53α Δημήτρια | «Ζέτενλικ: Η επαναφορά της Ειρήνης»

Στο πλαισιο του εορτασμου των 100 χρόνων από την επαναφορά της ειρήνης θα δοθεί συναυλία με έργα των C.Debussy, B.Britten, P.Forget το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, στα Συμμαχικά Κοιμητήρια. Η συναυλία θα ακολουθήσει μετά από μια σειρά ομιλιών που θα ξεκινήσουν στις 11.00, ενώ μέρος της διοργάνωσης θα αποτελέσει και η κατάθεση στεφάνων. Η εκδηλώση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και συνιστά την πρώτη εκδήλωση του κεντρικού προγράμματος των 53ων Δημητρίων.

Λίγα λόγια για την συναυλία…

Για να τιμήσουν τους αγωνιστές του Μακεδονικού Μετώπου οι δημόσιοι και ιδιωτικοί πολιτιστικοί φορείς της έχουν κινητοποιηθεί και παρουσιάζουν ένα πλούσιο επετειακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκθέσεις, συναυλίες και διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Αυτή η συναυλία, με την οποία θα κλείσει η τελετή απότισης φόρου τιμής στους ενταφιασμένους στρατιώτες με κατάθεση στεφάνων στα 6 εθνικά μνημεία του συμμαχικού κοιμητηρίου, είναι καρπός της συνεργασίας μας με τον Γάλλο μουσικοσυνθέτη Philippe Forget. Είναι χρέος όλων μας να τιμούμε τη μνήμη τους. Αν το 1918 σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια ειρήνη που γνωρίζουμε ότι θα ήταν πολύ εφήμερη, το 2018 θέλει να διακηρύξει δυναμικά την ανάπτυξη της αλληλεγγύης και δεσμών φιλίας μεταξύ των λαών, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και ευημερία τους. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η πόλη της Θεσσαλονίκης ήταν θέατρο του πολέμου, γνωστό ως Μακεδονικό Μέτωπο (1915-1918).

Από τον Απρίλιο του 1915 έως το τέλος του 1918, οι συμμαχικές στρατιές της Ανατολής (βρετανικά, γαλλικά, ιταλικά, σερβικά, ρωσικά και ελληνικά στρατεύματα) μάχονται, σε άθλιες συνθήκες, εναντίον των τουρκικών, αυστροουγγρικών, γερμανικών και βουλγαρικών στρατευμάτων.

Η Γαλλία αποφασίζει να στείλει στρατεύματα για να ανακόψει την προέλαση των Βουλγάρων στη Μακεδονία στα τέλη του 1915. Κατά την περίοδο της έξαρσης των συγκρούσεων, συγκρούστηκαν περισσότεροι από 600 000 στρατιώτες. Ο Georges Clemenceau τους αποκάλεσε «κηπουρούς της Θεσσαλονίκης» λόγω της στρατιωτικής τους ψευδοαδράνειας στην Ελλάδα. Οι 350. 000 στρατιώτες συμμετείχαν στην κατασκευή δρόμων, σιδηροδρόμων, αποστράγγιση ελωδών περιοχών και εισήγαγαν νέες μεθόδους καλλιέργειας. Στο τέλος του καλοκαιριού του 1918, οι Σύμμαχοι διασπούν το μέτωπο και μέσω των μακεδονικών βουνών κινούνται προς το Βελιγράδι. Αυτό το σημαντικό επεισόδιο του Μεγάλου Πολέμου λησμονήθηκε. Εκατό χρόνια μετά, η Ιστορία αυτών των στρατιωτών (« poilus» ) αναδύεται στο φως.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, η Μαριλένα Λιακοπούλου σπούδασε πιάνο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Μετά την αποφοίτηση της, συνέχισε τις σπουδές της δίπλα στον διεθνούς φήμης πιανίστα Bernard Ringeissen (Παρίσι). Το ρεπερτόριο της καλύπτει ευρεία γκάμα έργων για σόλο πιάνο, κονσέρτων και έργων μουσικής δωματίου. Είναι μέλος του Τρίο Θεσσαλονίκης και κατέχει τη θέση της Α΄ κορυφαίας στο πιάνο στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τη μουσική σταδιοδρομία της, η Μ.Λιακοπούλου ακολούθησε νομικές σπουδές, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Δίκαιο της Τέχνης.

Ο Δημήτρης Πάτρας, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους Έλληνες ερμηνευτές της γενιάς του. Το ρεπερτόριό του καλύπτει μεγάλο εύρος μουσικών δημιουργιών, από το μπαρόκ μέχρι και πρόσφατα έργα των σημαντικότερων συνθετών της εποχής μας, μερικά από τα οποία έχουν γραφτεί ειδικά για τον ίδιο. Δίδαξε σε πολυάριθμα διεθνή master classes σε όλον τον κόσμο, είναι Υπεύθυνoς του Τμήματος Βιολοντσέλου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και είναι τακτικός καθηγητής βιολοντσέλου στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδρύσει το σύνολο βιολοντσέλου “Violoncellissimo” για το οποίο, ήδη, έχουν γραφτεί έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών που παρουσιάζονται με μεγάλη επιτυχία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ, PHILIPPE FORGET

Το «ΖΕΙΤΕΝΛΙΚ, η επαναφορά της Ειρήνης» είναι ένα έργο αφιερωμένο σε αυτούς που αναπαύονται κάτω από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης, στην αιώνια παρουσία τους, στο τέλος των συγκρούσεων και στην επαναφορά της ειρήνης. Οι συγκρούσεις και οι σύγχρονοι πόλεμοί μας υποβάλλουν την αναγκαιότητα των αρμονικών σχέσεων που θα πρέπει να διέπουν τις κοινωνίες μας. Το «ΖΕΙΤΕΝΛΙΚ, η επαναφορά της Ειρήνης» ενσαρκώνει την επιθυμία για επαφή, συμμετοχή, διόδους επικοινωνίας και επιθυμία ύπαρξης στο βλέμμα του Άλλου: ανδρών και γυναικών που έχασαν τη ζωή τους σ’ ένα πεδίο μάχης και σ’ αυτούς που σήμερα αγωνίζονται σήμερα ώστε το φάσμα των πολέμων να εξαλειφθεί για πάντα». Ο Philippe Forget είναι αναγνωρισμένος μαέστρος, διευθυντής χορωδιών και συνθέτης. Έχει ιδιαίτερη σχέση με το ρεπερτόριο της γαλλικής μουσικής και συχνά διευθύνει έργα των Ravel, Debussy, Milhaud, Poulenc, Berlioz, Bizet, Fauré, αλλά και των Sauguet, Durufle, Pierné, Emmanuel, Jolivet και Le Flem. Επίσης παρουσιάζει σύγχρονα έργα των Greif, Combier, Fenelon, Hersant και Connesson. Επίσης, η πορεία του περιλαμβάνει συμμετοχές σε διάφορα φεστιβάλ στη Γαλλία και το εξωτερικό, καθώς και εκπομπές σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς σε Λίβανο και Βραζιλία.

Know More

Σάβατο 29 Σεπτεμβρίου

«Ζέτενλικ: Η επαναφορά της Ειρήνης»

Στις 11.00 έναρξη ομιλιών | Μετά τις 12.00 η συναυλία @Συμμαχικά Κοιμητήρια