Alex meets… Ramy Ben Romdhane

 Αλεξάνδρα Σιδερίδου

Είναι νέοι από όλο τον κόσμο, ζουν, σπουδάζουν, διασκεδάζουν στη Γαλλία και μας απαντούν σε ένα…αλλιώτικο ερωτηματολόγιο! Αυτήν τη φορά, συνάντησα το Ράμυ από την Τυνησία, μεταπτυχιακό φοιτητή και Αντιπρόεδρο του συνδέσμου Erasmus Student Network (ESN) Rennes sans frontières.

Αλεξάνδρα Σιδερίδου

Ήδη από την αρχή, με εντυπωσίασε η κοινωνικότητα και η αμεσότητά του καθώς επίσης και οι ομοιότητες που έχουμε σαν λαοί, για παράδειγμα ως προς τις συνήθειες και τη νοοτροπία μας: αναβλητικοί, κοινή αίσθηση του χιούμορ, οικογενειακά γεύματα που διαρκούν ώρες, καλοφαγάδες και πολλά άλλα… Σύντομα, απέκτησα έναν «αδερφό» κι αυτός μια «αδερφή», όπως αλληλοαποκαλούμαστε χαριτολογώντας κάθε φορά που μιλάμε!

1. Αν επισκεφτούμε την Τυνησία, πρέπει οπωσδήποτε να δούμε…
…Η Τυνησία έχει μια μεγάλη ιστορία, ήδη από τον 10ο π.Χ. αιώνα, και πολλές ιστορικές πόλεις που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος που έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας: για παράδειγμα, την Carthage, ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο προάστιο της Τύνιδας, την Εl jem με το μεγαλύτερο σωζώμενο αμφιθέατρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μετά το Κολοσαίο, την Utique, μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Δυτικής Μεσογείου (που σύμφωνα με τον Αριστοτέλη και τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο χτίστηκε το 1100 π.Χ.). Ακόμα θα συνιστούσα οπωσδήποτε να δει κάποιος το μικρό παραθαλάσσιο χωριό Sidi bou said, εξαιρετικής ομορφιάς, που ο συνδυασμός του μπλε και του λευκού μου θυμίζει πολύ τη Σαντορίνη…

2. Ομολογώ ότι δε γνωρίζω πολλά πράγματα για τους Τυνήσιους. Πώς θα μπορούσες να μας τους περιγράψεις με λίγα λόγια;
Είμαστε ένας πολύ ζωντανός λαός, μορφωμένος, καλλιεργημένος και πολύ ανοιχτός στον έξω κόσμο. Δυστυχώς, όμως, ζώντας στο εξωτερικό, έχω την εντύπωση ότι τα ΜΜΕ διαστρεβλώνουν τα πράγματα και συχνά υπερτονίζουν κάποιες καταστάσεις (για παράδειγμα, την πολιτική κατάσταση στη χώρα αυτήν την περίοδο)… Κάτι τέτοιο που υποψιάζομαι ότι γίνεται τώρα με την κρίση στην Ελλάδα.

3. Τι σου αρέσει ως φοιτητής και εργαζόμενος στη Γαλλία;
Σε μια χώρα όπως η Γαλλία, που είναι τόσο ανοιχτή στις ανταλλαγές των φοιτητών από κάθε γωνιά του πλανήτη, απολαμβάνω ιδιαίτερα αυτήν την «ποικιλία» πολιτισμών και τη «μείξη» εθνικοτήτων. Δεν πίστευα ποτέ μου ότι θα συνατνήσω ανθρώπους από τόσες διαφορετικές χώρες. Όλοι έχουν να σου πουν και κάτι διαφορετικό από αυτά που ξέρεις ή έχεις συνηθίσει. Κι αυτό είναι πάντα πολύ συναρπαστικό. Είναι κρίμα που η Τυνησία δε συμμετέχει σε τέτοια «προγράμματα ανταλλαγών». Από την άλλη, ως εργαζόμενος, δε βλέπω κάποιο «ατού». Οπότε, είναι προτιμότερο να μένει κανείς με το προφίλ του φοιτητή.

4. Η ιστορία που θα διηγείσαι στα παιδιά σου μετά από χρόνια είναι…
Να σου πω την αλήθεια, όλη η ζωή μου εδώ είναι γεμάτη ιστορίες που θα διηγούμαι στα παιδιά μου. Ως Αντιπρόεδρος του συνδέσμου Erasmus Student Network (ESN) Rennes sans frontières και Υπεύθυνος διοργάνωσης των events, η οποιαδήποτε συναναστροφή μου είναι και μια καινούρια εμπειρία.

5. Όσον αφορά στην Ελλάδα γνωρίζεις…
Δυο πράγματα έχω κυρίως στο μυαλό μου για την Ελλάδα: από τη μία τη Μυθολογία με τους ήρωες στην αιώνια μάχη τους με τους Θεούς και από την άλλη την κρίση, που είναι τόσο πολυσυζητημένη πια. Εύχομαι η Ελλάδα σύντομα να ξαναποκτήσει την παλιά αίγλη της!

Marianna says: «Η Αλεξάνδρα Σιδερίδου ζει στη Γαλλία, ακολουθώντας ακαδημαϊκή καριέρα και στον ελεύθερό της χρόνο έχει ως χόμπι της να γνωρίζει ενδιαφέροντες ανθρώπους».