Sophie’s Treats | Τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και τυριά

Σοφία Λαμπριανίδου

Η φίλη μου η Χαρά είναι πολύ γκρινιάρα. Κάθε φορά που με βλέπει, μου κάνει παρατήρηση γιατί δεν έχω γράψει καινούρια συνταγή για το publiSHIT. Ένα παράπονο δεν έχω ακούσει από την αρχισυντάκτη μου στο περιοδικό (η οποία είναι και πολύ αυταρχική, πρέπει να σας πω) αλλά από τη Χαρά ακούω γκρίνια συνέχεια…

Σοφία Λαμπριανίδου

Κι έχει και θράσος η κυρία, έχω να σας καταγγείλω, διότι ανερυθρίαστα ομολογεί ότι δεν έχει εκτελέσει ούτε μία εκ των συνταγών. Επειδή λοιπόν έχω βαρεθεί αυτήν την κατάσταση, για να της βουλώσω το στόμα μια και καλή, αυτή τη συνταγή την γράφω για τη Χαρά και μόνο (εσείς δε θα την μαγειρέψετε) και απαιτώ να την φτιάξει αλλιώς να το βουλώσει και να μην ξανακαταπιέσει την έμπνευσή μου.

Λοιπόν, Χαρά, για να κάνουμε την ζύμη, πιάσε:

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λιγουλάκι αλάτι
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη – ή κατά βούληση συνδυασμό μεταξύ των δύο για να έχεις μεν τη γεύση του βουτύρου, αλλά να μην σου κάτσει βαριά στο στομάχι
1 αυγουλάκι, οργανικό φυσικά
½ φλ. του καφέ νερό παγωμένο

Για τη γέμιση βγάλε:
1 κιλό κρεμμύδια
1 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί – από το καλό, όχι κανένα φτηνιάρικο
3 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. βούτυρο
½ φλ. πεκορίνο τριμμένο
½ φλ. έμενταλ τριμμένο
½ φλ. παρμεζάνα τριμμένη
2 αυγά κι έναν κρόκο
½ φλ. κρέμα γάλακτος
αλάτι και πιπέρι

1. Λοιπόν, Χαρά, κόψε το βούτυρο σε μικρά κυβάκια και βάλ’το στην κατάψυξη. Το θέλουμε παγωμένο για να γίνει τραγανή η ζύμη και να μην γκρινιάζεις. Βάλε σε ένα μπολ το αλεύρι με λίγο αλάτι, το αυγό και το παγωμένο βούτυρο και ξεκίνα να ζουλάς. Θα σου βγουν τα δάχτυλα, σε προειδοποιώ. Θα πρέπει να πατάς το κάθε κομματάκι βουτύρου για να ενωθεί καλά-καλά με το αλεύρι, αλλά μη μου το κάνεις και τελείως νιανιά. Θέλουμε να γίνει σαν τριμμένα ψίχουλα η ζύμη. Όταν γίνει έτσι, ρίξε μέσα μισό φλιτζανάκι του καφέ παγωμένο νερό (επίσης για να γίνει τραγανή η ζύμη) και ζύμωσε για να ενωθεί η ζύμη. Κάν’την μπαλίτσα, τύλιξέ την σε μεμβράνη και βάλ’την στο ψυγείο. Πρέπει να μείνει εκεί τουλάχιστον μια ώρα.

2. Καθάρισε τα κρεμμύδια, κόψ’τα χοντρά-χοντρά και σκούπισε τα δάκρυά σου.

3. Πιάσε την κατσαρόλα με τον χοντρό πάτο και ρίξε μέσα τη μια κουταλιά ελαιόλαδο και τις δύο κουταλιές βούτυρο. Όταν λιώσουν σε μέτρια φωτιά πέτα μέσα τα κρεμμύδια, κλείσε το καπάκι της κατσαρόλας και άστα να ψηθούν σιγά σιγά, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην κολλήσουν.

4. Σαράντα λεπτά μετά τα κρεμμύδια πρέπει να έχουν γίνει διάφανα και κουκλίστικα! Ρίξε μέσα το ξύδι, τη ζαχαρίτσα, αλάτι και πιπέρι ανακατεύοντας, σβήσε τη φωτιά και προσπάθησε να μην φας όλη την κατσαρόλα, λαίμαργη! Ναι, οκ, είναι πεντανόστιμο το καραμελωμένο κρεμμύδι, αλλά το κάναμε για την τάρτα. Ας έκανες 2 κιλά αν ήθελες να το φας σκέτο!

5. Και δεν περνάει κι αυτή η μία ώρα που πρέπει να μείνει η ζύμη της τάρτας στο ψυγείο… Βάλε μου ένα ποτήρι λευκό κρασί. Εσύ δεν πίνεις, ούτως ή άλλως.

6. Βγάλε την μπάλα της ζύμης από το ψυγείο και φέρε την ταρτιέρα την στρογγυλή από το μπουφέ. Σε μια προκομμένη νοικοκυρά θα έλεγα να ανοίξει τη ζύμη με τον πλάστη και να τη μεταφέρει στην ταρτιέρα. Αλλά εσύ είσαι τεμπέλα κι ανεπρόκοπη, οπότε βάλε απλά την ζύμη μέσα στην ταρτιέρα και πάτα με τα δάχτυλα μέχρι να καλύψεις όλο τον πάτο και τα τοιχώματα.

7. Σκέπασε την ταρτιέρα με μεμβράνη, ξαναβάλ’την στο ψυγείο, και πιάσε και το μπουκάλι να μου βάλεις λίγο κρασάκι ακόμη. Βάλε και λίγη σουμάδα για εσένα, να μην πίνω μόνη μου.

8. Μισή ώρα μετά βγάλε τη ταρτιέρα από το ψυγείο. Στρώσε ομοιόμορφα τα τυριά, ρίξε από πάνω τα καραμελωμένα κρεμμύδια – όσα σου έχουν γλιτώσει – χτύπα σε ένα πιάτο τα αυγά και τον κρόκο με την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι και ρίξτα από πάνω.

9. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Όταν βγει θα είναι μια κούκλα και θα θέλεις να την καταβροχθίσεις, αλλά περίμενε λίγο, γιατί δεν κόβεται εύκολα όταν είναι καυτή και θα σου θρυμματιστεί. Εκτός κι αν θέλεις να σου θρυμματιστεί για να έχεις δικαιολογία για να την φας ολόκληρη μόνη σου και να με αφήσεις νηστικιά… Τι νόμιζες; Δεν θα σε έπαιρνα χαμπάρι;

Marianna says: «Η Sophie’s treats Σοφία Λαμπριανίδου μαγειρεύει τόσο καλά όσο γράφει! Θα το διαπιστώσεις διαβάζοντας τις υπόλοιπες πρωτότυπες συνταγές της εδώ» !