Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ στη Θεσσαλονίκη

Με άρωμα τζαζ ήχων, δυνατών αισθήσεων και εαρινής διάθεσης η Θεσσαλονίκη θα υποδεχτεί για άλλη μια χρονιά στην αγκαλιά της, την «Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ» την Τρίτη 30 Απριλίου και 9μ.μ. στον Ρ.Ο.Θ., με το κύριο μήνυμα αυτής της μουσικής εορταστικής ημέρας, θα πάρουμε μία γεύση για τον θεσμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τζαζ μέσα από την ομιλία της βασικής διοργανώτριας στην Θεσσαλονίκη Αλεξάνδρας Καλέτσαρη, η βραδιά συνεχίζει μουσικά με την ξεχωριστή πινελιά κάτω από τους μοναδικούς ήχους σαξοφώνου του τζαζ μουσικού Γιώργου Πετκάρη και τέλος, θα απολαύσουμε μέσα από την μαγική αφή των δαχτύλων ενός guest, εξαίρετου βιολονίστα performer Διαμαντή Γιακουμίδη αγαπημένα τζαζ ακούσματα.
Μ’ αυτόν τον τρόπο αποχαιρετάμε αυτή την Τζαζ Ημέρα καθώς η νύχτα θα προχωράει με αργά βήματα.

Συντελεστές της Παγκόσμιας Ημέρας Τζαζ:

* Κύρια ομιλήτρια
Αλεξάνδρα Καλέτσαρη – μουσικός / διοργανώτρια τζαζ εκδηλώσεων & φεστιβάλ:
«Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ, το νόημα αυτού του θεσμού»

* Καλεσμένος μουσικός

Γιώργος Πετκάρης – σαξοφωνίστας
Μουσικοί ήχοι / τζαζ υπόκρουση

* Guest performer

Διαμαντής Γιακουμίδης – βιολονίστας
Jazz sounds under the touch of violin

 

* Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του «Ομίλου για την UNESCO, Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος»


Χώρος εκδήλωσης:
Ρ.Ο.Θ., πλατεία Φαναριωτών 2, έναντι Fena Fresh -Π.Μελά
ώρα έναρξης: 21.15
είσοδος για το κοινό: 5ε

Διοργάνωση: Αλεξάνδρα Καλέτσαρη
Art work / Visual Communication: Άρης Σομπότης

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΖΑΖ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ θεσπίστηκε από την Unesco General Conference στο Παρίσι το 2011.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Herbie Hancock, Αμερικανό τζαζίστα & πρέσβη καλής θελήσεως της Unesco -o οποίος χαρακτήρισε την τζαζ «φωνή της ελευθερίας».

Η 30η Απριλίου επιλέχτηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ, επειδή συμπίπτει με την τελευταία ημέρα του Μήνα της Τζαζ, που εορτάζεται κάθε Απρίλιο στις Η.Π.Α., οι οποίες αποτελούν την γενέθλια χώρα της τζαζ μουσικής.

Η διοργάνωση έχει σκοπό να διαδώσει αυτήν την τόσο σημαντική ημέρα που έχει θεσπιστεί από την Unesco κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού στο Παρίσι το 2011.
Σκοπός του εορτασμού είναι να «φωτίσει τον σπουδαίο ρόλο της τζαζ ως μορφής τέχνης και μέσου επικοινωνίας που υπερβαίνει τις διαφορές».

Η Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ θεσπίστηκε από την Unesco στο Παρίσι το 2011 με στόχο την ευαισθητοποίηση για τη μουσική, την ανάγκη για διαπολιτισμικό διάλογο, την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών, την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και επικοινωνίας.

Με πρωτοβουλία του Αμερικανού τζαζίστα & πρέσβη καλής θελήσεως της Unesco, Herbie Hancock, που χαρακτηρίζει την Τζαζ «φωνή της ελευθερίας», και με τη σύμπραξη του Thelonious Monk Institute of Jazz, κάθε χρόνο στις 30 Απριλίου η Παγκόσμια Ημέρα της Jazz συγκεντρώνει κοινότητες, σχολεία, καλλιτέχνες και λάτρεις της jazz μουσικής από όλο τον κόσμο σε μια γιορτή ώστε να μάθουν τις ρίζες, την ιστορία της, πώς επηρέασε όλα τα μεταγενέστερα είδη της μουσικής, ενώ ταυτόχρονα υπερασπίζεται την ειρήνη και το σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, εναντιώνεται σε κάθε διάκριση και προάγει την ελευθερία της έκφρασης.