5 Τρόποι για να Μειώσετε την Κατανάλωση Ενέργειας!

Camille Delcour

Ο λογαριασμός της ΔΕΗ αυξάνεται συνεχώς! «Όχι πια, θέλω να δω να μειώνεται και κάτι άλλο εκτός από το μισθό μου» θα μου πεις. Παρόλο που ο ηλεκτρικός εξοπλισμός γίνεται ενεργειακά πιο αποδοτικός, η κατανάλωση ενέργειας των νοικοκυριών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 21% τα τελευταία 10 χρόνια. Ο λόγος; Τα κτήρια έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε «απεριόριστο» ρεύμα. Για την ακρίβεια, έτσι θέλουμε να πιστεύουμε κι έτσι καταναλώνουμε άδικα, άσκοπα την ενέργεια.

Camille Delcour

 

Stop στην σπατάλη. Ζήτω η εξοικονόμηση! Γνωρίζετε ότι κάθε κιλοβάτ που χρησιμοποιούμε προέρχεται από μονάδα παραγωγής, η οποία κοστίζει και καταστρέφει το περιβάλλον; Για ό,τι λοιπόν δεν τροφοδοτείται από τον αέρα ή τον ήλιο μπορούμε να κάνουμε οικονομία. Επειδή στο publiSHIT είμαστε άνθρωποι που μοιραζόμαστε τις καλές πρακτικές απλά για ένα καλύτερο κόσμο, ιδού οι πιο αποτελεσματικές απ’ τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε.

1. Τέλος στην άχρηστη κατανάλωση:
Όλες οι ηλεκτρικές συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται συνέχεια όπως τηλεόραση, φριτέζα, Hi-Fi συστήματα, υπολογιστές, εκτυπωτές κλπ πρέπει να είναι κλειστές κι εκτός πρίζας. Να θυμάστε ότι όταν παραμένουν αχρησιμοποίητες στην πρίζα συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα. Αυτό λέγεται «κρυφές καταναλώσεις» και μπορεί να φτάσει μέχρι 300 με 500 KWh το χρόνο. Για πιο εύκολη χρήση και εφαρμογή αυτής της συμβουλής, συνδέστε τα με πολύπριζα με διακόπτη. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εξοικονομήσετε μέχρι και 30% ενέργειας.

2. Έξυπνος φωτισμός:
Προτιμήστε πάντα το φως του ήλιου και μόνο αν χρειάζεται, όπου χρειάζεται, ανάβετε το φως. Αν δεν μπορείτε άμεσα να αλλάξετε τους λαμπτήρες, δώστε έμφαση στην τοποθεσία των επίπλων στο χώρο ώστε το φώς του ήλιου να σας φωτίζει όσο το δυνατόν περισσότερο. Μην αφήνετε ανοικτά φώτα που δεν χρησιμοποιείτε, (όπως το φως του μπάνιου, το οποίο ξεχνάμε συχνά). Η αγορά αλλάζει και σταδιακά οι συμβατικοί λαμπτήρες και οι λαμπτήρες αλογόνου κλάσης Δ θα αποσυρθούν. Αν θέλετε να τους αντικαταστήσετε, προτιμήστε λαμπτήρες μειωμένης κατανάλωσης (θα εξοικονομήσετε από 75% μέχρι 85%).

3. Οικονομική Κουζίνα:
Βασίζεται στην κατάλληλη τοποθεσία των ηλεκτρικών συσκευών και την ιδανική συντήρησή/χρήση τους. Ειδικά το ψυγείο, πρέπει να είναι μακριά από πηγές ζέστης και σε σημείο μη-εκτεθειμένο στον ήλιο γιατί θα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Παράλληλα, προσέξτε να είναι πάντα καθαρό μέσα-έξω, να κλείνει σωστά και δύο φορές το χρόνο ξεπαγώνετε τη κατάψυξη. Μ’ αυτό τον τρόπο, βελτιστοποιείται η χρήση και αυξάνεται η διάρκεια ζωής με αποτέλεσμα που μπορεί να φτάσει μέχρι και μείωση 30% της κατανάλωσης.

4. Εύλογη θέρμανση:
Ευτυχώς ζούμε στην Ελλάδα κι όχι στη Νορβηγία. Μπορείτε εύκολα να μειώσετε την κατανάλωση των καλοριφέρ σας μέχρι και 7%, μειώνοντας τη θερμοκρασία τους κατά ένα και μόνο βαθμό: στο σαλόνι σας, για παράδειγμα, αντί να έχετε εσωτερική θερμοκρασία 20°C κατεβάστε την στα 19°C και στα δωμάτια με ένα καλό πάπλωμα μπορεί κάλλιστα να ρυθμιστεί στα 16°C. Με τον ίδιο τρόπο σιγουρευτείτε ότι το θερμοσίφωνο δεν ξεπερνά τα 50°C με 60°C για το ζεστό νερό. Είναι απλό, δε χρειάζεται να ξοδέψετε χρήματα και κάνετε καλό και στο περιβάλλον.

5. Αποδοτική και λογική χρήση πλυντηρίων:
Τα πλυντήρια αν δε ρυθμίζονται σωστά μπορεί να καταναλώνουν πολύ ενέργεια και πολύ νερό. Για το πλύσιμο πρέπει όχι μόνο να λειτουργεί η συσκευή αλλά και να θερμαίνεται το νερό. Για να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας χρησιμοποιήστε τα προγράμματα στους 30°C με 40°C: πλένουν πλέον καλά και καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα γιατί δε χρειάζεται να θερμαίνουν το νερό. Παράλληλα, προτιμήστε να πατήσετε το «on» αφού έχει γεμίσει το πλυντήριο, ένα μισό-γεμάτο ή υπέρ-γεμάτο πλυντήριο θα αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας υπερβολικά.

Συνδυάζοντας όλες αυτές τις μικρές οικονομικές κινήσεις, θα έρθουν μεγάλες οικονομίες στο τέλος του χρόνου. Άλλωστε αυτό ισχύει σ’ όλους τους τομείς της ζωής μας. Κάθε πράξη, όσο μικρή και «τοπική» κι αν είναι, αν συνδυαστεί με πολλές αντίστοιχες «μικρές» γίνεται σημαντική και μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο μας.

Πηγές:
Άρθρα από το Γαλλικό Οργανισμό Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Ενέργειας http://www2.ademe.fr/servlet/getDoc?id=11433&m=3&cid=96

PhotoCredits:
Από τη ψηφιακή βάση φωτογραφιών Corbis Images http://www.corbisimages.com/Search#cat=20&p=2&q=Green+house
Compact fluorescent light bulb
Photographer:John Whisson
Location:Calgary, Alberta, Canada
Credit:© John Whisson/Corbis
License Type:Royalty-Free (RF)
Green house between traditional houses
Photographer:John Whisson
Location:Calgary, Alberta, Canada
Credit:© John Whisson/Corbis
License Type:Royalty-Free (RF)
Illustration of green energy
Credit:© /TongRo Images/Corbis
License Type:Royalty-Free (RF)