«Υπόγειο» Δύο άντρες, μια ψυχαναλυτική ομολογία και η αλληγορική παρουσία μιας γυναίκας

Ιωάννα Δανδέλια

Υπάρχουν κανόνες που ανατρέπονται; Πόσο εύκολα μπορεί να περάσει το θύμα στο ρόλο του θύτη; Πού καταλήγει μια σχέση όταν χαθεί το συναίσθημα; Το ερωτικό πάθος ξεκινά με ελάχιστη λογική και μπορεί να γνωρίσει την απόλυτη αποξένωση. Μια παράσταση που ακροβατεί ανάμεσα στα ερωτήματα, ένα θεατρικό έργο που αφήνει τις ερωτήσεις για το τέλος του στους ίδιους τους θεατές. Στην παράσταση «Υπόγειο», οι δύο ρόλοι αντιστρέφουν την εικόνα και τα λόγια τους, όπως ένας καθρέφτης, ο ένας απέναντι στον άλλο.

Ιωάννα Δανδέλια Δημοσιογράφος, Διευθύντρια Εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ο Χριστόδουλος Στυλιανού και ο Δημήτρης Μαύρος παρουσιάζουν στη σκηνή δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, δύο ανθρώπους που δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους. Η απόσταση που τους χωρίζει, μια δυσδιάκριτη γραμμή, ένα γυναικείο κορμί. Οι αποστάσεις, τα όρια και οι αλλαγές επιτρέπεται να συμβούν στο υπόγειο, εκεί που όλα θα αλλάξουν. Ο λυρισμός και οι αντιθέσεις των χαρακτήρων αποτυπώνονται ξεχωριστά από τους δύο ηθοποιούς στο χώρο και τον χρόνο που ο συγγραφέας του έργου επιλέγει.

Οι ίδιοι εξυπηρετούν με τις ερμηνείες τους τον διαλογικό χαρακτήρα της παράστασης, σημείο αναφοράς τόσο για τους ίδιους τους θεατές αλλά και τους ηθοποιούς.

Σκέψεις και προβληματισμός κυριαρχούν τόσο κατά τη διάρκειά της παράστασης όσο και στο τέλος της για τους θεατές, αφού ο καθένας καλείται να εκλάβει τα μηνύματα της με πολλαπλές αναγνώσεις και με μια ταύτιση για τον έναν από τους δύο πρωταγωνιστές που έχει απέναντι του (τόσο διαφορετικοί αλλά και τόσο όμοιοι ταυτόχρονα).

Σημειολογικά τοποθετημένα, το σκηνικό, τα κουστούμια, ο φωτισμός, η κίνηση, βοηθούν τη σκηνοθεσία της Νατάσας Παπαμιχαήλ να παρουσιάσει τους χαρακτήρες του έργου και τις ερμηνείες που καλείται το κοινό να εισπράξει από τους πρωταγωνιστές.

Μετά από μία επιτυχημένη πορεία στην Αθήνα, η παράσταση “Υπόγειο” έκανε πρεμιέρα χτες βράδυ στη σκηνή του θεάτρου Αυλαία και θα παραμείνει στην πόλη για τρεις ακόμη παραστάσεις στις 24, 25 και 26 Σεπτεμβρίου.

Το θέατρο αποτελεί πάντα μια αφορμή προβληματισμού. Το καλό θεατρο θα είναι πάντα η αιτία μια εσωτερικής ερμηνείας και ταύτισης για τον θεατή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ

Σκηνοθεσία: Νατάσα Παπαμιχαήλ

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Χριστόδουλος Στυλιανού, Δημήτρης Μαύρος,

Νατάσα Παπαμιχαήλ

Φωτισμοί: Νίκος Βούλγαρης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Καλλιόπη Καραμάνη

Σκηνικά – Κοστούμια: Βαγγέλης Ζιλέλης

Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης

Ποίημα: Μάγια Κολτσίδα