«Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» | Η μάχη του έρωτα μια καλοκαιρινή νύχτα στη Θεσσαλονίκη

Ιωάννα Δανδέλια

«Αρρώστια είναι ο έρωτας και μάλιστα κολλητική. Κάτι δυνατό κρατά τους εραστές για πάντα ενωμένους. Καλύτερα να ζήσω μοναχή και να πεθάνω έρημη παρά να υποκύψω σε ένα ζυγό που η ψυχή μου αρνείται. Δεν διάβασα, δεν άκουσα, ποτέ γι’ αγάπη αληθινή δίχως εμπόδια» … (Ερμία – Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας)

Ιωάννα Δανδέλια Δημοσιογράφος, Διευθύντρια Εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Στα όνειρα μπορούμε να γίνουμε κάποιος άλλος, να αλλάξουμε ρόλο, να αρνηθούμε συναισθήματα ή να παραδεχτούμε αυτά που πραγματικά υπάρχουν.

Προσφορότερο “έδαφος” από αυτό του ονείρου για τον έρωτα δεν υπάρχει. Πιο όμορφο όνειρο από αυτό που έγραψε ο Shakespeare για ένα βράδυ καλοκαιριού δεν μπορεί κανείς να φανταστεί.

Πιο θερμό χειροκρότημα από αυτό που επιφύλασσε το κοινό της Θεσσαλονίκης για ένα ακόμη βράδυ για τους ηθοποιούς της παράστασης «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», δεν έχει φιλοξενήσει για αυτό το καλοκαίρι το Θεατρο Κήπου.

 

Ο Αιμίλιος Χειλάκης, η Αθηνά Μαξίμου, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης και ο Μιχάλης Σαράντης ταξίδεψαν, με ιδιαίτερη αγάπη και πάθος για τους ρόλους τους, τους θεατές σε μια χώρα μαγική, όπου ο αληθινός έρωτας κινδυνεύει να γίνει ψεύτικος και ο ψεύτικος αληθινός, όπου το παραμύθι της φαντασίας γίνεται πραγματικότητα, τουλάχιστον… μέχρι να τελειώσει το όνειρο.

 

Ένα από τα πιο ερωτικά και ευρηματικά έργα του William Shakespeare, το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», σκηνοθετούν ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας, σε μια παράσταση που περιοδεύει όλο το καλοκαίρι σε ολόκληρη την Ελλάδα και παρουσιάστηκε και στην Θεσσαλονίκη.

Το κοινό της Θεσσαλονίκης επιβράβευσε στο κατάμεστο θέατρο τη νέα μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και την πρωτότυπη μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα.

Ο Αιμίλιος Χειλάκης ξεπέρασε τον εαυτό του με την ερμηνεία του στο διπλό ρόλο του Θησέα και του βασιλιά των ξωτικών Όμπερον ενώ ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, ερμήνευσε τον Πάτο χαρίζοντας άφθονες στιγμές γέλιου με έναν χαρακτήρα που αποτυπώνει την ευθυμία και το τραγελαφικό στο κείμενο του αγαπημένου Άγγλου δημιουργού.

 

Τον ρόλο της βασίλισσας των ξωτικών Τιτάνιας ερμηνεύει η Αθηνά Μαξίμου που παρουσιάστηκε μοναδικά μαγική και αέρινη με τον παραμυθένιο της χαρακτήρα. Τον ρόλο του εμβληματικού Πουκ παρουσίασε ο χαρισματικός Μιχάλης Σαράντης.

 

Η ατμόσφαιρα ενός παραμυθιού που θα κρατά για πάντα τον έρωτα στο επίκεντρο τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού αποτυπώθηκε στις ερμηνείες των πρωταγωνιστών που κυριολεκτικά απέδιδαν χορογραφικά με λόγο και κίνηση την πλοκή σε ένα λιτό αλλά και ταυτόχρονα περίτεχνο σκηνικό.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ακόμα οι: Αλέξανδρος Βάρθης, Λένα Δροσάκη, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος και η Χριστίνα Χειλά- Φαμέλη στους ρόλους των νεαρών εραστών και οι: Κρις Ραντάνοφ, Παναγιώτης Κλίνης, Τίτος Λίτινας, Μιχάλης Πανάδης και Κωνσταντίνος Μουταφτσής στους ρόλους των μαστόρων.

 

Η παράσταση παρουσιάζεται και σήμερα στη σκηνή του Θεάτρου Κήπου με τα εισητήρια να έχουν εξαντληθεί, ενώ την Παρασκευή 26 Ιουλίου θα βρεθεί στο ειδυλλιακό περιβάλλον του Θεάτρου των Νέων Μουδανιών στη Χαλκιδική, μπροστά στη θάλασσα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Θάλασσας.

Το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει εκ νέου την παράσταση στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Δάσους στις 28 Αυγούστου, όπως ανακοινώθηκε χτες στο τέλος της παράστασης από τον Αιμίλιο Χειλάκη.

«Είμαστε όλοι φτιαγμένοι από ένα υλικό ονείρων και η ασήμαντη ζωή μας περιβάλλεται από ύπνο» (Η Τρικυμία, William Shakespeare, μτφ. Ερρίκος Μπελιές, Κέδρος 2000)

Marianna says: «Η παράσταση «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» βρίσκεται σε περιοδεία. Τσέκαρε εδώ ποιες πόλεις θα επισκεφτεί και κλείσε εισιτήρια»!