Νύχτα: ευκαιρία για ύπνο ή αφορμή για πνευματική αναγέννηση;

Η νύχτα είναι συνυφασμένη με την αδράνεια, τη σωματική κατάκλιση και τον ύπνο. Όμως, η ευεργετική της επίδραση στην πνευματική ενδυνάμωση του ανθρώπου, είναι ασύλληπτη και άγνωστη σε πολλούς. Είναι γνωστό δε, πως πολλοί μεγάλοι συγγραφείς και καλλιτέχνες θεωρούσαν το βράδυ μία πολύτιμη πηγή έμπνευσης (ο Van Gogh έλεγε πως η νύχτα του γεννά μία αδιόρατη επιθυμία για δημιουργία).

Μαρία Σκαμπαρδώνη Δημοσιογράφος

 

Αν μιλούσα για εμένα προσωπικά, ως δημοσιογράφος η νύχτα πάντοτε με ενέπνεε να είμαι ο αληθινός εαυτός μου και να μην κρύβομαι από τίποτα. Πάντοτε οι βραδινές ώρες με ενέπνεαν να είμαι περισσότερο αληθινή, διότι γνώριζα ότι δε θα με δει και δε θα με σχολιάσει κανείς. Εμπνεόμουν δε περισσότερο, επειδή γνώριζα ότι εκείνες τις ώρες δε θα με ενοχλήσει και δε θα με διακόψει τον ειρμό της σκέψης μου κανείς. Έτσι, ο στρόβιλος των συναισθημάτων που με πλημμύριζε ήταν ανέκαθεν μεγαλύτερος στη διάρκεια της νύχτας.

Αλήθεια, έχουμε αναρωτηθεί γιατί η έντονη διασκέδαση διαδραματίζεται κυρίως το βράδυ; Γιατί φοβόμαστε την εγκληματικότητα περισσότερο τη νύχτα; Γιατί τα ερωτικά πάθη και η επιθυμία ξεσπούν περισσότερο τις νυχτερινές ώρες; Γιατί πνευματικοί ασκητές ή μοναχοί αισθάνονται μεγαλύτερη την ανάγκη να προσευχηθούν και να ενωθούν με το θείο αυτές τις ώρες;

Η απάντηση είναι απλή: Διότι η νύχτα μας δίνει το έναυσμα να ασχοληθούμε με τον εσωτερικό μας εαυτό περισσότερο, μας δίνει την ελευθερία και τη δυνατότητα να τον ξοδέψουμε ή να τον βελτιώσουμε, ανάλογα τις προθέσεις και τη διάθεση του κάθε ανθρώπου. Τις νυχτερινές ώρες αισθανόμαστε μεγαλύτερη ελευθερία στις κινήσεις μας, γνωρίζουμε πως οι περισσότεροι δε θα μας δουν και δε θα μας σχολιάσουν.

Η ημέρα των περισσότερων από εμάς είναι γεμάτη από ευθύνες ,υποχρεώσεις ή άγχος που αφορά τις βιοτικές μας ανάγκες. Δεν έχουμε την ελευθερία χρόνου ούτε και την άνεση να αφοσιωθούμε εξολοκλήρου με τις πνευματικές μας αναζητήσεις. Το βράδυ μας δίνει, λοιπόν, τη δυνατότητα να ασχοληθούμε απρόσκοπτα και αβίαστα στη βελτίωση του πνευματικού μας εαυτού.

Αν αφήσουμε τον εαυτό μας να βιώσει τη μοναδική γαλήνη που μπορεί να γεννήσει μέσα στην ψυχή μας η νύχτα, τότε θα αντιληφθούμε το μεγαλείο της και θα την εκτιμήσουμε όπως πραγματικά της αξίζει.

Marianna says: «Θέλεις να γράψεις για κάτι που σε απασχολεί; Ή εναλλακτικά θέλεις να μου προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις;  Πέρνα μια βόλτα απ’ την Αίθουσα Σύνταξης».