Ρένα. Μια γυναίκα και η ιστορία της

Ιωάννα Δανδέλια

Μια ιστορία ζωής και μαζί της τα γεγονότα μιας Ελλάδας που σημαδεύει τους ανθρώπους της. Η Ρένα, η «Σμυρνιά», η «ιερόδουλη», η «αριστερή», το κορίτσι, η γυναίκα, η σύζυγος, η σύντροφος…

Ιωάννα Δανδέλια Δημοσιογράφος, Διευθύντρια Εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Οι χαρακτηρισμοί αποδίδουν ιδιότητες μιας φυσιογνωμίας που γίνεται συμπαθής στο κοινό μέσα από την ερμηνεία της Υρώς Μανέ, όπως αυτή βγαίνει στο θεατρικό σανίδι και ξεπηδά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Κορτώ.

Μια θεατρική παράσταση που παρουσιάζει μια ανθρώπινη ιστορία και τις διαδρομές της. Μπορεί να σε κάνει άλλες φορές να γελάσεις, άλλες να πονέσεις, άλλες να θυμώσεις. Ένας ήρωας που απογυμνώνεται στο κοινό όπως η Ρένα είναι πιο αληθινός και από το θεατή που θα χειροκροτήσει μηχανικά στο τέλος μιας παράστασης.

Η Ρένα κερδίζει όμως το αληθινό χειροκρότημα γιατί όπως λέει και η ίδια είναι ελεύθερη και η ερωτική της σχέση με το κοινό είναι μια μορφή ελευθερίας που χαρίζει η ίδια στους θεατές.

Άλλωστε, «Οι άνθρωποι ερωτεύονται όταν είναι ελεύθεροι. Ο έρωτας μπορεί να είναι μόνο ελευθερία».

Η Ρένα δεν είναι μια γυναίκα διαφορετική από τις άλλες, ζει τα πάθη της στο βαθμό που της επιτρέπουν τα δικά της πρέπει. Είναι ένας άνθρωπος που μέσα του νιώθει ελεύθερος και προσπαθεί να ζει με το ίδιο ελεύθερο πνεύμα. Το μόνο πράγμα που μπορεί να την φυλακίσει είναι ο έρωτας. Γι’ αυτόν θα θυσιάσει κομμάτια της ζωής της.

Η Υρώ Μανέ στον ομώνυμο ρόλο αποδίδει με μία προκλητική και ταυτόχρονα χειμαρρώδη ερμηνεία το χαρακτήρα της Ρένας, όπως ακριβώς τον συναντά ο αναγνώστης στο πολυδιαβασμένο βιβλίο του Αυγούστου Κορτώ.

Στις εξαιρετικές στιγμές της παράστασης, η μεθυστική μουσική του  Παναγιώτη Τσέβα και η επιμέλεια βίντεο του Στέφανου Παπαδόπουλου που προβάλλεται κατά τη διάρκεια της παράστασης, συμβάλλουν στη δημιουργία μιας νέας συνθήκης στο θεατρικό σανίδι.

Από μια λογοτεχνική πρόταση ενός αγαπημένου συγγραφέα στη θεατρική απόδοση μιας ανθρώπινης ιστορίας. «Να ζήσεις όσο μπορείς πιο ευτυχισμένος. Ν’ αγαπήσεις και ν΄ αγαπηθείς». Με αυτά τα λόγια η ιστορία της Ρένας ταξιδεύει από το χαρτί στο σανίδι και από εκεί στην καρδιά που ορίζει το μυαλό, στον έρωτα που κυβερνάει την ψυχή…

Η παράσταση παρουσιάζεται στο θεατρο Αριστοτέλειον και την επόμενη εβδομάδα, στις 4,5 και 6 Οκτωβρίου.

Συμπρωταγωνιστούν: 

Άγης Εμμανουήλ, Κωνσταντίνος Φάμης, Μιχάλης

Αβρατόγλου.

Μαζί τους στη σκηνή οι μουσικοί: Παναγιώτης Τσεβάς και Κώστας Νικολόπουλος.

Θεατρική διασκευή: Στέλιος Χατζηαδαμίδης

Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη

Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Μουσική: Παναγιώτης Τσεβάς

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού

Video: Στέφανος Παπαδόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτης: Θάλεια Γρίβα

Βοηθός σκηνογράφου – Ενδυματολόγου: Μαρία Παπαδοπούλου

Βοηθός φωτιστή: Στέβη Κουτσοθανάση

Φωτογραφίες: Μαντώ Βασίλη

Επιμέλεια μακιγιάζ φωτογράφισης και video: Ευάγγελος Κοντομούς