Η ιστορία της Στεφανίας που ζει πλέον μόνιμα στο Παρίσι και συνομιλεί με πίνακες ζωγραφικής

Στεφανία Τσακιράκη

Γεια σου,
Θέλω να μοιραστώ μαζί σου ένα φανερό μου μυστικό. Δεν ακούγεται και τόσο δελεαστικό έχεις δίκιο. Την αλήθεια μου θέλω να σου πω…
Μιλάω με πίνακες ζωγραφικής.
Όχι, αλήθεια λέω! Μισό λεπτό να σου εξηγήσω. Θα σου πω σύντομα μια ιστορία…

Στεφανία Τσακιράκη Owner of Self ART Coachinghttps://www.facebook.com/Self-ART-Coaching-220139952223628/

Πριν μερικά χρόνια, όταν ζούσα το επαγγελματικό μου όνειρο στη Θεσσαλονίκη, γνώρισα την τέχνη μέσα από τα χέρια των παιδιών. Όπως καταλαβαίνεις, την ερωτεύτηκα με την πρώτη ματιά. Έκτοτε αυτός ο έρωτας δεν έσβησε ποτέ!

Το ΌνειρΟ έχει δυο ‘Ο’, κύκλος σαν να λέμε. Ένας τέτοιος κύκλος ήταν κι αυτός που έκλεισε για εμένα στη Θεσσαλονίκη κι έφυγα για το Παρίσι να συναντήσω δύο έρωτες: έναν άνδρα και όλα τα μουσεία της πόλης του φωτός.

Την πρώτη φορά που ήρθα έκανα 5 εβδομάδες τουρισμό, έπιασα όλα τα μουσεία για να περπατήσω το μονοπάτι της τέχνης με χρονολογική σειρά. Βιβλία στα χέρια, audioguide στα αυτιά και μαγεία στην καρδιά.

Έπειτα, η ζωή στο Παρίσι έγινε ζωή (λυπάμαι που θα σου χαλάσω το όνειρο, αλλά η καθημερινή ζωή είναι παντού καθημερινή:  όχι δεν πίνουμε κάθε βράδυ champagne στο Σηκουάνα και το σπίτι μας δεν έχει θέα τον Πύργο του Άιφελ) και για να γεμίζει χρώμα ετούτη η ζωή συνεχίζω να πηγαίνω τακτικά στα αγαπημένα μου μουσεία (ευτυχώς από εκθέσεις άλλο τίποτα). Κάπου εκεί στο περασμένο καλοκαίρι άρχισε να αλλάζει η σχέση μου με τους πίνακες . Άρχισαν να μου μιλάνε!

Στην αρχή ήταν ένας σε κάθε έκθεση, που μόλις τον έβλεπα από μακριά το ένιωθα μέσα μου πως γι’ αυτόν ήρθα. Τον απολάμβανα κι αναρωτιόμουν άραγε τι έχει αυτός που με έλκει τόσο. Ήταν αυτό που είχα ανάγκη να δω, κάποιο κομμάτι που έλειπε μέσα μου κι ερχόταν αμέσως να συμπληρωθεί.

Φορά με τη φορά, η σχέση αυτή όλο και μεγάλωνε. Πλέον νιώθω πως μπορώ να συνομιλήσω με κάθε έργο ζωγραφικής που έχω μπροστά μου. Κάθε έργο  μπορεί να γίνει ο δάσκαλός μου!

Και φτάνουμε στο σήμερα…Έχει λίγο καιρό που γνώρισα μια υπέροχη κοπέλα, την Άρτεμις Γαβριηλίδου (θα πρέπει να τη γνωρίζεις από αυτό το site). Η Άρτεμις είναι chef και συνομιλεί με τα υλικά της (αλήθεια λέω, τις προάλλες μου περιέγραψε μια συζήτησή της με τα φασόλια που σκόπευε να μαγειρέψει).

Είμαι σίγουρη πως η αγαπημένη μου Μαριάννα Τανάγια (ε, αυτή κι αν την ξέρεις σίγουρα) συνομιλεί με τις λέξεις και τα άρθρα της.

Και ξέρεις πού καταλήγω καθώς σου γράφω; Αυτό συμβαίνει όχι επειδή ο πίνακας ζωγραφικής είναι «κουλτούρα» (εδώ σου λέω με φασόλια συνομιλεί η γυναίκα) αλλά επειδή οι ερωτήσεις που απευθύνουμε προς τα έξω έχουν κατεύθυνση προς τα μέσα.

Εσύ; Τι είναι αυτό με το οποίο συνομιλείς ή θα ήθελες να ξεκινήσεις να συνομιλείς;

Είναι απλό, δώσε του το χρόνο, την προσοχή, την παρατηρητικότητά σου και ξεκίνα να ρωτάς. Υπάρχει ένα βιβλίο που λέγεται συζήτηση με το Θεό, ο Neal Donald Walsh απεύθυνε ερωτήσεις προς το Θεό και μάντεψε τι έγινε…

Αν χρειάζεσαι βοήθεια στην αναζήτηση συνομιλητή μπορείς να με βρεις εδώ!

Θα χαρώ να ψάξουμε παρέα!