Έρωτα… έρωτα: «Και πως μπορώ να σ’ αρνηθώ και αν θέλω δε μ’αφήνει…»

Ιωάννα Δανδέλια

Μια ομάδα ταλαντούχων νέων ανθρώπων, ένα δυνατό συναίσθημα, μια διαχρονική ιστορία αγάπης. Όλα καλοκουρδισμένα κομμάτια ενός παζλ φτιαγμένου στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για να συγκινήσει και να μεταδώσει στους θεατές το μήνυμα των δημιουργών.

Ιωάννα Δανδέλια Δημοσιογράφος, Διευθύντρια Εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Η μουσική του Δημήτρη Μαραμή τοποθετημένη πάνω στο διαχρονικό κείμενο του Βιτσέντζου Κορνάρου και με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Ρήγου, κατάφερε να συγκινήσει όσους παρακολούθησαν χθες στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης τον Ερωτόκριτο.

Η ιστορία βγαλμένη από ένα παραμύθι για έναν έρωτα ανάμεσα σε δυο κόσμους χωριστούς, δυο νέους ανθρώπους που πρέπει να παλέψουν με την ταξική διαφορά και τις προκαταλήψεις όλων όσων τους χωρίζουν. Η απόσταση, ο θυμός, η άρνηση δε θα σταθούν εμπόδιο στο αληθινό συναίσθημα, στην αγάπη, σε όσα «νους και λογισμός προστάζει» όπως χαρακτηριστικά τραγουδά τα βράδια κάτω από το μπαλκόνι της Αρετούσας, ο Ερωτόκριτος.

Η παράσταση διατηρώντας το πρωτότυπο κείμενο μεταφερμένη παράλληλα σε ένα σύγχρονο σκηνικό είναι σαν να ταιριάζει δύο κόσμους, σα να σπάει τα όρια και τα σύνορα του χρόνου, όπως ακριβώς η αγάπη των δύο αυτών ανθρώπων. Οι ερωτευμένοι θα συγκινηθούν για μια ακόμη φορά από τα λόγια του Ερωτόκριτου για την Αρετούσα και την εξομολόγηση της αγάπης του αλλά και από την πίστη της νέας κοπέλας στον έρωτα της. Θα απαρνηθεί τα πάντα γι’ αυτόν, θα έρθει σε σύγκρουση με την οικογένεια της και θα περιμένει καρτερικά τη λύτρωση του Έρωτα της.

Όσοι παρακολουθήσετε τον Ερωτόκριτο και δε γνωρίζετε το κείμενο και την ιστορία, θα ερωτευτείτε σίγουρα για τις δύο και πλέον ώρες που οι νεαροί πρωταγωνιστές Θοδωρής Βουτσικάκης και Μαρίνα Σάττι, δίνουν στη σκηνή τον καλύτερο τους εαυτό. Είναι ίσως από τις φορές που η σύγχρονη, εναλλακτική προσπάθεια απόδοσης διαχρονικών κειμένων γίνεται επιτυχία μέσα από το σεβασμό με τον οποίο οι συντελεστές στέκονται απέναντι στην «ιστορία» που έχουν στα χέρια τους.

Ο Θοδωρής Βουτσικάκης παλιός γνώριμος στο κοινό της Θεσσαλονίκης και η «Μάντισσα» Μαρίνα Σάττι μαγεύουν με τις φωνές τους όχι μόνο ο ένας τον άλλο ως Ερωτόκριτος και Αρετούσα αλλά και ως δύο ταλαντούχοι ερμηνευτές αποδίδοντας συναίσθημα, νότες, πάθος και χαρακτήρες με τη σύμπραξη ζωντανής ορχήστρας.

Εξαιρετική σκηνοθετική παρέμβαση και στοιχείο της παράστασης η απεικόνιση σε γιγαντοοθόνη στο βάθος της σκηνής με παράλληλη ζωντανή εικόνα σε κοντινά πλάνα με τη χρήση κάμερας των προσώπων των πρωταγωνιστών. Γεγονός, που κάνει την παράσταση ακόμη πιο εντυπωσιακή και ξεχωριστή για τους θεατές που ακούν τη μουσική, τις φωνές των ερμηνευτών, διαβάζουν τους στίχους του κειμένου και ταυτόχρονα γίνονται μέρος μιας μεγάλης παραγωγής, μιας μουσικοθεατρικής σύμπραξης.

Η ένταση πάνω στη σκηνή καλεί τους ερμηνευτές να γίνουν κομμάτι ενός μιούζικαλ που ξεπερνά τον τυπικό όρο της λέξης, αγγίζει την όπερα και προσφέρει τη συγκίνηση μιας θεατρικής μουσικής παράστασης στους θεατές.

Η αρχή είχε γίνει ένα χρόνο πριν στη νέα σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με δέκα απόλυτα επιτυχημένες παραστάσεις στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η πορεία ήταν λαμπρή για την παράσταση και στη σκηνή του Ηρωδείου και το ραντεβού με το κοινό της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται για δύο ακόμη παραστάσεις το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018.  Οι συντελεστές φιλοδοξούν να χαρίσουν μαγικές στιγμές σε όσο το δυνατόν περισσότερους θεατές εντός και εκτός Ελλάδας σε ένα ταξίδι που μόλις ξεκίνησε για τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα, όπως ακριβώς και ο Έρωτας τους…

Ταυτότητα της παράστασης:

Ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου είναι ένα λυρικό αφηγηματικό ποίημα, το οποίο γράφτηκε περίπου το 1600, στην Κρήτη. Είναι ένα από τα ωραιότερα έργα της κρητικής λογοτεχνίας και αναγνωρίζεται ως μια από τις σημαντικότερες δημιουργίες της Αναγέννησης και συνολικά του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Πρόκειται για ένα έργο με περισσότερους από 10.000 στίχους σε κρητική διάλεκτο, ομοιοκαταληξία και ρυθμό ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο. Το έργο εξιστορεί τον έρωτα δύο νέων από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, του Ερωτόκριτου, γιου ενός αυλικού, και της Αρετούσας, κόρης του βασιλιά της Αθήνας Ηράκλη.

 

Μουσική διεύθυνση και λιμπρέτο (βασισμένο στον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου): Δημήτρης Μαραμής

Σκηνοθεσία-χορογραφία-σκηνικό: Κωνσταντίνος Ρήγος

Συνεργάτιδα σκηνογράφος: Μαίρη Τσαγκάρη

Κοστούμια: Γιώργος Σεγρεδάκης

Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας

Live κάμερα: Βασίλης Κεχαγιάς

Ερμηνεύουν:

Θοδωρής Βουτσικάκης (Ερωτόκριτος)

Μαρίνα Σάττι (Αρετούσα)

Γκωτιέ Βελισσάρης (Πολύδωρος)

Ιωάννα Φόρτη (Νένα)

Κωστής Μαυρογένης (Ρήγας)

 

Συμμετέχει οκταμελές φωνητικό και εννιαμελές ορχηστρικό σύνολο, όλοι μουσικοί από τη Θεσσαλονίκη.