5 Τρόποι για να πείτε ΣΤΟΠ στη Σπατάλη Νερού

Camille Delcour

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει στα 2 με 3 δισεκατομμύρια τα επόμενα 40 χρόνια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση τροφίμων και νερού. Σήμερα, 780 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ακόμα πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Εκτιμάται μάλιστα, ότι χρειαζόμαστε περίπου άλλους τρεισήμισι πλανήτες σαν τη γη, για να αποκτήσουν όλοι το επίπεδο ζωής ενός Ευρωπαίου ή Βόρειο-Αμερικάνου. Έτσι, λοιπόν, η εξοικονόμηση νερού δεν αφορά μόνο στην οικονομία. Είναι υποχρέωσή μας για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Camille Delcour

Η περισσότερη κατανάλωση νερού στο πλανήτη προέρχεται από τη βιομηχανία και τη γεωργία. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι εμείς ως πολίτες δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στην ανατροπή. Πώς; Λέγοντας «Όχι στη σπατάλη, ναι στην έξυπνη κατανάλωση», υιοθετώντας καθημερινές απλές συνήθειες οι οποίες συμβάλλουν στην εξοικονόμηση νερού.

1. Διορθώνω τη συμπεριφορά μου: το πρώτο πράγμα που μπορεί κάποιος να κάνει είναι ν’ αρχίσει από τις βασικές, καθημερινές του συνήθειες: στο μπάνιο, όπως και στη κουζίνα, στο σπίτι ή στη δουλειά, δεν αφήνουμε τις βρίσες να τρέχουν άδικα. Όταν πλένουμε τα χέρια ή τα δόντια, κλείνουμε τη βρύση και την ανοίγουμε μόνο όταν χρειάζεται. Μπορεί να φαίνεται απλό και πολύ συνηθισμένο αλλά είναι βασικό και πολλοί δεν το συνειδητοποιούν από αυτοματισμό ή γιατί έχουμε μάθει στην εύκολη πρόσβαση του νερού.

2. Στο μπάνιο: υπάρχουν καζανάκια με επιλογή ροής, οπότε αν αλλάζετε τουαλέτα μην ξεχνάτε να επιλέξετε τη λειτουργικότητα αυτή. Για τους άλλους, υπάρχει λύση, εύκολη, φτηνή και οικολογική: πάρτε ένα πλαστικό μπουκάλι και τοποθετήστε το μέσα στο καζανάκι και έτσι δε θα γεμίζει μέχρι επάνω, με αποτέλεσμα να εξοικονομείτε νερό.

3. Μπάνιο ή Ντους; Είναι η μεγάλη ερώτηση για την οποία πάντα ξαφνιάζει η απάντηση. Στο μπάνιο, παρόλο που ορίζουμε εμείς πόσο νερό θα γεμίσει η μπανιέρα ή πόση διάρκεια θα κάνει το ντους, καταναλώνουμε κατά μέσο όρο περίπου 150 λίτρα νερού, ενώ μ’ ένα ντους 50 λίτρα. Τελικά, είναι πολύ πιο οικονομικό να κάνουμε ντους, οπότε όσοι έχουν μπανιέρα απολαύστε την σε ειδικές περιπτώσεις για παράδειγμα (εννοείται ότι δεν κάνουμε μια ώρα ντους).

4. Έξυπνο πλύσιμο: τι να πρωτοκάνουμε ρούχα, πιάτα; Μια αγγαρεία για όλες τις νοικοκυρές και τους ανθρώπους που ζουν μόνοι τους. Και μια σημαντική κατανάλωση νερού που πρέπει να ελαττώσουμε: αν έχετε πλυντήριο πιάτων ή ρούχων, να το προτιμήσετε, γιατί είναι πιο οικονομικό από το πλύσιμο στο χέρι. Επίσης, αν πρόκειται να αγοράσετε πλυντήριο κοιτάξτε καλά την ενεργειακή ετικέτα, σας ενημερώνει για το πώς καταναλώνει. Και για αυτούς που δεν έχουν πλυντήριο πιάτων, μπορείτε να χρησιμοποιήστε δύο δοχεία, ένα για τα λερωμένα και ένα για ξέπλυμα.

5. Πόλεμος στις διαρροές: στο πλαίσιο του κινήματος «γνωρίζω τι καταναλώνω» ένα σημαντικό βήμα είναι να παρακολουθείτε την κατανάλωσή σας ώστε να σιγουρευτείτε ότι δεν έχετε διαρροές. Μια έρευνα του Υπουργείου Οικολογίας, Αειφόρου Ανάπτυξης και Ενέργειας της Γαλλίας υπολογίζει ότι μια βρύση με διαρροή μπορεί να επιβαρύνει μέχρι και 100 λίτρα την ημέρα, ενώ ένα καζανάκι που τρέχει μπορεί ν’ αγγίξει μέχρι τα 1.000 λίτρα σπατάλης την ημέρα. Ο ευκολότερος τρόπος για να παρατηρήσετε αν υπάρχει διαρροή είναι ο εξής: σημειώστε σε διαφορετικές στιγμές της νύχτας το επίπεδο κατανάλωσης. Έτσι, θα μπορείτε να δείτε αν υπάρχει μεγάλη διαφορά η οποία θα οφείλεται σε διαρροή, καθώς το βράδυ όλοι κοιμούνται.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να προσέχουμε την κατανάλωση νερού. Το νερό σε υγρή μορφή είναι το μοναδικό στοιχείο που δε βρίσκουμε σε κανένα άλλο πλανήτη! Η ζωή στη Γη οφείλεται στην ύπαρξη νερού, καθώς πάγος και ατμός υπάρχουν σε πάρα πολλούς άλλους πλανήτες. Η έλλειψή του ισοδυναμεί με αφανισμό της ανθρωπότητας, οπότε θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί!

Hint
Μην ξεχνάτε την ημέρα του Νερού κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου.

Πηγές:
Στατιστικά στοιχεία από το EUROSTAT http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tsdpc310
UN – Water Cooperation Organizationhttp://www.unwater.org/water-cooperation-2013/en/
Άρθρο «Οίκο-πολίτης στο Σπίτι», Οργανισμός Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Ενέργειας Γαλλίας, http://www2.ademe.fr/servlet/getDoc?id=11433&m=3&cid=96

Από τη ψηφιακή βάση φωτογραφιών CorbisImageshttp://www.corbisimages.com/Search#cat=20&p=2&q=Green+house
Smoky Mountain National Park USA
Credit:© Tetra Images/Corbis
License Type:Royalty-Free (RF)
Oil Drilling Platform
Credit:© Charles Smith/Corbis
License Type:Royalty-Free (RF)