Του ανθρώπου η φύση… Θεοί και άνθρωποι, θύτες και θύματα | Ο Ορέστης από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Ιωάννα Δανδέλια

Φτιαγμένος από το υλικό των ανθρώπων, ανήμπορος να αντιδράσει στη θεϊκή βούληση και τυφλωμένος από το πάθος του για εκδίκηση. Φονιάς της μητέρας του, μισητός από θεούς και ανθρώπους, ο Ορέστης παλεύει με τις Ερινύες, με τον ίδιο του τον εαυτό. Αντιμέτωπος με τη λαϊκή ετυμηγορία, πρέπει να λύσει τα δεσμά της μοίρας του, να κρίνει και να κριθεί για τις πράξεις του. Οι ήρωες του Τρωικού Πολέμου επιστρέφουν στο βασίλειο του Άργους, είτε ως θύτες, είτε ως θύματα. Μπροστά στο τέλος, οι πράξεις γίνονται πιο βίαιες. Μπροστά στη λύτρωση, θεοί και άνθρωποι θα έρθουν για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι.

Ιωάννα Δανδέλια Δημοσιογράφος, Διευθύντρια Εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ο Ευριπίδης μεταφέρει το σκηνικό της τραγωδίας του στο παλάτι του Αγαμέμνονα. Συνοδοιπόροι του Ορέστη η αδελφή του Ηλέκτρα και ο αδελφικός του φίλος του Πυλάδης. Η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου έκανε πρεμιέρα το βράδυ της Πέμπτης στο Θέατρο Δάσους. Το κοινό παρακολούθησε για δύο περίπου ώρες τον Χρίστο Στυλιανού στο ρόλο του Ορέστη με συχνές συναισθηματικές εναλλαγές και έντονη δραματοποίηση του πάθους του ήρωα μπροστά στο φόβο του θανάτου. Η Ιωάννα Κολλιοπούλου, δικαίωσε τις προσδοκίες του κοινού από την καλλιτέχνη που έχει στο βιογραφικό της το βραβείο Μελίνα Μερκούρη. Με φωνή που ταξίδευε από άκρη σε άκρη στο ανοικτό θέατρο, παρουσίασε μια Ηλέκτρα κορυφαία του χορού των γυναικών που την ακολουθουσε σε κάθε της βήμα και με το θρήνο της να γίνεται οργή και φονική μανία για όσους της στέρησαν την οικογένεια που είχε ως τώρα.

 

Ο Γιάννης Αναστασάκης με έναν «περιγραφικό» σκηνοθετικό λόγο σε ένα σκηνικό που παρουσίαζε εγκλωβισμένους τους ήρωες στο παλάτι του Άργους, ξετύλιξε την ιστορία τοποθετώντας τους ήρωες στο κέντρο της ιστορίας και του ενδιαφέροντος του κοινού. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με τη σύγχρονη σκηνοθετική ματιά του Καλλιτεχνικού του Διευθυντή και το τρίδυμο των ηρώων Ορέστης, Ηλέκτρα, Πυλάδης απέδειξε στη χτεσινή πρεμιέρα της τραγωδίας του Ευριπιδη στο Θέατρο Δάσους ότι διεκδικεί με αξιώσεις τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ της Επιδαύρου όπου και θα συνεχίσει την πορεία της η πάρασταση.

Συγκινητικοί και λυρικοί μέσα στο πάθος των ρόλων τους ο Χρίστος Στυλιανού και η Ιωάννα Κολλιοπούλου «στροβιλίστηκαν» μέσα στην τραγική δίνη της ιστορίας των δύο αδελφών που θέλει θεούς και ανθρώπους να τιμωρούν, να τιμωρούνται και να μοιράζονται μια κοινή μοίρα.

 

Η πρωτότυπη μουσική του Μπάμπη Παπαδόπουλου σε συνδυασμό με την «κίνηση» του χορού στη σκηνή απέδωσε τη σύγχρονη δραματοποίηση της αρχαίας τραγωδίας σε ένα λιτό σκηνικό που παρουσίαζε μεταφορές και παραλληλισμούς για τους θεατές.

Η παράσταση ξεκίνησε το ταξίδι μιας μεγάλης περιοδείας με δύο παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη στις 12 και 13 Ιουλίου, στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Δάσους και κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κοινού της Θεσσαλονίκης.