Γιατί αλλιώς παραβαραίνει το πράγμα. Βάζε τις τηγανισμένες πατάτες να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.

4. Τρεις μέρες μετά που θα έχεις τελειώσει με το τηγάνισμα και θα έχεις κάνει λαδώσει το σύμπαν γύρω σου – γιατί σε ξέρω, την νόστιμη βερσιόν θα πάρεις – ρίξε τις τηγανισμένες πατάτες σε ένα πυρέξ. Βάλε από πάνω το πέστο και ανακάτεψε για να πάει παντού.

5. Βάλε το πυρέξ σε φούρνο προθερμασμένο στους 220 βαθμούς για 5-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες με το πέστο.

6. Βγάλε το πυρέξ από το φούρνο, ρίξε από πάνω τα αυγά σε στυλ αυγά μάτια και ξαναβάλε το πυρέξ στο φούρνο για λίγα λεπτά, μέχρι να ψηθούν τα αυγά, αλλά να είναι ακόμη μελάτος ο κρόκος.

7. Βγάλε το πυρέξ από το φούρνο και βάλ’το στη μέση ενός τραπεζιού. Κάρφωσε μια οδοντογλυφίδα ακριβώς στο κέντρο του πυρέξ. Δώσε από ένα πιρούνι σε άλλους τρεις φίλους σου και καθίστε σε σχήμα σταυρού γύρω από το τραπέζι.

8. Όποιος φτάσει πρώτος στην οδοντογλυφίδα κερδίζει. Όποιος φτάσει τελευταίος πλένει τα πιάτα, τα ταψιά, τα τηγάνι και όλα τα συμπράγκαλα.

Marianna says: «Η Sophie’s treats Σοφία Λαμπριανίδου μαγειρεύει τόσο καλά όσο γράφει! Θα το διαπιστώσεις διαβάζοντας τις υπόλοιπες πρωτότυπες συνταγές της εδώ«!