Κρεατοφαγία, το αναγκαίο κακό της διατροφής μας

Αντώνης Καρατζής

Ο άνθρωπος αγαπά το κρέας. Η κρεατοφαγία έχει γίνει τόσο σημαντική που πολλοί από εμάς δεν σκέφτονται ότι ένα κανονικό γεύμα μπορεί να μην περιλαμβάνει τις πρωτεΐνες του κρέατος.  Αυτό μπορούμε να πούμε ότι είναι ενδιαφέρον αφού πριν από μερικές δεκαετίες το κρέας θεωρούνταν τροφή πολυτελείας. Παραδόξως, η κατανάλωση του είναι ο πλέον αναποτελεσματικός τρόπος να τρεφόμαστε. Γιατί όμως και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;

Αντώνης Καρατζής

Σήμερα εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο τα ζώα. Περίπου 23 δισεκατομμύρια κοτόπουλα και 3.5 δισεκατομμύρια μοσχάρια, αρνιά και γουρούνια εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος, με το 83% των αγροτικών εκτάσεων παγκοσμίως να χρησιμοποιείται για τη βοσκή τους. Αυτές οι εκτάσεις αποτελούν το 26% της ολικής έκτασης του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου και του νερού.

Οι αριθμοί

Από τη στιγμή που μιλάμε για ζωντανούς οργανισμούς, μπορούμε να καταλάβουμε πως χρειάζεται πολύ μεγάλος όγκος φαγητού για την εκτροφή τους και την αύξηση του όγκου του κρέατος τους. Αν λάβουμε υπόψη και το νερό που ξοδεύουμε για το πότισμα καλαμποκιού, σόγιας και σιταριού που χρησιμοποιούνται για βοσκή και αντιστοιχεί στο 27% της παγκόσμιας κατανάλωσης μπορούμε να συμπεράνουμε πως η τεράστια παραγωγή κρέατος δεν συμφέρει, τουλάχιστον για λόγους περιβαλλοντικής οικονομίας. Για να παραχθεί 1 κιλό κρέατος χρειάζεται να ξοδευτούν 25 κιλά φυτικής τροφής και 15 000 λίτρα νερό. Θα μπορούσαμε δηλαδή να θρέψουμε ακόμη 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους αν μειώναμε την παραγωγή του κρέατος.

Παγκοσμίως σκοτώνουμε 200 εκατομμύρια ζώα κάθε μέρα και 74 δισεκατομμύρια ετησίως. Τα νούμερα είναι πράγματι εντυπωσιακά γιατί κάθε 2 περίπου χρόνια σκοτώνουμε περισσότερα ζώα από όλους τους ανθρώπους που έζησαν στη Γη εδώ και 200 χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης ιστορίας. Αυτό γίνεται ακόμη πιο τραγικό αν γνωρίζαμε τις διαδικασίες εκτροφής και σφαξίματος. Τα βοοειδή και τα γουρούνια στεγάζονται σε άθλιες συνθήκες χωρίς ήλιο και στη διατροφή τους χορηγούνται φάρμακα για την απότομη αύξηση του όγκου τους. Τα κοτόπουλα επειδή ζουν κυριολεκτικά το ένα πάνω στο άλλο και τραυματίζονται, οι κτηνοτρόφοι τους κόβουν τα ράμφη. Τα αρσενικά κοτόπουλα θανατώνονται από μικρά επειδή δεν προσφέρουν αυγά.

Κρεατοφαγία ή χορτοφαγία;

Οι περισσότεροι από εμάς δε θα μπορέσουν να κατανοήσουν ποτέ αυτές τις συνθήκες γιατί δεν τις βιώνουν από κοντά. Το να τρως κρέας δε σε κάνει καλύτερο, ούτε χειρότερο άνθρωπο. Η ζωή είναι περίπλοκη και ο κόσμος που έχουμε κατασκευάσει ακόμη πιο πολύ.

Πώς όμως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι η υπερβολική εκτροφή ζώων για κατανάλωση κρέατος είναι βάναυση και εν τέλει μη αποτελεσματική για την υγεία μας; H μόνη λύση σίγουρα δεν είναι η χορτοφαγία. Ίσως με το να επιλέγουμε τα εβδομαδιαία γεύματα μας με προγραμματισμό και λιγότερο κρέας το οποίο θα προμηθευόμαστε από παραγωγούς που γνωρίζουμε, έστω κι αν οι τιμές είναι υψηλότερες. Επίσης μπορούμε να επιλέγουμε το κοτόπουλο και το χοιρινό κρέας περισσότερο για ένα πιο υγιές περιβάλλον αφού τα ζώα αυτά καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες από τα βοοειδή και τα αρνιά.

Ήδη εταιρίες startup έχουν αρχίσει να παράγουν κρέας στο εργαστήριο και σχεδιάζεται στο μέλλον να προωθηθούν στο κοινό. Αλλά η λύση αυτή είναι μακροχρόνια. Για την ώρα, αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να λαμβάνουμε τις απαραίτητες πρωτεΐνες που μας παρέχει το κρέας αλλά συγχρόνως να το σεβόμαστε. Ο μέσος Αμερικανός πετάει 1 κιλό κρέας την ημέρα. Αν μπορούσαμε να αποφύγουμε τέτοιες συνήθειες θα λέγαμε ότι κάνουμε μερικά βήματα βελτίωσης.

Πηγές:

https://ec.europa.eu/eurostat

https://ourworldindata.org

http://www.live-counter.com/animals-killed-worldwide/

Agricultural Policy Monitoring and Evaluation

Αbout Antonis

Αντώνης Καρατζής

Ονομάζομαι Αντώνης Καρατζής. Γεννήθηκα το 1992 στον Πειραιά στην πόλη που κατάγομαι και μένω ακόμη. Λατρεύοντας τη θάλασσα τελείωσα το ναυτιλιακό τμήμα του πανεπιστημίου Πειραιώς και εκτός από την αρθρογραφία εργάζομαι και σε ένα ναυτιλιακό γραφείο. Θα έλεγα ότι είμαι συλλέκτης εμπειριών από ταξίδια καθώς έχω επισκεφτεί πολλές χώρες μέχρι στιγμής αντλώντας πολιτιστικές , πολιτικές και κοινωνικές γνώσεις. Στο περιοδικό θα αναρτώ άρθρα επιστημονικoύ χαρακτήρα. Είναι κάτι που μου αρέσει να κάνω στον ελεύθερο μου χρόνο ελπίζοντας και οι αναγνώστες της σελίδας να απολαμβάνουν στον ίδιο βαθμό το περιεχόμενο των άρθρων μου.

Αντώνης Καρατζής

Marianna says: «Ακολούθησε τον Αντώνη στο Facebook ή στο Instagram».

*Αν θέλεις να γίνεις κι εσύ συντάκτης του publiSHIT, σε περιμένω στην Αίθουσα Σύνταξης!