Alex meets…Anna Usova

 Αλεξάνδρα Σιδερίδου

Είναι νέοι από όλο τον κόσμο, ζουν, σπουδάζουν, διασκεδάζουν στη Γαλλία και μας απαντούν σ΄ένα…αλλιώτικο ερωτηματολόγιο! Η Άννα είναι η νέα μου φίλη! Είναι από τη Ρωσία, τελείωσε το τμήμα Δημοσιογραφίας και δούλεψε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδα στην Αγία Πετρούπολη! Στα 24 της βρέθηκε στη Γαλλία για να κάνει το μεταπτυχιακό της στην Πληροφορία και Επικοινωνία και να δοκιμάσει τον εαυτό της στο εξωτερικό!

Αλεξάνδρα Σιδερίδου

Το όνειρό της, όπως λέει, δεν είναι πρωτότυπο: θέλει να βρει μια δουλειά στην οποία να αφιερωθεί και κάποια μέρα να κάνει οικογένεια! Ακούγοντας χειμωνιάτικα ρωσικά τραγούδια, μαθαίνω για τη Ρωσία και ανακαλύπτω με ενδιαφέρον τα «μυστικά» της!

Ποια είναι η ιδανική περίοδος για να επισκεφτεί κανείς τη Ρωσία;
Νομίζω ότι η καλύτερη εποχή είναι στο τέλος Μαΐου-αρχές Ιουνίου, γιατί έχει πολύ ωραίο καιρό. Επίσης, αυτήν την εποχή στην Αγία Πετρούπολη, απ’όπου κατάγομαι, έχουμε ένα πολύ εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο που ονομάζεται «Λευκές Νύχτες». Πολλοί τουρίστες επισκέπτονται την πόλη για να το θαυμάσουν, καθώς διαρκεί μόνο μερικές εβδομάδες. Οι Λευκές Νύχτες με δυο λόγια; Επειδή η Αγία Πετρούπολη βρίσκεται κοντά στο Βόρειο Πόλο, αυτή την περίοδο ο ήλιος δε δύει, με αποτέλεσμα να έχουμε φως καθόλη τη διάρκεια της νύχτας -όχι πολύ έντονο, ωστόσο δεν ανάβουμε τα φώτα, για παράδειγμα. Έτσι, η εποχή είναι ιδανική για να περιηγηθεί κανείς στην πόλη ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας!

Τι πρέπει να δει οπωσδήποτε ένας επισκέπτης στη Ρωσία;
Η Αγία Πετρούπολη (σ.σ. που μέχρι το 1991 ονομαζόταν Λένινγκραντ προς τιμήν του Λένιν) και η Μόσχα (σ.σ. που έχει πληθυσμό όσο όλη η Ελλάδα) είναι οι μεγαλύτερες και σημαντικότερες πόλεις που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος που έρχεται για πρώτη φορά στη Ρωσία.

Είναι μεγάλα ιστορικά και πολιτιστικά κέντρα με πολλά μουσεία, πλατείες, ορθόδοξες εκκλησίες και πολυτελή ανάκτορα! Ολόκληρο το κέντρο της Αγίας Πετρούπολης έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την UNESCO.
Αν έχει κανείς χρόνο μπορεί, επίσης, να πάρει το τρένο και να ταξιδέψει ανατολικά, στη Σιβηρία. Οι πόλεις και το τοπίο είναι πολύ όμορφα εκεί. Αλλά αν σκεφτείς ότι χρειάζεσαι μια βδομάδα για να διασχίσεις τη Ρωσία από τα δυτικά ως τα ανατολικά της χώρας, σίγουρα πρέπει να έχεις χρόνο στη διάθεσή σου για να απολαύσεις το ταξίδι.

Γιατί ένας φοιτητής από τη Ρωσία αποφασίζει σήμερα να φύγει για σπουδές στο εξωτερικό;
Η κοινωνία στη Ρωσία είναι ακόμα κλειστή και πολύ λίγοι φοιτητές επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό για σπουδές ή για δουλειά, ακόμα κι αν έχουν τη δυνατότητα ή τα μέσα. Νομίζω ότι στην Ευρώπη οι άνθρωποι είναι πιο συνηθισμένοι στο να μετακινούνται για δουλεία ή σπουδές. Επιπλέον, τους είναι πιο εύκολο να ταξιδεύουν, αφού για παράδειγμα δε χρειάζονται βίζα. Αντίθετα, η πλειοψηφία των Ρώσων ταξιδεύουν σπάνια, ακόμα και γύρω από τη Ρωσία. Υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν φύγει ποτέ στο εξωτερικό.

Γιατί όχι ένα μεταπτυχιακό στη Ρωσία; Τι σ΄έφερε στη Γαλλία;
Ήρθα στη Γαλλία γιατί πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος για να γνωρίσεις την κουλτούρα, και να μάθεις τη γλώσσα και τη νοοτροπία των ανθρώπων μιας χώρας είναι να ζήσεις εκεί. Για μένα προσωπικά όλο αυτό ήταν μια πρόκληση: το να ζήσω μόνη στο εξωτερικό, να υπερπηδήσω τυχόν δυσκολίες και να λύσω προβλήματα, να βρω καινούριους φίλους… Θεωρώ ότι η ζωή στο εξωτερικό είναι μια εμπειρία που αλλάζει την προσωπικότητά σου και τη ματιά σου απέναντι στη ζωή. Πιστεύω δε ότι φεύγοντας από τη Γαλλία, όλο αυτό που θα έχω ζήσει θα μείνει μέσα μου σαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι μου.

Τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που δε γνωρίζουμε για τους Ρώσους;
Έχω την εντύπωση ότι η εικόνα που έχει ο κόσμος για τους Ρώσους είναι ότι είναι «μπρουτάλ». Αυτό δεν αληθεύει. Οι ξένοι που έρχονται στη Ρωσία πολλές φορές εκπλήσσονται με το γεγονός ότι είμαστε πολύ φιλικοί και φιλόξενοι! Σ’εμάς, ας πούμε, είναι φυσιολογικό ένας άγνωστος να σου προσφέρει βοήθεια αν έχεις κάποιο πρόβλημα ή να σε καλέσει κάποιος στο σπίτι του, ακόμα κι αν τον έχεις γνωρίσει πριν λίγες ώρες. Γενικότερα, μας αρέσει να επισκεπτόμαστε φίλους αυθόρμητα, χωρίς πρόσκληση-κάτι που όπως διαπιστώνω δε συμβαίνει στη Γαλλία. Περνάμε πολλές ώρες στην κουζίνα με φίλους, πίνοντας τσάι και μιλώντας για όλα!

Η ιστορία που θα διηγείσαι στα παιδιά σου είναι…
Α, ενδιαφέρουσα ερώτηση και δύσκολη επίσης! Έχει δύο χρόνια. Ήταν μια αρκετά δύσκολη περίοδος για μένα. Ήμουν πολύ ερωτευμένη με κάποιον και ξαφνικά μου ανακοίνωσε ότι θέλει να χωρίσουμε. Ήμουν χάλια, δεν ήξερα τι να κάνω και πώς να προχωρήσω στη ζωή μου. Και θυμάμαι μια μέρα, με παίρνει η κολλητή μου για να μου πει ότι βρήκε εισιτήρια για τη Βραζιλία στη μισή τιμή.
Ήταν μια περιπέτεια για μένα, αποφάσισα με τη μία να πάω κάπου τόσο μακριά. Περάσαμε τρεις υπέροχες εβδομάδες. Ήταν απίθανα και γνωρίσαμε πολύ κόσμο. Ήταν ένα ταξίδι που με άλλαξε πολύ, κατάλαβα ότι πρέπει να ζούμε τη ζωή, να εκτιμούμε τους ανθρώπους που είναι γύρω μας και να μην στεναχωριόμαστε επειδή έτυχε ένας να μη μας αγαπάει!

Όσον αφορά στην Ελλάδα, γνωρίζεις…
Για μένα η Ελλάδα είναι πρώτα απ’όλα μια χώρα με πολύ πλούσια κουλτούρα κι η ιστορία της, ήδη από την αρχαιότητα, με συναρπάζει! Επισκέφτηκα την Ελλάδα με τους γονείς μου όταν ήμουν μικρή και ονειρεύομαι μια μέρα να ταξιδέψω στην Αθήνα.
Πιστεύω ότι οι Έλληνες κι οι Ρώσοι έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους, στον τρόπο ζωής και στην κουλτούρα τους. Και οι δύο λαοί είμαστε πολύ ανοιχτοί, με ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς και παραδόσεις, μας αρέσει να διασκεδάζουμε…
Ακόμη, το ρωσικό αλφάβητο προέρχεται από το ελληνικό (σ.σ. ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος, αδέρφια από τη Θεσσαλονίκη, επινόησαν το πρώτο σλαβικό αλφάβητο), έχουμε κοινά γράμματα, μπορώ να διαβάζω και λέξεις στα ελληνικά! Στη Ρωσία, η Ελλάδα είναι επίσης γνωστή ως ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Νομίζω υπάρχουν πολλοί Ρώσοι τουρίστες το καλοκαίρι και το φθινόπωρο στην Ελλάδα!

Marianna says: “Η Αλεξάνδρα Σιδερίδου ζει στη Γαλλία, ακολουθώντας ακαδημαϊκή καριέρα και στον ελεύθερό της χρόνο έχει ως χόμπι της να γνωρίζει ενδιαφέροντες τύπους» .