Ο βασιλιάς είναι εδώ… Ο Ριχάρδος Β΄ στη Θεσσαλονίκη

Ιωάννα Δανδέλια

Κάθε βασιλιάς ζει με το φόβο της απώλειας της εξουσίας και αφού ο φόβος ταράζει τη θέληση και τρομάζει τη σκέψη, θέλεις ο εχθρός να είναι γνώριμος παρά να έρχεται κατά πάνω σου το αγνώριστο…

Ιωάννα Δανδέλια Δημοσιογράφος, Διευθύντρια Εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Κάθε παράσταση κερδίζει το κοινό, τις εντυπώσεις και το χειροκρότημα. Άλλες φορές για τον πρωταγωνιστή, άλλες φορές για τη σκηνοθεσία και τις περισσότερες φορές για αυτό που ονομάζουμε επιτυχία. Η παράσταση Ριχάρδος Β’ με τον Άρη Σερβετάλη συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω και κερδίζει ένα δύσκολο κοινό όπως αυτό της Θεσσαλονίκης για όλα όσα ο Σαίξπηρ μεταδίδει μέσα από το κείμενο του. Η συνεχής και απαίδευτη, σχεδόν αβίαστη, χορογραφία των κινήσεων του βασιλιά και όσων τον πλαισιώνουν κρατά το βλέμμα του θεατή «τοποθετημένο» στη σκηνή.

Ο Σαίξπηρ κατακεραυνώνει την εξουσία, αποδομεί το βασιλιά και το «εγώ» του. Ο βασιλιάς ως ιερό πρόσωπο, ως Ήλιος. Ο βασιλιάς Ριχάρδος είναι το κεντρικό πρόσωπο που φωτίζει τους δορυφόρους του – τους υπηκόους, τους κόλακες, τους σφετεριστές του θρόνου – τους εχθρούς του. Ο βασιλιάς Ριχάρδος κρημνίζεται από τις παραδοχές που συγκροτούν την εικόνα του, την ταύτιση με το ιερό και την αναμφισβήτητη αίγλη του προσώπου του.

photo ©Γιώργος Καπλανίδης

Η βασιλεία είναι ευπαθής,  συντηρείται από το φόβο και ταυτόχρονα κινδυνεύει από αυτόν. Μέχρι ο βασιλιάς να «εκπέσει» του θρόνου του, ο θεατής ταυτίζεται με το πάθος που διατρέχει το κείμενο. Ο τίτλος, η ιδιότητα, η εξουσία, αποσπώνται βίαια από το πρόσωπο του Ριχάρδου εξωθώντας τον να επιστρέψει στον εαυτό του. Ο θεατής βιώνει την τραγωδία της επίγνωσης, ενός κόσμου που απελευθερώνεται από την αυταπάτη.

Μετά από αλλεπάλληλες sold out παραστάσεις στην Αθήνα, το Θέατρο Αριστοτέλειον, παρουσίασε την τέταρτη και πιο πρόσφατη σκηνοθετική δουλειά της Έφης Μπίρμπα, Ριχάρδος Β’, βασισμένη στο έργο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Η  παράσταση εντυπωσιάζει για το διαδραστικό της χαρακτήρα με μια εξαιρετική ομάδα ερμηνευτών με επικεφαλής τον Άρη Σερβετάλη και τους Νίκο Καμόντο, Ερμή Μαλκότση, Ιωάννα Τουμπακάρη και Αχιλλέα Χαρίσκο. Η παρουσία της παράστασης στη Θεσσαλονίκη θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 19 Νοεμβρίου με διπλή παράσταση.