Τι εύχομαι να μου είχε μάθει η μητέρα μου για τον κύκλο μου

Μάρα Λυτροκάπη*

Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών αναφέρει μία αρνητική, ανεπαρκώς υποστηριζόμενη εμπειρία της εμμηναρχής (η πρώτη εμφάνιση της περιόδου) και της περιόδου γενικότερα, και αυτή δεν έχει βελτιωθεί για τα κορίτσια που μπαίνουν στην εφηβεία σήμερα. Οι επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση, στην εικόνα του σώματος, στην εμπιστοσύνη στις σχέσεις, στις επιλογές γύρω από την υγεία, στις μεταγενέστερες εμπειρίες τοκετού και στην εμφάνιση κατάθλιψης είναι σημαντικές.

Μάρα Λυτροκάπη* Body and Menstrual Awareness Facilitatorhttps://maralytrokapi.com/

Εκείνη που μπορεί να μας μυήσει στα γυναικεία μυστικά δεν είναι άλλη από τη μητέρα μας! Η πιο κοντινή γυναικεία φιγούρα που μας μαθαίνει τη ζωή και μας εμπνέει.  Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο πιο καλά θα γνώριζα τον εαυτό μου τώρα, εάν η μητέρα μου κατανοούσε τη λειτουργία του δικού της κύκλου και μου μάθαινε πως να κατανοήσω και τον δικό μου.

Εύχομαι να είχε δώσει σημασία εκείνη τη μέρα της εμμηναρχής, το γεγονός που σηματοδοτεί το πέρασμα από τα παιδικά στα γυναικεία χρόνια. Θα ήθελα πολύ να μου μιλούσε για τη σχέση της γιαγιάς μου, καθώς και τη δική της με αυτήν την κυκλική εμπειρία.

Εύχομαι να μου μάθαινε πως το κυριότερο είναι να σέβομαι και να ακούω τις ανάγκες και τα όρια του σώματός μου. Να μου δείξει πως να φροντίζω και να ηρεμώ τον εαυτό μου στα δύσκολα. Να μην φιμώνω τον πόνο με αναλγητικά, αλλά να προσπαθώ να καταλάβω γιατί κάνει την εμφάνισή του και να  ανακαλύψω την ανάγκη που μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτόν.

Θα ήθελα μέσα από τη δική της στάση αλλά και την υπόδειξή της, να μου τονίσει πόσο φυσιολογική και σημαντική είναι αυτή η λειτουργία του κύκλου για τον οργανισμό μου, αφήνοντας πίσω κάθε taboo και ντροπή που κουβαλούσαν οι προηγούμενες γενιές.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, προσκαλώ όλες τις νέες μαμάδες να συνειδητοποιήσετε τη διαφορά που μπορούν να κάνουν τα παραπάνω στις ζωές των κοριτσιών σας!!!