Ανακύκλωση τώρα | Η περιπέτεια αρχίζει!

Camille Delcour

Έχει γεμίσει το σπίτι μου από πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια. Έχω μία σπασμένη φωτογραφική μηχανή και δύο σπασμένα κινητά. Ο μπλε κάδος στο Δήμο μου δε φαίνεται να λειτουργεί σωστά, εφόσον κάθε μέρα βλέπω ότι γεμίζει από όλα τα είδη των απορριμμάτων. Επειδή ξέρω ότι κάπου τα ανακυκλώνουν, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας την περιπέτειά μου. Θα τα πετάξω στο σωστό μέρος επιτέλους!

Camille Delcour

Ας ξεκινήσουμε με το πιο εύκολο: το κινητό και η φωτογραφική μηχανή. Αρχικά, πρέπει να καταλάβω σε ποια κατηγορία αποβλήτων ανήκουν. Η λογική μού λέει ότι είναι πολύ απλά «ηλεκτρονικές συσκευές μικρού μεγέθους», δηλαδή μπορώ να τις μεταφέρω μόνη μου πολύ άνετα. Υπάρχει στην Ελλάδα η Εταιρεία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΩΝ.

Από την ιστοσελίδα πληροφορούμαι ότι μπορώ να αφήσω τα κινητά σε ένα κατάστημα «Γερμανός». Στην ιστοσελίδα υπάρχει και μηχανή αναζήτησης όπου μπορεί ο ενδιαφερόμενος να πληκτρολογήσει τη διεύθυνσή του και να βρει με τη βοήθεια των Google maps τα πιο κοντινά σημεία παράδοσης. Δυστυχώς, στο Γερμανό, δεν παίρνουν τις φωτογραφικές μηχανές, θα πρέπει να πάω αλλού, αλλά δέχονται μπαταρίες και μελάνι. Ευτυχώς μπορώ να πάω με τα πόδια στο κατάστημα της γειτονιάς μου και αφήνω τα κινητά στον ειδικό κάδο. Ένας πόντος για μένα!

Τι έχει μείνει; η φωτογραφική μηχανή. Υπάρχουν τόσες διαφημίσεις για την ανακύκλωση των συσκευών σε μεγάλα καταστήματα, θα δοκιμάσω την τύχη μου. Θα πάω στο Media Markt, το οποίο είναι στο δρόμο μου στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη. Εκεί ρώτησα έναν πωλητή, δεν ήξερε ακριβώς αν ανακυκλώνουν φωτογραφικές μηχανές, αλλά με έστειλε στο «Service» κι από εκεί με στείλανε στην πίσω αποθήκη όπου υπάρχουν ειδικοί κάδοι (μαζεύουν όλες τις ηλεκτρικές συσκευές).

Όντως, μετά από 10 λεπτά ψαξίματος βρήκα την αποθήκη και παρέδωσα τη φωτογραφική μηχανή. Θα υπογραμμίσω πως είναι κρίμα να μην υπάρχουν ταμπέλες που ενημερώνουν τον κόσμο ότι ανακυκλώνουν ηλεκτρικές συσκευές και σε ποιο σημείο.

Τώρα πρέπει να ξεφορτωθούμε τα αναψυκτικά, τα πλαστικά / γυάλινα μπουκάλια κι άλλες πλαστικές συσκευασίες. Πρέπει να βρω πού μπορώ να τα ανακυκλώσω, εκτός από τους μπλε κάδους, έτσι ώστε να πάνε σίγουρα για ανακύκλωση.

Η εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος είναι η πρώτη στην Ελλάδα που συνεργάστηκε και λάνσαρε τα αυτόματα κέντρα ανακύκλωσης (από 2 έως 7 υλικά): μπαταρίες, πλαστικά μπουκάλια, γυάλινα μπουκάλια, λευκοσίδηρο από αναψυκτικά κλπ. Τα κέντρα αυτά τοποθετήθηκαν σε κάποια ΑΒ ανάλογα με το μέγεθος τους.

Σήμερα, συμμετέχουν πολλές άλλες εταιρείες και μπορούμε να βρούμε αυτόματα κέντρα ανακύκλωσης παντού σκορπισμένα στη μεγαλούπολή μας. Έτσι λοιπόν ξεκινάει η περιοδεία μου: Φεύγοντας το πρωί για τη δουλειά μου, βάζω τη σακούλα γεμάτη με τα ανακυκλώσιμα, ώστε το απόγευμα να κάνω βόλτα και να βρω ένα κέντρο. Δυστυχώς για μένα, δεν υπάρχει ένας χάρτης με όλα τα κέντρα, οπότε θα προσέχω στο δρόμο μου. Με τη μηχανή μπορώ να σταματήσω εύκολα και γρήγορα.

Οδηγώντας βρήκα πολλούς, στο πρώτο που σταμάτησα μπόρεσα και άφησα τα αναψυκτικά και τα γυάλινα μπουκάλια (στο Θησείο), ο κάδος για τα πλαστικά ήταν χαλασμένος. Συνεχίζοντας προς τη γειτονιά μου κατάφερα να βρω άλλα δύο, το ένα (στο Αιγάλεω) πάλι ήταν χαλασμένο, ενώ στο τελευταίο (στη Γρηγορίου Λαμπράκη) πέταξα όλα τα υπόλοιπα.

Προσοχή, αν δε δέχεται κάποιο πλαστικό μπουκάλι, τότε θα πρέπει να το πετάτε στο σημείο «Άλλες συσκευασίες». Ουφ, άδειασε το σπίτι!

Η ανακύκλωση στην Αθήνα και στα προάστια δεν είναι ούτε σήμερα μια πράξη εύκολη για τον πολίτη, αλλά δεν είναι και αδύνατη. Το σημαντικό για να μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά είναι λίγη οργάνωση, λίγη ενημέρωση κι όλα γίνονται. Τώρα που ξέρετε περίπου τι πρέπει να κάνετε, μπορείτε καταρχήν να παρατηρήσετε τι διαθέτετε στη γειτονιά σας ή τι μπορείτε να βρείτε στο καθημερινό σας δρομολόγιο.