Thess_del_food | Το πιο… νόστιμο ντουέτο της Θεσσαλονίκης!

Το Thess_del_food (Thessaloniki’s Delicious Food) θα μπορούσε να συστηθεί ως ένας γαστρονομικός οδηγός της Θεσσαλονίκης. Είναι, όμως, κάτι πολύ παραπάνω καθώς πίσω από αυτό βρίσκεται ένα νόστιμο ντουέτο: Η Ευγενία και ο Θάνος με χομπίστικη διάθεση αλλά με επαγγελματική προσήλωση και συνέπεια, ενημερώνουν το κοινό της πόλης μέσω του Thess_del_food για όλα τα γαστρονομικά νέα, με αφιερώματα για χώρους εστίασης, άρθρα αλλά και βίντεο γαστρονομίας.

Θέλω να μου πείτε πώς άρχισαν όλα. Πώς πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε το Thess_del_food;

Η δημιουργία του Thess_del_food προέκυψε σχεδόν ως συνέχεια του τρόπου ζωής μας. Περιμένοντας πως και πως το τέλος της εργάσιμης εβδομάδας για να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, κάθε Σαββατοκύριακο  επιλέγαμε διαφορετικά μαγαζιά για τις εξόδους μας. Σπάνια επισκεπτόμασταν το ίδιο εστιατόριο δύο φορές γιατί πάντα θέλαμε να ανακαλύπτουμε συνεχώς καινούργια μέρη. Σε κάθε εξόρμηση η λήψη φωτογραφιών των πιάτων αποτελούσε μέρος της ιεροτελεστίας. Όταν δημοσιεύαμε τις φωτογραφίες από τα πιάτα που απολαμβάναμε, στα προσωπικά μας προφίλ στα social media, όλοι οι φίλοι μας, έδειχναν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όταν επρόκειτο για κάποιο νέο μαγαζί ή για κάποιο ευπαρουσίαστο, εντυπωσιακό πιάτο. Μάλιστα μας έλεγαν πως τσέκαραν τα προσωπικά μας προφίλ πριν κανονίσουν έξοδο, έτσι ώστε να επισκεφτούν και αυτοί στα εστιατόρια που πήγαμε και εμείς! Έτσι βγήκε η φήμη πως ξέρουμε από καλό φαγητό,  δεν έπρεπε λοιπόν να επιβεβαιώσουμε τη φήμη αυτή; Με άλλα λόγια συνειδητοποιήσαμε ότι είμαστε καλοί στο να ξετρυπώνουμε νέα μέρη, να συγκρατούμε πληροφορίες για chef και μενού και να βγάζουμε προσεγμένες φωτογραφίες. Έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το Thess_del_food και να συγκεντρώνουμε εκεί το υλικό από τις εξόδους μας. Με άλλα λόγια λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε πως η αγάπη μας για το φαγητό, για την πρωτοτυπία στις εξόδους και η εξωστρέφειά μας, μας οδήγησαν στη δημιουργία του Thess_del_food.

Θέλω να μετρήσετε μ’ έναν πρόχειρο υπολογισμό πόσα εστιατόρια ή γενικώς χώρους εστίασης έχετε επισκεφτεί και κατά προσέγγιση πόσα πιάτα έχετε δοκιμάσει.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, βλέποντας τις δημοσιεύσεις στις σελίδες μας,  οι χώροι εστίασης που έχουμε επισκεφτεί στη Θεσσαλονίκη είναι σίγουρα πάνω 250 και τα πιάτα σίγουρα πάνω από 1000. Όλα φυσικά υπάρχουν στη σελίδα μας στο Instagram και στο Facebook.  Έχω μια ιδέα! Να προκαλέσουμε όσους διαβάζουν τη συνέντευξη να ψάξουν τις σελίδες μας και να τα μετρήσουν; Περιμένουμε τις απαντήσεις τους!

Θέλω να μου περιγράψετε ακριβώς το ρόλο του καθένα. Τι ακριβώς κάνει ο Θάνος και τι η Ευγενία;

Ας ξεκινήσουμε από το τι κάνουμε μαζί. Καταρχήν μαζί αποφασίζουμε το πιο βασικό: ποιο μαγαζί αξίζει να επισκεφτούμε! Στις επισκέψεις αυτές η Ευγενία συνήθως δημιουργεί το styling έτσι ώστε, όλα όσα είναι γύρω από το πιάτο να είναι αρμονικά τοποθετημένα ως προς αυτό και βγάζει τις φωτογραφίες. Ο Θάνος συνήθως επιλέγει τα περισσότερα πιάτα που θα παραγγείλουμε, κάνει τα video με τα πλάνα του μαγαζιού και πρωταγωνιστεί στα video γευσιγνωσίας, παρουσιάζοντας τα πιάτα. Έπειτα, μαζί επιλέγουμε ποιες φωτογραφίες θέλουμε να δημοσιεύσουμε, ο Θάνος τις επεξεργάζεται και η Ευγενία γράφει τα κείμενα με πληροφορίες όσον αφορά το μενού και το μαγαζί και ολοκληρώνει τις δημοσιεύσεις σε όλα τα κοινωνικά μας δίκτυα. Επίσης συνήθως η Ευγενία απαντά στα δεκάδες μηνύματα που δεχόμαστε καθημερινά και γράφει τα άρθρα για το blog μας.

Ποιο είναι το δυνατό και ποιο το «αδύναμο» σημείο για τον καθένα και πού αλληλοσυμπληρώνεστε;

Το δυνατό σημείο της Ευγενίας είναι η θετική της ενέργεια και οι δημιουργικές της ιδέες όσον αφορά τη δημιουργία περιεχομένου στις σελίδες μας.

Το δυνατό σημείο του Θάνου είναι η μεθοδικότητα του και ικανότητά του να οργανώνει τις εργασίες που έχουν να γίνουν για το blog.

Το αδύναμο σημείο και των δυο, είναι η αναποφασιστικότητά μας, η οποία πολλές φορές μας ταλαιπωρεί. Αλληλοσυμπληρωνόμαστε στην εξωστρέφεια και στην αγάπη μας για τη γαστρονομία.

Υπάρχουν φορές που διαφωνείτε οικτρά για ένα πιάτο; Δηλαδή ο ένας να έχει ενθουσιαστεί και ο άλλος να είναι απλώς αδιάφορος;

Αυτό κατά έναν παράδοξο ίσως τρόπο, δεν έχει ακόμα συμβεί. Συνήθως κρίνουμε αντικειμενικά τα πιάτα και προσπαθούμε να τα εκτιμήσουμε για την πρωτοτυπία τους, τον συνδυασμό των πρώτων υλών, τις τεχνικές της παρασκευής τους και μάλλον τα standard μας ταυτίζονται στο θέμα αυτό. Παρόλα αυτά, οι προτιμήσεις μας διαφέρουν μια και η Ευγενία είναι πιο ανοιχτή στο να δοκιμάζει νέες γεύσεις, ενώ η γευστική παλέτα του Θάνου κινείται σε πιο κλασικές επιλογές.

Ποιος επιλέγει την επόμενη σας επίσκεψη και ποια είναι πλέον η αντίδραση των εστιατορίων όταν τους επισκέπτεστε;

Τις επισκέψεις μας τις επιλέγουμε μαζί, διότι πλέον οι χώροι εστίασης πρέπει να είναι προσεγμένοι, έτσι ώστε να ενδιαφέρουν το κοινό μας, οπότε η γνώμη και των δυο λαμβάνεται υπ’ όψιν. Τα εστιατόρια τις περισσότερες φορές δε γνωρίζουν για την επίσκεψή μας. Τις φορές που το γνωρίζουν προσπαθούν φυσικά να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν και όσον αφορά το στήσιμο των πιάτων αλλά και την εξυπηρέτηση. Αυτό είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει, διότι ο στόχος μας είναι να ζούμε μια αληθινή εμπειρία και όχι μια εξωραϊσμένη κατάσταση. Για αυτό και όταν επισκεπτόμαστε έναν χώρο συνήθως δεν αποκαλύπτουμε την ταυτότητά μας.

Μιλήστε μου για το γαστρονομικό επίπεδο της πόλης!

Οι άνθρωποι της γαστρονομίας στην πόλη μας, είτε είναι εστιάτορες είτε είναι μάγειρες και σεφ, κάνουν εξαιρετική προσπάθεια να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό και στα έξοδα ενώ ταυτόχρονα έχουν το μεράκι και τη δημιουργικότητα να αναβαθμίσουν το γαστρονομικό επίπεδο της πόλης. Σε αυτό έχει βοηθήσει η στροφή στα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, τα οποία  χειρίζονται με δημιουργικές τεχνικές. Για παράδειγμα, θα δεις να χρησιμοποιούν ξύγαλο σε σαλάτα ως dressing, να αντικαθιστούν το ρύζι με τραχανά για παρασκευές τύπου ριζότο, να συνδυάζουν θαλασσινά με αλλαντικά όπως μύδια με σαλάμι Λευκάδας και πολλά ακόμα παρόμοια παραδείγματα. Επίσης, η νέα γενιά των σεφ,  με διάθεση εξέλιξης και καινοτομίας, μαθητεύουν σε εστιατόρια στο εξωτερικό και επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη φέρνουν νέες ιδέες και όσον αφορά τη μαγειρική αλλά και όσον αφορά στο στήσιμο μοντέρνων χώρων.

Επομένως αν θα θέλαμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα, θα λέγαμε αναμφισβήτητα ότι το γαστρονομικό επίπεδο στην πόλη βρίσκεται σε μια ανοδική πορεία.

Θα ήθελα να μου πείτε για τη συμμετοχή σας στο βιβλίο της Krystina KalapothakosA drop of ladi & MY GREEK SOUL”. Πείτε μου την ιστορία!

Με τη Krystina, η οποία είναι chef που μένει στην Καλιφόρνια  γνωριστήκαμε μέσω του blog της, το οποίο ονομάζεται Kouzounas Kitchen.  Εκτιμήσαμε αμέσως τον αυθόρμητο χαρακτήρα της και την πηγαία, δυνατή της αγάπη για την πατρίδα. Γνωρίζαμε πως η Krystina ήταν συγγραφέας ενός ακόμα βιβλίου με τον τίτλο ‘’Back To My Roots”  και όταν  μας ζήτησε να συμμετάσχουμε στο δεύτερο βιβλίο της ενθουσιαστήκαμε! H Krystina ήθελε να δημιουργήσει μέσα στο βιβλίο των συνταγών της “A drop of ladi & MY GREEK SOUL” κάποια αφιερώματα σε περιοχές της Ελλάδας όπως η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Κρήτη, η Μάνη. Εμείς λοιπόν συμμετέχουμε στο αφιέρωμα για τη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης. Έχουμε σχεδιάσει ένα Food Tour στο κέντρο της πόλης, στο οποίο ένας τουρίστας με έναν περίπατο με τα πόδια μπορεί να δοκιμάσει όλες τις τοπικές μας λιχουδιές και να επισκεφτεί κάποια εστιατόρια που εμείς θεωρούμε ότι μπορούν να προσφέρουν αντιπροσωπευτικά πιάτα της γαστρονομίας μας.  Το βιβλίο πωλείται στο Amazon και στόχος είναι να αρχίσει να πωλείται και στην Ελλάδα για τους τουρίστες που θέλουν να μάθουν τις ελληνικές παραδόσεις και τις μοναδικές μας γεύσεις. Μέσω του Thess_del_food θέλουμε πολύ να βοηθήσουμε τη Krystina στο έργο της για τη διάδοση της ελληνικής γαστρονομίας και σχεδιάζουμε πολλές κοινές δράσεις.

Θέλω να γυρίσετε πίσω στην πρώτη μέρα που αποφασίσετε να ξεκινήσετε το thess_del_food και να σκεφτείτε τη διαδρομή σας. Για ποιο πράγμα νιώθετε περισσότερο περήφανοι;

Νιώθουμε  περήφανοι για τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τους ανθρώπους που μας ακολουθούν στις σελίδες μας και διαβάζουν το blog μας. Μας συγκινεί η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν, τα μηνύματα που μας στέλνουν και μας ζητούν συμβουλές για τις εξόδους τους, είτε για καθημερινές στιγμές όπως τα κυριακάτικα τραπέζια τους αλλά και σημαντικές προσωπικές στιγμές όπως τραπέζια γενεθλίων, επετείων, βαπτίσεων κλπ. Η ευθύνη που νιώθουμε στο να δώσουμε σωστές κατευθύνσεις για την επιλογή του χώρου, που θα επιλέξουν για την έξοδό τους, είναι πραγματικά μεγάλη αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα καταφέρνουμε αρκετά καλά, διότι δεν έχουμε λάβει κάποιο αρνητικό feedback.

Και τέλος, πείτε μου την καλύτερη συμβουλή που έχετε λάβει ποτέ και προσπαθείτε να την τηρείτε!

Η καλύτερη συμβουλή που έχουμε λάβει όσον αφορά το blog μας, είναι η προτροπή του να είμαστε πάντα αυθεντικοί. Η αυθεντικότητα είναι μια αρετή με την οποία εξισορροπείς μεταξύ της εικόνας που μοιράζεσαι μέσω των κοινωνικών δικτύων και της πραγματικής ζωής. Είναι αυτό που σε γειώνει και ταυτόχρονα σε απογειώνει μια και σε βοηθά να νιώθεις φυσικός και απλός  αλλά ταυτόχρονα να είσαι και αγαπητός στο κοινό σου.

Marianna says: «Πέρνα μια βόλτα από το blog τους, ακολούθησέ τους στο Instragram, στο Facebook, αλλά και στο YouTube».