«Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης»: Το βιβλίο του Σοφοκλή Ξυνή για την εθνική προτεραιότητα του ανοίγματος των ελληνικών συνόρων στην Εκπαίδευση

Η 25ετής πρωτοβουλία του Καθηγητή Ξυνή για να γίνει η Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης, με επιστέγασμα την τεκμηριωμένη καταγραφή των μέγιστων οικονομικών και πολιτισμικών οφελών στο ομώνυμο βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 2016, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη χώρα, ωστόσο έχει φέρει μηδαμινά αποτελέσματα μέχρι σήμερα…

Στις 264 σελίδες του, το βιβλίο-τομή του Καθηγητή Σ. Ξυνή «Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης», πραγματεύεται το εθνικής σημασίας θέμα της εξωστρεφούς αναδιάταξης της ελληνικής εκπαίδευσης, με στόχο η χώρα μας να αναδειχθεί άμεσα σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης και μεσοπρόθεσμα σε Μητρόπολη των Κλασικών Σπουδών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων στην Εκπαίδευση και η ανάδειξη της Ελλάδας σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης –που στις μέρες μας, δεδομένης της περιδίνησης της ελληνικής οικονομίας, είναι επιτακτική ανάγκη περισσότερο από ποτέ άλλοτε– αποτελεί μια μεγάλη, διαχρονική πρωτοβουλία του Καθηγητή Σοφοκλή Ξυνή, ο οποίος 25 χρόνια πριν, με πρωτοφανή διορατικότητα, είχε θίξει και αναλύσει το θέμα σε ένα τριήμερο, διεπιστημονικό συνέδριο που διεξήχθη το 1995 στους Δελφούς, με θέμα «Ελλάδα, Διεθνές Πνευματικό Κέντρο». 

Τότε, οι διακεκριμένοι και επώνυμοι σύνεδροι –επιφανείς ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και Καθηγητές Πανεπιστημίου– συμφώνησαν ότι η Ελλάδα, ως λίκνο του Πολιτισμού και των Γραμμάτων, έχει δικαίωμα και υποχρέωση να αναλάβει τον ιστορικό ρόλο που της αναλογεί ως Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης. Αυτό θα έχει όλα τα συνεπακόλουθα οφέλη, όπως πολιτισμική προβολή της χώρας μας σε παγκόσμιο επίπεδο, ραγδαία άνοδο του Τουρισμού και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, μέσω της εισόδου χιλιάδων αλλοδαπών φοιτητών για φοίτηση στη Δημόσια Εκπαίδευση και κυρίως στα περιφερειακά ΤΕΙ, όπως και στην Ιδιωτική Εκπαίδευση.

Το εν λόγω βιβλίο, που είναι το επιστέγασμα μιας πολυετούς δέσμης ενεργειών του Σοφοκλή Ξυνή με άξονα την πρωτοβουλία «Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης», έρχεται να ανακινήσει σε μια πλέον κρίσιμη περίοδο ένα μείζον θέμα για την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για ένα βιβλίο που πρεσβεύει την αγάπη του Σοφοκλή Ξυνή για την Ελλάδα και τις προσπάθειές του για μεταλαμπάδευση της ελληνικής Παιδείας απ’ άκρη σ’ άκρη της γης, και αντανακλά το διαχρονικό όραμα του συγγραφέα-Καθηγητή για μια άλλη Ελλάδα: «την Ελλάδα της εξωστρέφειας και της αξιοσύνης, που θα διαλάμπει στο παγκόσμιο στερέωμα της διεθνούς εκπαίδευσης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ξυνής.  

Για πρώτη φορά σε βιβλίο, όλα τα διεθνή στατιστικά στοιχεία για την Εκπαίδευση!

Με πολυετή εμπειρία στον χώρο της εκπαίδευσης, ο κ. Σοφοκλής Ξυνήςκατάφερε μετά από συστηματική μελέτη να συγκεντρώσει –για πρώτη φορά σε ένα επιστημονικό σύγγραμμα!– όλα τα στατιστικά στοιχεία από χώρες που επενδύουν στην εκπαίδευση και στην υποδοχή αλλοδαπών φοιτητών, όπως η Ολλανδία και η Αυστραλία, καταδεικνύοντας πως το άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδας στην Εκπαίδευση θα έχει καταλυτικά θετικά αποτελέσματα στην οικονομία και στην πολιτιστική διπλωματία της χώρας μας.

«Το 2000 οι διεθνείς φοιτητές ήταν 1,8 εκατομμύρια και το 2015 έφτασαν τα 4 εκατομμύρια. Η Ολλανδία, για παράδειγμα, από 13.000 αλλοδαπούς φοιτητές το 1999, το 2015 έφτασε τους 90.000, γεγονός που τις απέφερε έσοδα 3,2 δισ ευρώ», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ξυνής, στην ομιλία παρουσίασης του βιβλίου του, προ τριετίας, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του κ. Ξυνή (2016), η Εθνική Τράπεζα εκπόνησε κλαδική μελέτη για την Ανώτατη Εκπαίδευση (Μάιος 2017), με τίτλο «Μετατρέποντας την Ελλάδα σε έναν εκπαιδευτικό κόμβο». Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει 110.000 ξένους φοιτητές (από 27.600 το 2015), με σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, έως και 1,8 δις τον χρόνο.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ και εδώ.