Sophie’s treats | Σαλάτα με φακές και βινεγκρέτ κανέλας

Σοφία Λαμπριανίδου

Κάποια πράγματα μας στιγματίζουν βαθύτατα. Η πρώτη φορά που μας έπιασαν να λέμε ψέματα ότι η γάτα έσπασε το βάζο. Οι θείες που μας τσιμπούσαν τα μάγουλα. Η κοφτερή ματιά της γιαγιάς κάθε φορά που απλώναμε το χέρι για να πάρουμε το δεύτερο γλυκό που μας προσέφερε η θεία Ευτυχία, λέγοντας “’άσε μωρέ το παιδί να φάει, μπόι θα γίνει”. Οι φακές.

Σοφία Λαμπριανίδου

Οι φακές που κανείς μας δεν ήθελε να φάει, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι μας κάνουν καλό, ότι μας δυναμώνουν, ότι έχουν σίδηρο και θα γίνουμε δυνατοί, ότι αν δεν τις φάμε δεν έχει Μίκυ Μάους, ότι “φα’τες σκασμένο, να τελειώνουμε!” Αυτό το καφέ πράγμα δεν μας ενέπνεε καθόλου να το φάμε. Και πολλοί δε θέλουν ακόμη να τις φάνε… Κι άμα σου πω ότι βρήκα τρόπο να σε κάνω να φας μια ολόκληρη κατσαρόλα φακές;

Υλικά:
2 φλ. φακές
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 καρότα κομμένα
1 πιπεριά κόκκινη ή πορτοκαλί
150 γρ φέτα ή κατσικίσιο τυρί
μαϊντανός ψιλοκομμένος
ελαιόλαδο
ξύδι μπαλσάμικο
κανέλα

Δηλώνω εξαρχής ότι η συνταγή αυτή είναι άκρως φιλελεύθερη και μπορείς να αλλάξεις τις αναλογίες των υλικών κατά βούληση. Ποια είμαι εγώ για να σου πω πόσο μαϊντανό, πόσο τυρί ή πόσο ξύδι να βάλεις στη σαλάτα σου; Κάνε ό,τι γουστάρεις. Εγώ απλά προτείνω και δια του παρόντος αποποιούμαι κάθε ευθύνης σχετικά με το αποτέλεσμα που θα βγάλεις – τέλειο θα είναι, στο υπόσχομαι.

Εκτέλεση:

1. Καθάρισε τις φακές από τυχόν σκουπιδάκια και πλύνε τις καλά.

2. Βάλε σε μια κατσαρόλα άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει. Στο μεταξύ, ψιλοκόψε το κρεμμύδι και το καρότο. Όταν το νερό βράσει ρίξε μέσα τη φακή, το κρεμμύδι και το καρότο και άφησέ τα να βράσουν για 15-20 λεπτά. Το πόσο θα χρειαστεί να βράσουν θα εξαρτηθεί από τη φακή που επέλεξες. Αυτό που θέλουμε είναι οι φακές να είναι al dente, δηλαδή να μην έχει “σκάσει” η φλούδα τους, αλλά να τρώγονται χωρίς να λες “δεν φτάνει που έκανες φακές, είναι και άβραστες”, κοπανώντας το κουτάλι στο τραπέζι και πηγαίνοντας στο τηλέφωνο για να παραγγείλεις πιτόγυρο.

3. Μέχρι να βράσουν οι φακές, μπορείς να ψιλοκόψεις την πιπεριά και το μαϊντανό, και να θρυμματίσεις το τυρί με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει εντελώς λιώμα, ρε παιδί μου.
Tip: Τα πιο μαλακά και βουτυράτα τυριά ταιριάζουν περισσότερο.

4. Όταν βράσουν οι φακές τις σουρώνουμε, τις βάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο.

5. Μόλις κρυώσουν ρίχνουμε ελαιόλαδο (προτείνω 4-5 κουταλιές της σούπας, αλλά δεν θα σε επιπλήξω αν βάλεις περισσότερο ή λιγότερο), ξύδι μπαλσάμικο (εδώ θα πρέπει να δοκιμάσεις, εξαρτάται από την οξύτητα του ξυδιού σου. Καλύτερα ξεκίνα με 1-2 κουταλιές της σούπας και πρόσθετε ανακατεύοντας καλά και δοκιμάζοντας, για να αποφύγεις να κάνεις τη σαλάτα τουρσί) και βεβαίως την κανέλα. Μη με στραβοκοιτάς, πιάσε το βαζάκι και ρίχνε! Εδώ δεν προτείνω ποσότητα. Προτείνω να ρίχνεις, να ανακατεύεις και να δοκιμάζεις μέχρι να ανάψει το λαμπάκι “perfecto” στο κέντρο γεύσης του εγκεφάλου σου. Ρίξε και την ψιλοκομμένη πιπεριά μέσα και ανακάτεψε καλά, για να πάνε παντού όλα τα υλικά. Κάλυψε το μπολ και βάλτο στο ψυγείο.

6. Χαλάρωσε… Βάλε ένα ποτηράκι ούζο και πιες σιγά-σιγά. Κάτι μου λέει ότι αν σου έδινε ούζο με τις φακές και η μαμά σου όταν ήσουν στο δημοτικό, μπορεί να τις έτρωγες πιο εύκολα. Λέμε τώρα… Μην τα παίρνεις όλα πια τοις μετρητοίς!

7. Αφού αφήσεις τη σαλάτα σου για 3-4 ώρες στο ψυγείο τουλάχιστον (την επόμενη μέρα είναι ακόμη καλύτερη, θα πάρεις και ταπεράκι στο γραφείο. Αν έχει μείνει καθόλου…) βάλε σε ένα πιάτο όση σαλάτα θέλεις, ρίξε από πάνω όσο από το τυρί θέλεις και γαρνίρισε με όσο από το μαϊντανό θέλεις. Είπαμε: είναι φιλελεύθερη η συνταγή. Θαύμασε το εξαιρετικό σου food styling για 5… 4… 3… 2… 1 και όρμα!

Και αν όλο αυτό σου κοστίσει πάνω από €2.00 – €2.50, να μου φέρεις εδώ όλες τις θείες σου να μου κατσιάσουν τα μάγουλα από το τσίμπημα.

Marianna says: «Η Sophie’s treats Σοφία Λαμπριανίδου μαγειρεύει τόσο καλά όσο γράφει! Θα το διαπιστώσεις διαβάζοντας τις υπόλοιπες πρωτότυπες συνταγές της εδώ» !