Έκθεση | Η Πόλη μου: Η Ευρώπη

Στο Γενί Τζαμί, το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, παλιό οθωμανικό τέμενος, ιδιαίτερης  ατμόσφαιρας, εγκαινιάζεται, στις 17 Οκτωβρίου 2018, μία πολύ ξεχωριστή έκθεση.

Θέμα: Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ: Η ΕΥΡΩΠΗ

 

Συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες και από τις 28 χώρες της Ένωσης που με τη δική του ματιά ο καθένας αντικρίζει τη σημερινή Ευρώπη.

Μια ήπειρο με τεράστιες αντιθέσεις, με μη αναμενόμενες παθογένειες, με πολλές και διαφορετικού είδους συγκρούσεις, η οποία ωστόσο δεν παύει να αναζητά το νέο της πρόσωπό, μέσα από τις αξίες, τις πολύτιμες αρχές και τις ιστορικές μνήμες που συνδέουν τους λαούς της.

Μέσα από μια τέτοια έκθεση δικαιώνεται η “συμβίωση”, η αναγνώριση και η αποδοχή της ετερότητας μέσα σε μια τόσο ετερόκλητη αλλά συγχρόνως και τόσο ομοιόμορφη “ευρωπαϊκή κοινωνία”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Καλούμε τον επισκέπτη να ανακαλύψει αυτή την πρόκληση, όλες αυτές τις διαφορετικές, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αποχρώσεις.

Οι 28 από μόνοι τους εκφράζουν την αλληλεγγύη και την αλληλοκατανόηση που επίμονα ζητούν οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Η Θεσσαλονίκη, με το πλούσιο ιστορικό, πολυπολιτισμικό και θρησκευτικό υπόβαθρο συνδημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο.

Η προσέγγιση της Αλεξάνδρας Μαράτη: 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 στη Θεσσαλονίκη, την πόλη την ανά τους αιώνες κοσμοπολίτικη, το πέρασμα, από πάντα, για την Ευρώπη. Στη Θεσσαλονίκη των πολιτισμών, των θρησκειών, των προσφύγων, των φαντασμάτων.

Οι 28, της Τέχνης αυτή τη φορά, σε μια έκθεση στον εμβληματικό χώρο του Γενί Τζαμί, σε μια ατμόσφαιρα συμβολισμού, ακριβώς, της διαχρονικότητας και της Ιστορίας.

Μέσα από την πολυμορφία και την πολυχρωμία των έργων της έκθεσης διακρίνουμε την κατάθεση του καλλιτέχνη, την αναμέτρησή του με την Τέχνη αλλά ασυνείδητα και αδιόρατα ανιχνεύουμε και το προσωπικό ιδιόλεκτο της προέλευσής του.

Η Ευρώπη σήμερα είναι μια ήπειρος, φαινομενικά ενωμένη. Κάθε χώρα διατηρεί τα προσωπικά της χαρακτηριστικά, προσπάθησε όμως να συμπορευτεί με τις άλλες σε διάφορα επίπεδα και μέσα από διάφορες πολιτικές εναρμόνισης.

Η κατά γενική ομολογία πετυχημένη Ένωση ωστόσο, σήμερα, γνωρίζει κλυδωνισμούς. Συνταράζονται οι εσωτερικές της δομές, γιατί το επέβαλε η ιστορική συγκυρία, η κρίση, οι διάφοροι εξωγενείς παράγοντες, αλλά το επέτρεψε και η ίδια.

Προσπαθεί όμως για ένα νέο πρόσωπο, πιο ευέλικτο και γι’ αυτό πιο στέρεο, βασισμένο στις αξίες της, τις πολύτιμες αρχές της και τις ιστορικές μνήμες που συνδέουν τους λαούς της.

Η Τέχνη ακολούθησε τους δρόμους της Ένωσης. Σήμερα οι τεχνοτροπίες, οι φόρμες, οι αναζητήσεις, διαχέονται παντού σ’ όλη την Ήπειρο, γίνονται παγκόσμιες.

Ευρωπαϊκή τέχνη δεν σημαίνει το ίδιο όπως πριν από κάποιες δεκαετίες, όταν η επικοινωνία μεταξύ των χωρών και τα σύνορα είχαν ακόμη στεγανά, συρματοπλέγματα και τείχη.

Μια τέτοια έκθεση δικαιώνει τη «συμβίωση», αναγνώριση και αποδοχή της ετερότητας μέσα σε μια ετερόκλητη και συγχρόνως ομοιόμορφη, «ευρωπαϊκή κοινωνία».

Ο επισκέπτης καλείται να ανακαλύψει αυτήν την πρόκληση και να αναγνωρίσει όλες αυτές τις διαφορετικές, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αποχρώσεις.

Οι 28 από μόνοι τους, ο ένας δίπλα στον άλλο, σε διάλογο μέσα σ’ αυτόν τον τόσο ατμοσφαιρικό χώρο, εκφράζουν και κραυγάζουν με τη δική τους ήρεμη σιωπή για αλληλεγγύη και αλληλοκατανόηση μεταξύ των πολιτών.

Λίστα καλλιτεχνών

Αυστρία: Guido KUCSKO, Johannes DEUTSCH, Evelyn WALLNER-PAPADOPOULOU

Βέλγιο : Michael KRAWAGNA

Βουλγαρία: Dimitar CHOLAKOV, Nikolay YANAKIEV

Γαλλία : Frederic BERGER-CARDI

Γερμανία: Bernhard QUADE

Δανία: Ulrich RÖSSING, Mona Lise MARTINUSSEN

Ελλάδα: Michalis ARFARAS,  Alexandra MARATI

Εσθονία:  Jaan TOOMIK

Ηνωμένο Βασίλειο:  OTTOGRAPHIC (Otto DETTMER

Ισπανία: Inés Piqueras GARCIA

Ιρλανδία: FRANTICHAM (Francis Van Maele, Antic-Ham)

Ιταλία : Giulio CAMAGNI

Κροατία : Tamás JOVANOVICS

Κύπρος: Efi SAVVIDES

Λετονία:  Iveta LAURE, Rita ĻEGČIĻINA-BROKA

Λιθουανία:  Dalia BLAUENSTEINER

Λουξεμβούργο: Michel MEDINGER

Μάλτα: Peter Mark MERCIECA

Ολλανδία: Maria KLERX

Ουγγαρία : András WOLSKY

Πολωνία: Filip GREGOROWICZ

Πορτογαλία: Adriana MOLDER

Ρουμανία:  Sofia OVEJAN

Σλοβακία: Martin SEDLAK

Σλοβενία : Branko LENART

Σουηδία: Björn LUNDELL

Τσεχία:   Michal DUBNICKY

Φινλανδία : Leena NAUMANEN

Ώρες λειτουργίας
Τρίτη έως Παρασκευή 10:00-16:00
Σάββατο 11:00-15:00

ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ

Αρχαιολογικού Μουσείου 30, Θεσσαλονίκη 54641, Τηλέφωνο: 2310-857978

Εγκαίνια Έκθεσης: Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018, ώρα 19:30

Διάρκεια έκθεσης: 17.10.18 – 03.11.18

Διοργάνωση – Επιμέλεια : Αλεξάνδρα Μαράτη (εικαστική καλλιτέχνις)

Thomas Mark (Art-Mark Gallery, Βιέννη).

Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα του Αυστριακού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη.