Άδεια γήπεδα

Στάδια που λειτουργούν υπό τραγικές συνθήκες, επικίνδυνα γήπεδα που διώχνουν ολοένα και περισσότερο τους «υγιείς» φιλάθλους, μιζέρια και εικόνες τριτοκοσμικής χώρας: Η εικόνα των αθλητικών χώρων εν έτει 2015 δεν μας τιμά, ούτε μας αρμόζει.

publsher: Στράτος Τολούδης 

 

Είναι λυπηρό να παρακολουθεί κανείς στην Ελλάδα του 2015 γήπεδα που δεν πλήρουν καν τις βασικές  προϋποθέσεις. Γήπεδα ετοιμόρροπα, που δεν αντέχουν πια λόγω της φθοράς του χρόνου. Γήπεδα που μπορεί κάλλιστα να καταρρεύσουν εξαιτίας μιας υπέρμετρης κοσμοσυρροής. Γήπεδα που παρουσιάζουν κακοτεχνίες και στα οποία δεν έγιναν ποτέ οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης προκειμένου αυτές να διορθωθούν. Γήπεδα που δεν παρέχουν καν τις βασικές υπηρεσίες στο θεατή ή δημοσιογράφο. Και μετά αναρωτιούνται κάποιοι για τις άδειες θέσεις ακόμα και κρίσιμους αγώνες…

Η σύγκριση με το εξωτερικό είναι αναπόφευκτη και… χαοτική. Οι αθλητικοί χώροι στην υπόλοιπη Ευρώπη λειτουργούν υποδειγματικά και με σεβασμό στον φίλαθλο. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι γυναίκες και παιδιά πηγαίνουν στο γήπεδο άφοβα για να παρακολουθήσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα είτε με το σύζυγό τους άλλα και  μόνες τους. Βλέπετε εκεί, εκτός των άλλων, δεν υπάρχουν οι γνωστοί κάφροι που  διώχνουν τον κόσμο από τα γήπεδα. Κάθε Κυριακή κάθε στάδιο είναι κατάμεστο  σε χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Ισπανία γιατί το εκάστοτε παιχνίδι είναι γιορτή κι όχι πόλεμος.

Δυστυχώς, απέχουμε έτη φωτός από τους Ευρωπαίους σε επίπεδο ποδοσφαιρικής  κουλτούρας και αντίληψης. Κάποτε θα πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη  προσπάθεια όλων των φορέων προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό και πιο ψυχαγωγικό το «προϊόν» που λέγεται ποδόσφαιρο.

 

 

*Το άρθρο αποτέλεσε εργασία στο πλαίσιο των μαθημάτων στο 1ο Δημόσιο ΙΕΚ Δημοσιογραφίας
Photo Credit:  © Turbo/Corbis