Βάνα Κουτσού | «Στην τέχνη είναι που πρέπει ο καθένας μας να βρει καταφύγιο»

Ευαγγελία Τζιάκα

Γεννήθηκε στην Πέλλα το 1990. Σπούδασε στη σχολή Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γενετική. Έλαβε μέρος στον ετήσιο διαγωνισμό στίχου του ωδείου Φουντούλη στο Βόλο το 2015. Τα τρία ποιήματα με τα οποία διαγωνίστηκε, έλαβαν τη δεύτερη και τρίτη θέση στο διαγωνισμό. Έχει εκδώσει τη δική μου συλλογή με τραγούδια και ποιήματα, με τη συνεργασία του εκδοτικού οίκου Οσελότος, υπό τον τίτλο «Απίστευτα κι απέραντα». Το τραγούδι «Πίσω στη ζωή» έχει μελοποιηθεί από τον συνθέτη Νίκο Μανδαράκη. Συνεργάζεται με τη δισκογραφική εταιρεία Music Factory Entertainment. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων στο Σύλλογο Φίλων Βιβλίου νομού Πέλλας. Από το Μάιο του 2018 αρθρογραφεί στο online περιοδικό Ologramma.art, ενώ μπορείτε να την βρείτε και στην επίσημη σελίδα της στο Facebook (Vana Koutsou). Μαθαίνουμε περισσότερα για το ταλαντούχο αυτό κορίτσι στη συνέντευξη που ακολουθεί!

Ευαγγελία Τζιάκα Owner at Πηγή Παιδείαςhttps://pigipaideias.gr/

«Απίστευτα και απέραντα» τιτλοφορείται η νέα σου ποιητική συλλογή σε έμμετρο στίχο. Μίλησε μας γι’ αυτήν.

Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει τραγούδια και ποιήματα, κατά βάση όμως τραγούδια, υπάρχει δηλαδή έμμετρος στίχος, τα οποία τα έγραφα από πολύ μικρή ηλικία, από την εφηβεία μου ακόμη. Ήταν για χρόνια κλεισμένα στο συρτάρι και κάποια στιγμή, ανεξήγητη μπορώ να πω, ένιωσα έτοιμη να προβώ σε έκδοσή τους. Τα περισσότερα από αυτά είναι βιωματικά και υπάρχει ποικιλία θεματολογίας, υπάρχει ο έρωτας, υπάρχει ο χωρισμός, ο καημός. Ωστόσο, ασχολούμαι και με κοινωνικά ζητήματα, με απασχολεί ο κόσμος που μας περιβάλλει και αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς, η δύσκολη καθημερινότητα, οι αντιξοότητες. Μία προσπάθεια, αν θέλεις, να βρω απαντήσεις και στα δικά μου ερωτήματα.

Τι είναι αυτο που σε οδήγησε να ασχοληθείς με τη στιχουργική; Ο χώρος της δισκογραφίας ειναι ευκολος;

Μου ερχόταν πάντα πιο εύκολο να γράφω έμμετρο στίχο. Οι λέξεις χορεύουν θα έλεγα με ρυθμό μέσα στο μυαλό μου. Ήταν μια εσωτερική ανάγκη να εξωτερικεύσω αυτό που έχω μέσα μου. Και το γράψιμο ήταν η διέξοδός μου, ο δικός μου τρόπος να εκφραστώ. Όταν αυτό που βγάζω στο χαρτί μπλέκει με μουσική και μελωδία, τότε το δικό μου συναίσθημα απογειώνεται και παίρνει σάρκα και οστά. Κατά τη γνώμη μου, κανένας χώρος δεν είναι εύκολος, αυτό που χρειάζεται να έχει κανείς, σε οποιονδήποτε τομέα, είναι αγάπη γι’ αυτό που κάνει, υπομονή και επιμονή.

Έχεις μελοποιήσει κάποιο απο τα τραγούδια σου; Θα ακουσουμε καποιο σύντομα;

Το τραγούδι «Πίσω στη Ζωή» έχει μελοποιηθεί από τον συνθέτη Νίκο Μανδαράκη και κυκλοφορεί ήδη στο Youtube. Πρόσφατα έχω κάνει μία συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρεία Music Factory Entertainment. Εύχομαι να μπορέσω να μιλήσω εκτενέστερα γι’ αυτό μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σκέφτεσαι να βγ;aλεις καινούργιο βιβλίο; Σε τι ειδος;

Έχω ήδη ολοκληρώσει ένα μυθιστόρημα αυτή τη φορά, ανήκει στο είδος Μυστηρίου-Θρίλερ. Το έχω στα σκαριά για το άμεσο μέλλον, είμαι σε αναζήτηση εκδοτικού. Εκτός από τον στίχο, ο επόμενος τομέας που με συναρπάζει και με γοητεύει είναι σίγουρα το μυστήριο. Λατρεύω να διαβάζω ατμοσφαιρικά θρίλερ και επίσης λατρεύω να γράφω τέτοιες ιστορίες. Φυσικά, δεν έχω σταματήσει να γράφω τραγούδια, αλλά το επόμενο βήμα θα ήθελα να είναι το μυθιστόρημα.

Ολο και πιο πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να εκδωσουν το δικο τους πόνημα. Θεωρείς ότι αυτη ειναι η νέα μοδα;

Σίγουρα κάποιοι επηρεάζονται από τις μόδες και ενδεχομένως αρκετοί να έχουν προχωρήσει σε κάποια έκδοση επειδή είναι «στη μόδα». Ωστόσο, πιστεύω πως το αναγνωστικό κοινό μπορεί να ξεχωρίσει ποιος το κάνει για να υπηρετήσει τις «τάσεις» και ποιος το κάνει γιατί το αγαπάει. Η βιτρίνα θα φανεί στο χαρτί με τον καιρό, όπως φαίνεται και η κατάθεση ψυχής. Οι μόδες δεν έχουν διάρκεια στο χρόνο, η κατάθεση ψυχής έχει.

Είναι εύκολο να διακριθείς ως λογοτέχνης; Ποιες ειναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν;

Δεν είναι εύκολο, ειδικά στις μέρες μας, σε μέρες οικονομικής κρίσης. Όλοι οι τομείς της κοινωνίας βιώνουν την κρίση, μπορεί να ξεκινάει ως οικονομική, αλλά σαρώνει κάθε πτυχή της. Οι τέχνες και τα γράμματα περνάνε κρίση, αλλά εδώ ακριβώς είναι, που αυτά ειδικά χρειάζεται να ενισχυθούν περισσότερο.

Οι δυσκολίες μπορεί να περιλαμβάνουν πιο πρακτικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το οικονομικό κομμάτι μίας έκδοσης, αλλά η αρχή να βρίσκεται ακόμη πιο πίσω, στα σπάργανα μιας ιδέας. Όταν βιώνεις την ανεργία, την απόλυση, το αδιέξοδο στην καθημερινότητα, επηρεάζεται ολόκληρη η ψυχολογία, η αισιοδοξία, η έμπνευση. Παρ’ όλα αυτά, στην τέχνη είναι που πρέπει ο καθένας μας να βρει καταφύγιο. Οποιαδήποτε μορφή τέχνης, ότι πηγάζει από μέσα μας. Αυτό είναι το πραγματικά αληθινό κομμάτι, ο φάρος, γιατί βγαίνει από τα τρίσβαθα της ψυχής.