Κυνηγώντας μια Χίμαιρα… ο Έρωτας και ο Θάνατος του Καραγάτση

Ιωάννα Δανδέλια

Άλλες φορές κυνική, άλλες ρομαντική και άλλες απλά ανθρώπινη και αδύναμη να αντισταθεί στα πάθη της, η ηρωίδα του Μ. Καραγάτση στη Μεγάλη Χίμαιρα, ισορροπεί ανάμεσα στο λάθος και το σωστό, σε όσους την αγαπούν και αγαπάει. Η ηρωίδα είναι η ίδια μια χίμαιρα, κάτι το άπιαστο και απατηλό, η ίδια δεν αντιλάμβανεται την αγάπη και την ανάγκη της να αγαπήσει και να αγαπηθεί παρά μόνο στο τέλος της αφήγησης, στο δικό της τέλος.  Η παράσταση που συγκίνησε κοινό και κριτικούς δικαίωσε την επιλογή όσων βρέθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και αυτό το Σάββατο.

Ιωάννα Δανδέλια Δημοσιογράφος, Διευθύντρια Εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Κάθε στιγμή κρίνει τη ζωή του ενός ανθρώπου, κάθε στιγμή αλλάζει το ρου των γεγονότων για τους ήρωες του Καραγάτση. Η ζωή τους περιπλέκεται, αρχίζει και τελειώνει με δυνατά συναισθήματα. Η σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου καταφέρνει να συνδυάσει το θεατρικό σανίδι με την κινηματογραφική εικόνα με έναν τρόπο που μαγνητίζει τους θεατές και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στους ηθοποιούς να ξεδιπλώσουν τις δύσκολες ερμηνείες που απαιτεί το κείμενο.

Η Αλεξάνδρα Αϊδίνη ακολουθεί τις σκηνοθετικές οδηγίες του εγγονού του συγγραφέα, και χαρίζει με την ερμηνεία της σε όσους την παρακολουθούν ένα ιδιαίτερο πορτρέτο της ψυχοσύνθεσης της Μαρίνας. Η Μαρίνα Μπαρέ, κουβαλάει μαζί της πάντα το τραυματικό παρελθόν της παιδικής της ηλικίας, όσα δε θα την αφήσουν να αγαπήσει  και  να νιώσει ποτέ ασφαλής. Η ίδια θα κρατήσει βαθιά μέσα της τον πόνο και θα τον μεταδώσει ως άλλη τραγική ηρωίδα των αρχαίων συγγραφέων και ποιητών που θαυμάζει σε όσους θα βρεθούν στο δρόμο της και θα γίνουν κομμάτι της ζωής της. Η Αλεξάνδρα Αϊδίνη ερμηνεύει τον εξαιρετικά το σύνθετο αυτό ρόλο ακροβατώντας  στο ευαίσθητο, σχεδόν εύθραστο σκηνικό της ζωής της.

Η Μεγάλη Χίμαιρα δεν παύει να είναι ένα δραματοποιημένο μυθιστόρημα, μια εμπειρία που θα γεμίσει τους θεατές με εμπειρία, γνώση, συναισθήματα και προβληματισμό. Η θεατρική παραγωγή και απόδοση του σημαντικού αυτού έργου της ελληνικής λογοτεχνίας καταφέρνει να αποδώσει με επιτυχία τα νοήματα, το βάρος, τη συγκίνηση και την ατμόσφαιρα της Ελλάδας σε μια εποχή που αποτελεί αγαπημένο σκηνικό για Έλληνες ποιητές και λογοτέχνες.

«Αφού δεν μπορώ ν΄αγαπήσω τους ανθρώπους, θ’ αγαπήσω τους ουρανούς, τις θάλασσες, τους κάμπους, τα βουνά και τις πολιτείες όλου του κόσμου. Ξέρετε τι σημαίνει Χίμαιρα; Είναι το ασύλληπτο, το ανέφτικτο…»

Έχοντας ή όχι διαβάσει το λογοτεχνικό δοκίμιο του Καραγάτση που αποτελεί μια παρακαταθήκη για την εποχή του, ο θεατής μεταφέρεται στην εποχή που συνθέτουν στη σκηνή η μουσική, τα σκηνικά και οι ερμηνείες. Τόσο ο Τάρλοου όσο και ο Καραγάτσης προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα «Τι είναι αγάπη; Πότε αγαπάμε πραγματικά; Πότε ο άνθρωπος βγαίνει από το Εγώ του και θυσιάζεται για το Εμείς;» Σε αυτό το λυρικό παιχνίδι θυμοσοφίας και κάθαρσης για θεατές και ηθοποιούς οι απαντήσεις παραμένουν ένα φορτισμένο παιχνίδι αντιθέσεων και συναισθημάτων για δυόμιση ώρες. Οι θεατές φεύγοντας  θα κρατήσουν για πάντα μέσα τους τη θάλασσα που ταξίδεψαν η Μαρίνα, ο Γιάννης και ο Μηνάς, θα θυμούνται τη μικρή Άννα και θα συνεχίσουν να κυνηγούν  τη δική τους Χίμαιρα. Γιατί… Αν η Χίμαιρα είναι κάτι το άπιαστο, το απατηλό, τότε ο Έρωτας είναι η Χίμαιρα της Ζωής μας.

Η «ελληνική τραγωδία» του Καραγάτση, λίγο πριν ταξιδέψει εντός και εκτός Ελλάδας, ξετυλίγεται στα μάτια των θεατών μέχρι και τη Δευτέρα 23 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

 

Συντελεστές:

Διασκευή: Στρατής Πασχάλης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου

Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Μουσική: Κατερίνα Πολέμη

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Κίνηση – Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου

Σκηνοθεσία κινηματογραφικού μέρους: Χρήστος Δήμας

Βοηθοί σκηνοθέτη: Άννα Πασπαράκη, Δήμητρα Κουτσοκώστα, Ελένη

Μιχαηλίδου

Βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα

Βοηθός χορογράφου: Κορίνα Κόκκαλη

Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου

 

Διανομή:

ΜΑΡΙΝΑ: Αλεξάνδρα Αϊδίνη

ΓΙΑΝΝΗΣ: Μάξιμος Μουμούρης

ΜΗΝΑΣ: Δημήτρης Μοθωναίος

ΡΕΪΖΑΙΝΑ: Σοφία Σεϊρλή

ΛΙΛΗ – ΚΑΛΛΙΟΠΗ – ΒΙΕΤΝΑΜΕΖΑ ΠΟΡΝΗ: Ειρήνη Φαναριώτη

ΑΝΝΟΥΛΑ, κόρη της Μαρίνας: Αναστασία Γιαννιώτη, Ειρήνη

Μπρουλιδάκη, Μυρτώ Μπρουλιδάκη, Μανιώ Τάρλοου

ΑΝΝΕΖΙΩ: Ράσμη Τσόπελα

ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ: Δημήτρης Τάρλοου