O Τριαντάφυλλος Σιδερίδης παρουσιάζει την πρώτη του ποιητική συλλογή «Λίκνο»

Μαρία-Άννα Τανάγια

Τον γνωρίζω χρόνια. Άπειρα χρόνια. Τον ακολουθώ πιστά σε κάθε του καλλιτεχνικό βήμα -και σε διαβεβαιώ πως καθένα από αυτά είναι σταθερό και ξεχειλίζει ταλέντο. Επειδή δεν του αρέσουν οι φιοριτούρες, ούτε οι μακροσκελείς εισαγωγές, θ’ αρκεστώ στο προφανές και θα σ’ αφήσω ν’ ανακαλύψεις μόνος σου αυτόν τον ταλαντούχο τύπο που εμμένει να υπηρετεί την τέχνη από διάφορα μετερίζια με ήθος, ανιδιοτέλεια και ανόθευτο μεράκι. Ο  Τριαντάφυλλος Σιδερίδης, λοιπόν, παρουσιάζει την πρώτη του ποιητική συλλογή που τιτλοφορείται «Λίκνο» και κυκλοφορεί απ’ τις Εκδόσεις Ιωλκός. Αυτή είναι η συνέντευξη που μου έδωσε λίγο πριν την επίσημη παρουσίασή της.

Μαρία-Άννα Τανάγια

Πώς προέκυψε η ανάγκη έκφρασης μέσω της ποίησης;

Το βιβλίο ξεκινάει με τη νοσταλγία ενός μπαλκονιού. Ζώντας μια κατάσταση που στριμώχνει, που περιορίζει τη θέα, που αλλοιώνει την έμπνευση που προσφέρουν τα χρώματα, εξωθήθηκα να δημιουργήσω μια διέξοδο.

Θα ήθελα να μου πεις πότε γράφτηκαν τα συγκεκριμένα ποιήματα και αν εξαρχής είχες στο νου σου την προοπτική έκδοσης της συλλογής.

Τα πρώτα ποιήματα γράφτηκαν το φθινόπωρο του 2007 και η συλλογή ολοκληρώθηκε λίγα χρόνια αργότερα. Αρχικά τα μοιράστηκα με φίλους, αργότερα αισθάνθηκα ότι μπορούν ν’ αποτελέσουν ένα ανεξάρτητο σώμα.

Το «Λίκνο». Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο τίτλο; Τι σηματοδοτεί για εσένα;

Λίκνο όπως απαρχή, όπως γέννηση, όπως η πρώτη εκκίνηση.

Πώς θα περιέγραφες τη συλλογή σε κάποιον που δε γνωρίζει καθόλου περί τίνος πρόκειται;

Κάθε αναγνώστης εκλαμβάνει διαφορετικά το περιεχόμενο ενός βιβλίου. Ας τον αφήσουμε, λοιπόν, ελεύθερο να περπατήσει χωρίς χάρτη στη διαδρομή αυτή.

Θα ήθελα να μοιραστείς έναν στίχο της συλλογής που είναι ιδιαίτερα σημαντικός/συμβολικός για εσένα.

Τι ακανόνιστες γραμμές στο δέρμα

επιβάλλει η Στέρηση.

Δεν είναι πια πληγή

μα ζωγραφιά που ξεθυμαίνει.

Πόσο ανάγκη έχουμε την ποίηση τις ημέρες που διανύουμε;

Όσο ανάγκη έχουμε την επαφή με τον άνθρωπο δίπλα μας.

Πόσο «δεκτικό» είναι το κοινό στην ποίηση; Ένα κοινό μαθημένο σε posts, hashtags και μια πιο απλοποιημένη έκφραση της γλώσσας;

Η λέξη ποίηση φέρνει συνειρμικά στο μέσο αναγνώστη βαθυστόχαστες σκέψεις και δυσνόητα νοήματα, τη στιγμή που ο ποιητής παρουσιάζεται σαν μια απόμακρη και αντικοινωνική φιγούρα, που περπατάει σε σκοτεινά μονοπάτια. Στην πραγματικότητα, αν κάποιος πλησιάσει με ειλικρίνεια τις λέξεις, ανεξάρτητα από το μέσο που χρησιμοποιεί, αυτές θ’ ανταποκριθούν με γενναιοδωρία.

Ποιος είναι ο ιδανικός σου αναγνώστης;

Αν μπορεί να υπάρξει ιδανικός αναγνώστης, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν όποιος αναγνωρίσει στοιχεία της δικής του έλλειψης μέσα στη διαδρομή που περιγράφεται στο βιβλίο και αντιληφθεί την έλλειψη αυτή σαν μια αφετηρία για δημιουργία.

Ποιο είναι το πιο τρελό σου όνειρο για την πορεία του «Λίκνου»;

Ν’ αγγίξει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο.

Η παρουσίαση

Η ποιητική συλλογή «Λίκνο» αποτελεί μια προσωπική καταβύθιση στην απόγνωση, μια μορφή βίας που μοιάζει να αυτοεπιβάλλεται, μια εμπύρετη καταγραφή του αδιεξόδου. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής αναδύεται το συναίσθημα ως μοναδική διέξοδος διαφυγής από την έλλειψη, καθώς και η αποτύπωση μιας προσπάθειας να διασωθεί μια παραιτημένη ύπαρξη, που οδηγείται στην εξουθένωση.

Στιγμιότυπο απ’ την πρόβα

Θα παρουσιάσουν η Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου (διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας) και ο Κωνσταντίνος Κορίδης (υπεύθυνος εκδόσεων Ιωλκός). Θα απαγγείλουν οι ηθοποιοί Νίκος Αξιώτης, Μπρικένα Γκίστο, Τριαντάφυλλος Σιδερίδης και η φιλόλογος Χριστίνα Τσαπρούνη. Θα παίξουν μουσική ο Θοδωρής Τσάτσος (φωνή), ο Δημήτρης Ιλεμόσογλου (κιθαρά) και ο Φίλιππος Τριπικέλης (βιολί) και θα χορέψει ο Έλιο Φοίβος Μπέικο. Θα συμμετάσχουν επίσης ο  Κωνσταντίνος Μπιμπής και η Αθηνά Μουστάκα.

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 στις 19:00 στο θέατρο Άλφα Ιδέα, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 37, Αθήνα

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα με την ευγενική υποστήριξη του Hand Stories. Είσοδος ελεύθερη.

Επιμέλεια παρουσίασης: Μπρικένα Γκίστο