Πώς η Αθήνα θα μπορούσε να γίνει μία ομορφότερη πόλη

Η Αθήνα, η πρωτεύουσα της χώρας μας, αποτελεί μία σύγχρονη και μοντέρνα πόλη που προσφέρει πολλές ευκαιρίες για νυχτερινή ζωή, διασκέδαση, ψυχαγωγία αλλά και καλλιέργειας της ψυχής μας αφού μερικά από τα σπουδαιότερα μουσεία της χώρας μας βρίσκονται εκεί. Είναι μία πόλη στην οποία πλέον ανθίζει η πολυπολιτισμικότητα και η ανταλλαγή διαφορετικών απόψεων, lifestyle και τρόπου ζωής.

Publisher: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Αλλά όπως γνωρίζουμε, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Και αν αγαπάμε την πόλη μας είναι εξίσου σημαντικό να βρούμε τρόπους ώστε να δούμε πώς θα μπορούσε να γίνει καλύτερη, προστατεύοντας την υγεία, τη ζωή και προωθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Όσες φορές περνάω από την Αθήνα – διότι είναι μία πόλη που αγαπάω πολύ- με λυπεί βαθύτατα η έλλειψη πρασίνου την οποία , δυστυχώς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τα καυσαέρια και τη μόλυνση προσπαθεί να εξαφανίσει τελείως. Αυτή η έλλειψη δέντρων όπως και η κατακρεούργηση του πρασίνου υποδηλώνει κάτι βαθύτερο: το πόσο έχουμε απομακρυνθεί εμείς οι άνθρωποι από τη φύση. Και αυτή μας η ενέργεια επέφερε άσχημες συνέπειες και στη ζωή και στην υγεία μας. Ένα αίτημα που σίγουρα έχουν πολλοί πολίτες – όπως και εγώ προσωπικά- είναι να δινόταν η ευκαιρία για τη δημιουργία πάρκων όπου θα αφθονεί το πράσινο όπως και να φυτευτούν δέντρα τα οποία θα δέχονται και την ανάλογη περιποίηση. Οι άνθρωποι πρέπει να έρθουν ξανά κοντά στη φύση! Θα ήταν επίσης μία εξαιρετική πρωτοβουλία να τοποθετηθούν κάδοι ανακύκλωσης σε όσο περισσότερα μέρη γίνεται.

Θα ήταν εξίσου χρήσιμο να τοποθετηθούν όργανα γυμναστικής σε διάφορα μέρη στο κέντρο της Αθήνας, ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να έρθουν σε επαφή με τη γυμναστική και να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η οικονομική κρίση στερεί, δυστυχώς, από πολλούς ανθρώπους πλέον να ψυχαγωγηθούν και να καλλιεργήσουν την ψυχή τους. Θα ήταν μία υπέροχη πρωτοβουλία ο δήμος να δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν είτε δωρεάν είτε με ένα μικρό ποσό σε θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες, σεμινάρια με ανθρώπους της Τέχνης και της Επιστήμης, ώστε οι άνθρωποι να μη στερούνται ακόμα και σε αυτές τις εποχές λίγες ευκαιρίες ποιοτικής χαλάρωσης και ψυχαγωγίας.

Οι συμπολίτες μας που είναι ΑΜΕΑ δυσκολεύονται καθημερινά στη μετακίνησή τους με αποτέλεσμα να μη μπορούν να μετέχουν και αισθανθούν και οι ίδιοι ισάξιοι πολίτες με τους υπόλοιπους. Η Πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει ώστε να τοποθετηθούν ράμπες στα λεωφορεία όπως και σε όλες τις πολυκατοικίες για να μπορούν τα άτομα αυτά με ευκολία. Ο πολιτισμός φαίνεται από τις ευκαιρίες που δίνει σε όλους τους ανθρώπους χωρίς να εξαιρεί κανέναν.

Η Αθήνα οφείλει να μεριμνήσει για τους άστεγους ανθρώπους οι οποίοι σε εποχές χειμώνα με το έντονο κρύο να τρέμουν και να βυθίζονται στην απελπισία. Ένα ζεστό κατάλυμα και ένα πιάτο φαγητό δεν απαιτεί να είσαι πλούσιος για να το προσφέρεις.

Η Αθήνα πρέπει η ίδια να δείξει στους πολίτες ότι μπορεί και θέλει να αλλάζει, να ενστερνίζεται καινοτομίες που θα βελτιώσουν την ανθρώπινη ζωή όπως και να απορρίψει τις βλαβερές και εκείνες που στερούν δικαιώματα από ανθρώπους. Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε εμάς, την πόλη, τον κόσμο!

Photo by Stavrialena Gontzou on Unsplash