Alex meets…Brigitte Theil

 Αλεξάνδρα Σιδερίδου

Είναι νέοι από όλο τον κόσμο, ζουν, σπουδάζουν, διασκεδάζουν στη Γαλλία και μας απαντάνε σε ένα…αλλιώτικο ερωτηματολόγιο! Αυτήν την εβδομάδα συνάντησα την Mπριγγίτε, μια γλυκιά Γερμανίδα με τα πιο όμορφα μεγάλα γαλανά μάτια που είδα ποτέ και με βλέμμα που αποπνέει απόλυτη ηρεμία.

Αλεξάνδρα Σιδερίδου

1. Αν έρθουμε στη Γερμανία, πρέπει να δούμε οπωσδήποτε…
…το Βερολίνο! Είναι μια υπέροχη πόλη, με πολλά πολιτιστικά δρώμενα και πλούσια πολιτισμική παράδοση, με ανθρώπους τόσο διαφορετικούς ο ένας από τον άλλο (μερικές φορές «περίεργους») και με κτήρια γεμάτα ιστορία. Γενικά, ο τρόπος ζωής σ’αυτή την πόλη δεν μπορείς να πεις ότι αποτελεί μια «καθημερινότητα», γιατί κάθε μέρα ανακαλύπτεις καινούργια μέρη, καινούργιους ανθρώπους, καινούργια πράγματα να σε συνεπάρουν. Συνιστώ επίσης να φάτε οπωσδήποτε «Currywurst» (λουκάνικο με σως κάρυ)!

2. Τι δεν ξέρει το ευρύ κοινό για τη Γερμανία;
Παρόλα τα «κλισέ» για τους Γερμανούς, Γερμανία δεν είναι μόνο η Βαυαρία. Για παράδειγμα, πίνουμε κι άλλα ποτά εκτός από μπύρα και δεν τρώμε μόνο μπρέτσελ και λουκάνικα. Επίσης, οι Γερμανοί ασχολούνται αρκετά με τη μόδα και δε φοράνε σχεδόν ποτέ πέδιλα με άσπρη κάλτσα από μέσα-τουλάχιστον στη Γερμανία. Κατά τ’άλλα, αν και πολλοί πιστεύουν ότι οι Γερμανοί δεν έχουν χιούμορ, έχουμε πολλούς διάσημους κωμικούς. Τέλος, οι Γερμανοί, αντίθετα με όσα λένε, είναι πολύ ανοιχτοί και ευγενικοί με τους τουρίστες – Willkommen in Deutschland!

3. Τι σου αρέσει ως φοιτήτρια στη Γαλλία;
Καταρχάς, είναι συναρπαστικό που σπουδάζω και ζω ανάμεσα στους Γάλλους. Νιώθω ότι προσαρμόζομαι και γίνομαι σιγά-σιγά κι εγώ «Γαλλίδα». Από την άλλη, στη Γαλλία έχει τόσους πολλούς φοιτητές από άλλες χώρες, οπότε μένουμε «ξένοι» ανάμεσα στους «ξένους». Και είναι αυτό το πολυπολιτισμικό περιβάλλον που με γοτεύει νομίζω. Και εκτιμώ πολύ την ευγένεια των Γάλλων: είναι απίστευτο ότι λένε «συγνώμη» και «με συγχωρείτε» χίλιες φορές τη μέρα!

4. Η ιστορία που θα διηγείσαι στα παιδιά σου μετά από χρόνια είναι…
…ότι δεν ήξερα να κολυμπάω μέχρι τα 12! Στο σχολείο είχαμε μάθημα κολύμβησης κι ο δάσκαλος με άφηνε πάντα σε μια γωνιά για να εξασκηθώ μόνη μου. Αλλά δεν τα κατάφερνα ποτέ. Κανείς δεν πίστευε ότι θα κολυμπήσω μια μέρα… Μετά από δύο χρόνια, δεν ξέρω τι έγινε, σαν ένα «κλικ» μέσα μου, δε φοβόμουν πια το νερό. Μπορούσα να κολυμπήσω! Όλοι έμειναν έκθαμβοι κι εγώ ήμουν πολύ περήφανη για τον εαυτό μου. Μετά από αυτό, πιστεύω ότι μπορούμε να κατορθώσουμε τα πάντα, αν προσπαθήσουμε πολύ!

5. Όσον αφορά στην Ελλάδα γνωρίζεις…
…ότι οι Έλληνες είναι πολύ «ζεστοί» και φιλόξενοι. Τους αρέσει να τρώνε και να πίνουν με τις ώρες με την οικογένεια ή τους φίλους τους. Κατά τη διάρκεια των διακοπών μου στη Θεσσαλονίκη φέτος το καλοκαίρι, έμαθα τον τρόπο ζωής «Halara». Μ’άρεσε πολύ γιατί, για να φανταστείς, στη Γερμανία δε ζούμε ποτέ «Halara»! Τέτοιες ενδιαφέρουσες «πολιτισμικές πτυχές» των Ελλήνων δεν προβάλλονται ποτέ από τα μέσα ενημέρωσης. Τους ενδιαφέρει μόνο η κρίση, δυστυχώς.

Marianna says: «Η Αλεξάνδρα Σιδερίδου ζει στη Γαλλία, ακολουθώντας ακαδημαϊκή καριέρα. Εάν θέλεις να προτείνεις κάποιο θέμα με…γαλλικό αέρα άφησε το σχόλιό σου«!