Ένα τόσο διαφορετικό, ένα μοναδικό ημερολόγιο | Γνώρισε τα Weeklybeings και «φτιάξε» τη χρονιά σου!

Τι το τόσο ξεχωριστό έχει αυτό το ημερολόγιο Weekly Beings, που βρίσκεται στον έκτο χρόνο κυκλοφορίας του και έχει κερδίσει και τόσα βραβεία; Για την ακρίβεια, ένα ΕΒΓΕ το 2015 (Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης) και δύο διεθνή σχεδιαστικά; Η Νατάσα Χατζηαγγελή αφηγείται την ιστορία του!

Αρχικά ας πούμε ότι πρόκειται για ένα εβδομαδιαίο ημερολόγιο. Τα Weekly beings  είναι τα 53 σκίτσα της χρονιάς: καθένα συνοδεύει και από μία εβδομάδα.

Είναι αφαιρετικά σκίτσα, μονοκονδυλιές, που τα ζωγραφίζεις,  συμπληρώνεις, τροποποιείς, ζωντανεύεις με τη φαντασία σου, με στυλό, μολύβια, μαρκαδόρους, με ό,τι θέλεις, μέσα και έξω απ’ τις γραμμές και τα κάνεις δικά σου, δημιουργώντας το δικό σου μοναδικό art-diary.

Είναι ένας διαφορετικός τρόπος να θυμάσαι τη χρονιά, ένας διαφορετικός τρόπος καταγραφής των αναμνήσεών σου, ανάλογα με τη διάθεση της κάθε εβδομάδας.

Πώς ήρθε η ιδέα για ένα τέτοιο ημερολόγιο

Από κάποιες παρατηρήσεις που συγκεντρώθηκαν και δημιουργήθηκε έτσι ένα νέο αντικείμενο. Είναι η συνήθεια που έχουν πολλοί όταν μιλούν στο τηλέφωνο: σκιτσάρουν σε ένα κομμάτι χαρτί που βρίσκεται δίπλα τους, ανακατεύουν σχήματα, γραμμές, κείμενα, που μετά τα πετούν.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ολόκληρη ιστορία…

Κάπου 6-7 χρόνια πριν, πήγαμε με τον ανιψιό μου να πάρουμε τετράδια ζωγραφικής. Σε μια τεράστια σελίδα μια φάλαινα, αλλού ένα λιοντάρι, αλλά η ίδια λογική: μεγάλες φόρμες που το παιδί βαριέται να συμπληρώσει τελικά. Τότε,  μου δημιουργήθηκε η απορία για το πώς θα μπορούσε να γίνει όλο αυτό πιο ενδιαφέρον. Κι αν ήταν για ενήλικες, πώς θα μπορούσε να είναι ένα μπλοκ ζωγραφικής αντίστοιχο του παιδικού, αλλά για μεγάλους;

(σημείωση δεν είχαν γίνει ακόμη της μόδας τα coloring books)

Και τέλος, είναι και μια προσωπική μου συνήθεια, να σκιτσάρω αυτά τα ιδιαίτερα σκίτσα, που για πολλούς μοιάζουν όλα με ανθρωπάκια, μιας και ξεκινούν από μια κυκλική φόρμα, που μεταφράζεται ως κεφάλι.

Όλα αυτά μαζί, δημιούργησαν τα weekly beings, που μπήκαν σε ένα ημερολόγιο, για να υπάρχει μια σειρά και μια δομή, ώστε να  οργανώνεται μια ομαδική έκθεση στο τέλος, με το πώς βλέπει και φαντάζεται ο καθένας τα σκίτσα αυτά.

Είναι ωραίο να μην χάνονται τα αδέσποτα σκίτσα της ώρας του τηλεφώνου, των ταξιδιών, των αναμονών.

Είναι ωραίο- μιας και όλο και περισσότερα γίνονται ψηφιακά- το ημερολόγιο να διαμορφώνεται με αναλογικά μέσα και να εκφράζει τελικά μια προσωπική και ιδιαίτερη ματιά στη χρονιά που περνάει.

Ξεφυλλίζοντας, άλλωστε, το ημερολόγιο τα θυμάσαι όλα «κάπως αλλιώς», ανάλογα με τα σκίτσα που έχεις διαμορφώσει.

Το μότο είναι – Draw your week! Imagine – Create – Enjoy

Τα weekly beings ζωντανεύουν

Μπορείς να κόψεις τις αγαπημένες σου εβδομάδες, με τις ζωγραφισμένες αναμνήσεις σου και να τις κάνεις καδράκια.

Στο τέλος του έτους διοργανώνεται ομαδική έκθεση με τις «being» δημιουργίες, δες παλαιότερες εκθέσεις εδώ (του 2017 και του 2016)

Know More

Mπορείς να βρεις το ημερολόγιο εδώ αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα! Ακολούθησε σε το και στο Facebook!

*To ημερολόγιο έχει σκληρό εξώφυλλο, ντυμένο με ύφασμα και τύπωμα θερμοτυπίας. Η εκτύπωση ειναι offset, διαθέτει 110 σελίδες και κυκλοφορεί σε περιορισμένη έκδοση αριθμημένων αντιτύπων.