Αγγελογραφίες: Μια έκθεση ζωγραφικής-παρέμβαση στους δημόσιους χώρους της πόλης της Καβάλας

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου με τίτλο «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία…» οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Καβάλα από τις 06 έως τις 09 Μαΐου*, θα πραγματοποιηθεί παράλληλα, σε δημόσιους χώρους της πόλης, εικαστική παρέμβαση-δράση με τίτλο «Αγγελογραφίες» του εικαστικού καλλιτέχνη Κώστα Ηρακλή Γεωργίου.

Έκθεση έργων ζωγραφικών σχεδίων, με μορφές Αγγέλων, που έχουν αναπαραχθεί σε ειδικό καμβά σε μεγάλες διαστάσεις. Τα έργα θα αναρτηθούν, μέσα στην πόλη της Καβάλας σε επιλεγμένα κτίρια, έτσι ώστε να δίνεται η εντύπωση μιας ενιαίας καλλιτεχνικής έκθεσης-δράσης.

Η πόλη της Καβάλας θα γίνει μια υπαίθρια γκαλερί, ένα εκθετήριο.

Τα συγκεκριμένα έργα δεν μεταφέρουν την θρησκευτική διάσταση της εικόνας των Αγγέλων. Έχουν στοιχεία-δάνεια από την πλούσια πνευματική και εικονογραφική παράδοση της ζωγραφικής τέχνης του Βυζαντίου, που συλλειτουργούν, δημιουργικά, σε αρμονική σχέση με την σύγχρονη τέχνη, προτείνοντας ταυτόχρονα εικονιστικά πρότυπα μιας νέας, μορφολογικά, εικαστικής αφήγησης ενυδατωμένης από την παράδοση.

Η χρήση του συμβόλου των Αγγέλων στους δημόσιους χώρους της πόλης υπονομεύει ενεργά την πραγματικότητα που βιώνει η χώρα. Η «ματιά μας» αδυνατεί ν’ αναγνωρίσει άμεσα και γρήγορα τα συμβαίνοντα, γλιστρά πάνω σ’ αυτά, αδυνατώντας να δώσει σαφείς ερμηνείες και, κατά συνέπεια, μένει αδρανής χωρίς να έχει την δυνατότητα να τα οικειοποιηθεί και να τα υπερβεί.
Ο καθένας μας κουβαλά μέσα του το δικό του Άγγελο. Συμβολίζει το παιδί που ήμασταν κάποτε και που το ξεχάσαμε, τη χαμένη αθωότητα με τίμημα την ενήλικη σοφία. Μία ενήλικη σοφία που στον παρόντα χρόνο έχει ανάγκη την υπέρβαση με όχημα την ελπίδα.

*Κnow More

Από τις 06 έως τις 09 Μαΐου 2017 θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Καβάλας εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου με τίτλο «Άδοντες καί Ψάλλοντες ἐν τῇ καρδίᾳ…».

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών οι Βυζαντινές Χορωδίες Μουσικών Σχολείων από όλη την Ελλάδα θα ψάλλουν ύμνους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παράδοσης στους Ναούς της πόλης και θα παρουσιάσουν σε επιλεγμένους χώρους έργα από τη Λόγια και Δημώδη Ελληνική Μουσική Παράδοση.

 

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να αναδειχθεί η Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική (Εκκλησιαστική και Δημοτική) ως ολοκληρωμένο μουσικό σύστημα, με την παράλληλη προβολή του λειτουργικού και προσευχητικού χαρακτήρα της βυζαντινής μουσικής.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει ποικίλες συναυλίες από τα συμμετέχοντα Μουσικά Σχολεία και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, καθώς και τη μεγάλη τελική συναυλία με τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων, που θα λάβει χώρα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

 

Επίσης, θα δοθούν διαλέξεις από διακεκριμένους μουσικούς και μουσικολόγους, με θέμα την ψαλτική τέχνη της ορθόδοξης Εκκλησίας και τη δημοτική μας μουσική.