Πάλι Next top model;

Στους τηλεοπτικούς μας δέκτες επιστρέφει ξανά η διάσημη εκπομπή μόδας η οποία υπόσχεται να δώσει σε πολλά νέα κορίτσια την ευκαιρία να ασχοληθούν με το χώρο της μόδας.

Κείμενο: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Για εμένα, αυτή η τηλεοπτική εκπομπή προσπερνώντας τη μάσκα του «βοηθητικού ρόλου» που θέλει να προσφέρει στα νέα κορίτσια, είναι βαθιά σεξιστική, αναπαράγοντας τα κυρίαρχα στερεότυπα για την αποδεκτή κοινωνική εμφάνιση και ωθώντας χιλιάδες κορίτσια σε εξαντλητικές δίαιτες. Μία εκπομπή η οποία επιδιώκει να θεμελιώσει την κοινωνική πεποίθηση που αφορά την ύπαρξη των γυναικών: πως όλη τους η αξία περιορίζεται στην εξωτερική εμφάνιση και την ομορφιά τους. 

Είναι ίσως το γνώρισμα των περισσότερων γυναικών: η επιθυμία τους να είναι όμορφες. Και εκπομπές αυτού του είδους γνωρίζουν πολύ καλά πώς να πατήσουν επάνω σε αυτή την επίκτητη αλλά και κοινωνικά δημιουργημένη ανάγκη των γυναικών.

Πληγώνομαι κάθε φορά  που βλέπω πεθαμένα όνειρα να αφήνουν τις αργές και τελευταίες τους πνοές στην οθόνη μου. Με πληγώνει να βλέπω ανθρώπους με αλαζονικό ύφος να λένε συνέχει «εγώ, εγώ, εγώ», τη στιγμή που άλλοι άνθρωποι επιστήμονες παραμένουν ταπεινοί.

Στεναχωριέμαι κάθε φορά να βλέπω μία κοπέλα η οποία παλεύει ανάμεσα στα όνειρα και την πεθαμένη της αυτοεκτίμηση, διαπιστώνοντας πως άνθρωποι με δημόσιο λόγο οι οποίοι λένε φράσεις όπως ‘’η μύτη σου είναι απαίσια’’, ‘’μοιάζεις με τον άρχοντα των Δαχτυλιδιών’’ είναι η αιτία για τα αισθήματα ψυχικής ανεπάρκειας που βιώνουν πολλά νέα κορίτσια.

Ναι, η εκπομπή αυτή είναι σεξιστική και προσβάλλει –για εμένα- τις γυναίκες.

Με πειράζει να βλέπω εκπομπές οι οποίες προωθούν το μήνυμα πως «πρέπει να έχεις μία συγκεκριμένη εμφάνιση για να πετύχεις», αντί να προωθηθεί η πεποίθηση  πως υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα σε έναν άνθρωπο από την εξωτερική του εμφάνιση.

Με πειράζει να βλέπω νέες κοπέλες να υποβάλλονται σε ένα σωρό πλαστικές επεμβάσεις, αντί να έχουν αντιληφθεί το σημαντικότερο: πως μόνο αν βελτιώσεις το μέσα σου θα ολοκληρωθείς ως άνθρωπος; όχι αν πας να κάνεις πλαστική στη μύτη σου.