Active 2 minutes ago 

Νίκος Φώσκολος

Βρήκα τις προάλλες ένα addon για τον chrome που σε κάνει αόρατο στο messenger για όσο το έχεις ανοικτό. Δεν το χρησιμοποίησα πέραν της δοκιμαστικής έκδοσης βέβαια, διότι έχει συνδρομή περίπου 20 δολάρια το χρόνο και ας είμαστε ειλικρινείς, 20 δολάρια είναι πολύ λίγα. Εκτός και αν θεωρείς πως μόνο τόσο αξίζει η ψυχραιμία, η λογική και η ιδιωτικότητα σου.

Νίκος Φώσκολος Designer at Ougk Ougk Company

 

 

Active 2 minutes ago.

Το σκεπτικό απλό. Το ίδιο δηλαδή που βρίσκεται πίσω από το χαρακτηριστικό seen κάτω από ένα διαβασμένο μήνυμα, το animation με τις τρεις τελείες κατά τη διάρκεια που πληκτρολογεί ο συνομιλητής και τόσα άλλα.

Φανερώνοντας το status του χρήστη ποικιλοτρόπως, δημιουργείς καταλληλότερες συνθήκες για περισσότερη επικοινωνία.

Αυτό από μόνο του δεν είναι ούτε κακό ούτε ανήθικο. Ενδεχομένως θα έκανα μια ένσταση για την — ουσιαστικά — ανυπαρξία άλλης επιλογής όπως πραγματικό offline mode ή do not disturb, αλλά πρώτα οφείλω να δεχτώ πως παραδοσιακά με αυτόν τον τρόπο ενεργεί το facebook ως οργανισμός και ύστερα πως οι επιλογές αυτές υπάρχουν στην διαχείριση των pages.

Aν και κατά κάποιο τρόπο, ακυρώνονται από το response rate που φαίνεται στην αρχική τους σελίδα.

Facebook.

 

¯\_(ツ)_/¯

 

Πρακτικά όμως, έχω την αίσθηση πως το chat των pages δεν έχει αντικαταστήσει και μάλλον δεν θα αντικαταστήσει και πολύ πιθανό να μην θέλει να αντικαταστήσει την ευκολία με την οποία μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος με τον άμεσα υπεύθυνο, ό,τι και αν αυτό σημαίνει. Ένα φαινόμενο καθόλου παράξενο. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την τηλεφωνική μας επικοινωνία.

Αν «ξέρεις» το αφεντικό — τον άνθρωπο που σήμερα αποκαλούμε CEO — χίλιες γραμμές σε σταθερό να έχει, εσύ στο κινητό θα τον καλέσεις.

Εδώ, λοιπόν, παρουσιάζεται κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα, διότι σε ένα αν μη τι άλλο θολό από την άποψη των ορίων περιβάλλον, παράλληλα, εργαζόμαστε, διασκεδάζουμε και ενδεχομένως ψυχαγωγούμαστε, όντας ταυτόχρονα και για τις περισσότερες ώρες της ημέρας, διαθέσιμοι σε συνεργάτες, πελάτες, αφεντικά, γνωστoύς, φίλους, κολλητούς, γκόμενους, πρώην γκόμενους, φίλους πρώην γκόμενων, κοκ.

Αυτό, αρχικά κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στην παραγωγικότητα μας και στην δυνατότητά μας να αφοσιωθούμε και να επικεντρωθούμε πραγματικά στην εργασία μας, αλλά ακόμη χειρότερα, θεωρώ πως φέρνει σε δύσκολη θέση πολλούς από εμάς οι οποίοι είτε από ενοχές, είτε από υπέρμετρη αίσθηση ευθύνης, είτε από ψυχαναγκασμό αδυνατούμε να διαχειριστούμε σωστά την αμεσότητα που απαιτεί μια κουβέντα σε chat.

Ας μην παρεξηγηθώ, δεν βρίσκω το chatting κακό, ούτε το messenger, ούτε το facebook, κάθε άλλο. Αυτό που θεωρώ επικίνδυνο είναι η σύγχυση — χάριν μιας κάποιας υποτιθέμενης ευκολίας — διαφορετικών δραστηριοτήτων μέσα στο ίδιο περιβάλλον.

Κάναμε το ίδιο λάθος πριν χρόνια με την τηλεόραση και ήταν θλιβερά. Είχαμε παντού τηλεοράσεις. Στο σαλόνι, στην κουζίνα, στην κρεβατοκάμαρα, παντού.

Και αν τώρα «υποχρεώνουμε» στις 9 το βράδυ δύο ανθρώπους που γκομενίζουν στο τσατ, να δουν ένα μήνυμα σχετικό με τη δουλειά τους — άσχετα με το πως και πόσο εύκολα το διαχειρίζεται ο καθένας — συγνώμη, αλλά το βρίσκω εξίσου θλιβερό.

Εργαλεία επικοινωνίας εκεί έξω υπάρχουν πολλά. Δεν είναι όμως τόσο ζήτημα κάποιου ιδανικού εργαλείου, όσο ζήτημα στοιχειώδους αυτοεκτίμησης και αυτοσεβασμού.

Αν στείλω στο messenger στις 10 το βράδυ για δουλειά, το άλλο βράδυ θα λάβω και εγώ.

*Όλα τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις και σκέψεις, δεν είναι σε καμία περίπτωση αποτέλεσμα κάποιας έρευνας, μελέτης ή εξειδικευμένης γνώσης.

 

Marianna says: «Ο Νίκος Φώσκολος είναι ένας υπερταλαντούχος τύπος, ο οποίος έχει δημιουργήσει μαζί με την Έλενα Σαμαρά την Ougk (τσέκαρε την ιστοσελίδα και αν θέλεις να λαμβάνεις το απολαυστικό του newsletter, πέρνα μια βόλτα και από εδώ), ενώ μαζί με την Έλενα και τη Μένη Σαπρανίδου αποτελούν τη leader team του toolbox, μιας δημιουργικής κοινότητας που σου παρουσιάζει ενδιαφέροντα σεμινάρια»